De 2692 Vizualizari

De ce, uneori, vaccinurile nu sunt eficiente? „Cu toate că am vaccinat câinele împotriva parvovirozei…”

Cazurile câinilor care se îmbolnăvesc grav după vaccinare, contactând chiar una dintre bolile împotriva căreia a fost imunizat sunt din ce în ce mai dese!

“Cu toate că am vaccinat câinele împotriva parvovirozei, acum, la 2 ani, el s-a îmbolnăvit de parvo şi nu pot să-mi explic de ce”, ne-a scris o cititoare. În situaţia ei se află şi alţi stăpâni pe care îi întâlnim în cabinetele veterinare. Uneori vedem puiuţi abia scoşi din canise, alteori se întâmplă chiar în timpul schemei de vaccinare sau există şi cazuri, ca cel menţionat anterior, în care câinii sau pisicile contactează un virus puternic după luni sau ani de la imunizare.

De ce se ajunge în aceste situaţii şi ce putem face pentru a evita o nenorocire?

Vârsta nepotrivită

Vaccinarea unui animal prea tânăr, cu un vaccin polivalent, duce la ineficienţa imunizării. Vaccinarea începe de la 6-8 săptămâni şi se încheie în jurul vârstei de 14 săptămâni. Motivul pentru care cineva ar vaccina un pui de animal mai devreme este pur economic, iar aici facem referire la unii crescători, care vor ca puii să se vândă mai repede.

Nerespectarea schemei

Nerealizarea numărului total de rapeluri necesare duce la ineficienţa vaccinului şi nerespectarea duratei dintre vaccinări. Iar în perioada dintre rapeluri, organismul trebuie să fie capabil să dezvolte anticorpi. Așadar, în acest caz, organismul nu are timp să răspundă imunizării.

Nu trebuie vândute către proprietar

Vrei să faci o afacere, iar pe internet ai găsit o ofertă bună la vaccinuri? Ignor-o! Foarte mulţi stăpâni fac această greşeală colosală! Cel mai comun pretext este că au câini la ţară şi nu au veterinar acolo și achiziționează vaccinurile pe care le fac apoi animalelor.

Însă vaccinarea se face doar de către veterinar, în cabinetul acestuia, conform schemei de vaccinare!

Lipsa deparazitărilor

Deparazitarea în aceeaşi zi cu vaccinarea este, de asemenea, o mare greşeală, iar asta compromite eficienţa vaccinului, spun veterinarii. Pentru că pastila de deparazitare nu are timp sa-şi faca efectul. Ea necesită un minimum de 7 zile şi, dacă animalul este hiperparazitat, trebuie făcut un rapel, pentru a elimina total larvele. Așadar, cu minimum 7 zile – 14 zile înainte se face deparazitarea, iar ea e valabilă trei luni.

vaccin 2

Depozitarea necorespunzătoare a vaccinului

Ştiai că dacă ai scos fiola cu vaccinul pe masă şi l-ai lăsat acolo 30 de minute, acel vaccin se alterează? Ei bine, DA! Aceasta este perioada maximă de depozitare a unui produs biologic la temperatura camerei. Fiola de vaccin trebuie ferită de soare sau lumină, păstrată la frigider la temperatura indicată pe ambalaj şi nu trebuie să sufere modificări termice!

Boală a sistemului imunitar

Sindomul de depresie imunitară poate împiedica organismul să răspundă eficient la imuzare. Mai există însă încă o cauză: afecţiuni concurente. De exemplu, în timpul imunizării animalul este răcit, febril, suferă de afecţiuni respiratorii, digestive, bacteriene. De aceea, animalul trebuie consultat complet şi corespunzător înaintea vaccinării!

Intervenţii chirurgicale

Supunerea animalului aflat în schema de vaccinare sau înainte de aceasta, la diferite intervenţii chirurgicale (tăierea cozii, urechilor etc) este un proces care pune în pericol eficienâa vaccinării.

IMPORTANT

✔ Animalul se consideră imunizat la două săptămâni de la ultima vaccinare! Dacă puiuţul este ţinut în compania altor animale, riscul de îmbolnăvire este crescut.

✔ Dacă animalul se îmbolnăveşte imediat după vaccinare, e foarte posibil ca micuţul să fi luat virusul înainte de începerea imunizării.

Tags:

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X