Sari la conținut
Home » Cu patrupedul la veterinar. Cum să îți păstrezi câinele calm când mergi cu el la cabinet

Cu patrupedul la veterinar. Cum să îți păstrezi câinele calm când mergi cu el la cabinet

Mersul cu patrupedul la veterinar se dovedește a fi o misiune nu tocmai ușoară pentru foarte mulți dintre stăpâni. Unii câini par să aibă un al șaselea simț atunci când intenționezi să mergi cu el la veterinar, așa că ce șanse avem să ajungem cu ei acolo fără să fie deja agitați și fără să intre în frenezie?

Ei bine, există de fapt o mulțime de perspective în acest sens, spune antrenorul expert Ben Randall, pentru countrylife.co.uk, care explică cum să îți păstrezi câinele calm când mergi cu el la veterinar.

O mare parte din timpul pe care îl petrecem cu câinii noștri îl consumăm pe experiențe plăcute, distractive: plimbări, jocuri, relaxare pe canapea.

Cum reacționează un câine care merge la veterinar?

Dar ce se întâmplă atunci când câinele tău se lovește de o situație care nu îi este tocmai pe plac? Cum va reacționa? Nouă, ca oameni ne este mult mai ușor să ne adaptăm unei astfel de situații, întrucât ne folosim de rațiune și știm că deși nu va fi cea mai plăcută experiență la medic, este spre binele nostru, astfel că ne folosim de autocontrol.

Dar animalele pot reacționa haotic atunci când sunt puse în fața unei astfel de situații, astfel că mersul cu patrupedul la veterinar nu este tocmai ușor nici pentru stăpân, nici pentru câine.

Aici este puțin diferit de restul activităților pe care le practici cu patrupedul, fiind mai greu să răspundă la comenzi, dar nu imposibil. Totul este să te pui în pielea câinelui tău, să intri în mintea lui pentru a-ți da seama ce se întâmplă.

Dar de ce este neliniștit câinele când merge la veterinar? Totul începe de la prima lor vizită, când sunt vaccinați sau când li se implantează microcipul.

Câinii consideră că vor merge într-un loc care nu seamănă cu ceea ce sunt obișnuiți

Câinii consideră că sunt aduși într-un loc neașteptat lor, în care nu au mai fost niciodată și, de asemenea, sunt luați de lângă stăpân și duși într-o cameră pe care nu o cunosc, cu mirosuri neobișnuite lor, locuită de oameni pe care îi văd pentru prima dată și care poartă măști și halate albe.

„Ce faci cu mănușa aia…? CE FACI?!”

Apoi, sunt puși pe o masă de examinare, iar acești oameni necunoscuți vor începe să le scotocească și să le introducă lucruri prin ochi, nas, gură, urechi, etc. Și, pe deasupra vor fi înțepați cu un ac sau li se va introduce un microcip sub piele.

Astfel că, din punctul de vedere al câinelui aceste lucruri enumerate nu par a fi o formă de grijă și afecțiune, experiența trăită nefiind una pozitivă.

Privite din acest punct de vedere, lucrurile devin un pic mai ușor de explicat – și vei vedea cum, pe măsură ce parcurgem pașii vom face din mersul la veterinar o experiență care, deși nu este tocmai plăcută, va fi totuși calmă și în general pozitivă.

Tehnici despre cum să îți păstrezi câinele calm la veterinar

Dacă este prima vizită a câinelui tău la veterinar, asigură-te că a mai fost acolo înainte, dar într-un mod plăcut, astfel încât să rămână cu amintiri pozitive de la locul acela.

O mare parte a problemei cu câinii care merg la veterinar este că ei au o experiență negativă, încă de la început. Dacă poți, mergi cu câinele la veterinar de câteva ori înainte de prima programare propriu-zisă, pentru a face cunoștință cu medicul veterinar și cu asistentele și pentru a interacționa cu ei într-un mod pozitiv și liniștitor.

Cabinetele medicilor veterinari au, de obicei, o ofertă generoasă de recompense. Lasă câinele să fie răsplătit de medicul veterinar și de echipa sa pentru că rămâne calm sau în momentul în care este ridicat pe masa de control.

Dovada că un câine POATE sta calm și fericit pe masa unui veterinar – poza

Cum să faci ca patrupedul tău să nu descopere că va merge la veterinar în acea zi

Cu ușurință se uită că simțul olfactiv al unui câine este de-a dreptul incredibil. Cercetări recente sugerează că acesta poate detecta anumite tipuri de cancer cel puțin la fel de bine, dacă nu chiar mai bine, decât testele medicale tradiționale de diagnosticare.

„Așa că, atunci când te întrebi cum de știe câinele tău că merge la veterinar cu mult înainte ca tu să mergi la mașină, bănuiesc (și nu pot dovedi acest lucru) că probabil a mirosit singurul lucru din casă care, cu siguranță, miroase a cabinet veterinar: carnetul de vaccinare al câinelui, pe care probabil l-ai scos din sertar la ora micului dejun.

Întotdeauna mă asigur că iau carnetele de vaccinare ale câinilor mei cu o zi sau două înainte și le pun în torpedoul mașinii”, potrivit lui Ben Randall.

Cum să păstrezi un câine calm în timp ce i se face o injecție

Vaccinarea poate fi dificilă pentru oameni, cu atât mai mult pentru câini, așa că fii sigur că medicul veterinar și echipa de asistență medicală iau exemplu de la asistentele care administrează vaccinurile în școlile primare, deoarece este foarte asemănător cu un copil care primește vaccinurile.

O asistentă medicală bună va fi pricepută să atragă atenția copilului, să îi ofere o bomboană, să îi spună o poveste sau o glumă sau să îi pună o întrebare – iar copilul va fi adesea vaccinat înainte de a fi observat ce se întâmplă.

Această listă nu este exhaustivă, există și alte lucruri pe care le poți încerca pentru a-ți menține câinele calm și fericit, dar odată ce începi să vezi întreaga experiență prin ochii prietenului tău patruped, lucrurile vor deveni mult mai simple.