Sari la conținut
Home » Video. Uite, câinele reginei! Corgiul și legătura cu familia regală. Când și cum i-a crescut popularitatea

Video. Uite, câinele reginei! Corgiul și legătura cu familia regală. Când și cum i-a crescut popularitatea

Uite, câinele reginei! Micuț, predispus la năzbâtii și, ocazional, la mușcături, corgi nu este pentru toată lumea. Dar acest lucru nu a fost un impediment pentru creșterea prețurilor acestora. Apoi, luna trecută, s-a raportat că, în urma morții reginei, căutările pe internet pentru corgis au crescut de zece ori.

La moarte, monarhul a conferit corgiului singurul lucru care îi lipsea, în afară de picioare proporționale: popularitatea.  Pe site-ul Pets4Home, cățeii de corgi au un preț de vânzare de 2.000 de lire.

În 2014, doar 274 de noi pui de corgi galezi au fost înregistrați la Kennel Club, un număr care a adăugat acest câine pe lista „raselor indigene vulnerabile”. Acestă rasă este cunoscută în mare parte pentru faptul că era câinele preferat al reginei.

Se spune că, de-a lungul vieții sale, aceasta a deținut cel puțin 30 de câini, cu toate acestea, rasa nu pare să fi beneficiat de pe urma asocierii regale, întrucât oamenii nu au prezentat un interes atât de mare pentru acești căței, ci interesul a explodat după moartea reginei.

Interesul pentru această rasă a crescut de când a fost scoasă de pe lista Kennel Club

Interesul pentru această rasă a crescut constant de când a fost scoasă de pe lista de supraveghere a Kennel Club în 2018 – o schimbare de situație pe care clubul o atribuie nu reginei, ci serialului dramatic Netflix The Crown.

Corgii reginei erau pembroke Welsh Corgis – nu trebuie confundați cu cardigan Welsh Corgis, care se află în continuare pe lista de rase vulnerabile a Kennel Club.

„Pembroke are o constituție mai slabă”, spune Kevin Egan, editor al Our Corgi World, buletinul informativ al principalului club pentru proprietarii de pembroke, The Welsh Corgi League. „

Fețele lor sunt mai vulpoase, boturile lor sunt mai înguste.” Cardiganii au, de asemenea, cozi stufoase. Cozile pembroke-urilor au fost în mod tradițional tăiate, dar unii au o coadă naturală, o trăsătură mai dezirabilă acum că tăierea cozii este ilegală.

Cele două rase sunt acum clasificate ca fiind câini „pastorali”, ambele au fost crescute ca patrupezi de lucru în respectivele lor regiuni din Țara Galilor.

„Pembroke este un comitat de bovine, motiv pentru care Pembroke Welsh Corgi a fost crescut pentru a conduce practic vitele la piață”, spune Egan. „Cardigan este un comitat de oi, așa că au făcut cam aceeași treabă, dar cu un tip diferit de animale.”

Egan are trei pembrogi – Edward, 11 ani, Barney, șase ani, și Mungo, 20 de luni – și își amintește cât a plătit pentru fiecare dintre ei: 750 de lire sterline în 2011; 1.200 de lire sterline în 2017 și 1.350 de lire sterline anul trecut.

A observat o creștere a interesului atunci când își scoate câinii la plimbare. „Nu mai sunt întrebat, ce fel de câine este acela?”, spune el. „Mi se spune: „Ah, câinele reginei”.”

Serialul The Crown a influențat popularitatea cățeilor

Egan recunoaște că televiziunea a avut o influență asupra răspândirii rasei. „The Crown a ajutat”, spune el. „Foarte mult, pentru că a fost atât de inedit, iar câinii au fost plasați atât de abil în el”.

Dar el consideră că revenirea de pe marginea prăpastiei are la fel de mult de a face cu munca pe care el și alții au depus-o, călătorind la expozițiile „Discover Dogs” ale Kennel Club pentru a trezi interesul pentru rasă.

Anul trecut, 1 223 de pui de pembroke au fost înregistrați la Kennel Club, cel mai mare număr din ultimii aproape 30 de ani, dar acest număr este încă departe de vârful din 1960, când au fost înregistrați aproape 9 000 de pui. În anul următor, Elvis Presley a jucat alături de un corgi în filmul Blue Hawaii.

Rasa Corgi nu a fost niciodată în pericol de dispariție

Ei au fost în mod constant populari în întreaga Europă și mai ales în SUA, unde American Kennel Club clasează corgi pembroke Welsh corgi ca fiind a 11-a cea mai populară rasă. Ce face din acest câine de lucru butucănos, cu urechi mari, un animal de casă dezirabil?

„Sănătatea, inteligența și temperamentul sunt cele trei puncte forte”, spune Egan. Corgis sunt ascultători atunci când sunt bine dresați, dar inteligența lor naturală îi poate face predispuși la năzbâtii.

„Au IQ-ul unui copil de cinci ani, se pare”, spune Egan. „Dacă nu-ți dresezi corgiul, corgiul te va dresa pe tine”. În timp ce vorbim la telefon, toți cei trei câini ai lui Egan încep să latre simultan pentru că ceasul anunță ora patru și știu că este ora de hrănire.

Welsh pembroke corgis au o speranță de viață de 12 până la 15 ani și, în general, se bucură de o sănătate bună. Au reputația de a fi niște „ciupitori”, dar acest lucru se poate atribui în mare parte câinilor reginei, deoarece adesea mușcau lacheii și ceasornicarii.

Egan subliniază că, în calitate de câini de lucru, Welsh corgis păstoreau vitele prin pocnituri la picioarele lor din spate, fiind în același timp suficient de mici și de agili pentru a evita loviturile de copită.

Aceștia sunt ușor de dresat pentru a renunța la acest comportament în mod individual, dar sunt mai greu de gestionat în număr mare, iar la anumite momente regina a avut până la 13 câini.