Sari la conținut
Home » Totul despre dieta pisicilor! Iată cât de mult ar trebui să-ți hrănești partenera pufoasă

Totul despre dieta pisicilor! Iată cât de mult ar trebui să-ți hrănești partenera pufoasă

sursă foto: rd.com

Cele mai comune alimente pentru pisici sunt cele umede sau uscate, cumpărate din magazin. Și am cerut sfatul medicului veterinar Dr. Stacy pentru a ne spune care este cea mai bună:

„Decizia de a hrăni cu hrană uscată versus hrană umedă depinde de sănătatea pisicii, de preferințele pisicii și de stilul de viață al proprietarului. Pisicile predispuse la deshidratare și boli renale ar trebui să mănânce în primul rând hrană umedă.  Unele pisici au o preferință puternică doar pentru hrana umedă sau uscată, ceea ce face ca alegerea noastră în materie de hrană să fie limitată.

Ce fel de hrană ar trebui să hrănesc în alimentație pisicii?

Este important să se reglementeze aportul caloric global atunci când sunt furnizate două preparate alimentare diferite.” Este mai bună hrana umedă sau uscată pentru pisica mea?

„Asigurarea unei hidratări adecvate pentru pisicile domestice este importantă atât pentru animalele de companie sănătoase, cât și pentru cele cu afecțiuni renale. Hrana pentru pisici fie ea umedă sau uscată va oferi un plus de hidratare dietetică. De asemenea, dietele cu grad ridicat de hidratare pot ajuta la pierderea în greutate.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Pot să fac mâncare de casă pentru pisica mea?

Poți opta și tu să îți prepari singur hrana pentru pisici, dacă ai timp liber! Dar, potrivit doctorului Stacy, mâncarea de casă pentru pisici este un domeniu în care trebuie să fii foarte atent. „Pisicile au nevoi dietetice specifice, iar o dietă gătită acasă ar putea însemna „TROUBLE” pentru prietenii noștri carnivori. 

Pisicile au nevoie de aminoacizi specifici, care sunt elementele constitutive ale proteinelor. Dietele bine echilibrate vor include aminoacizi precum taurina. În cazul unei deficiențe de aminoacizi, pisicile pot dezvolta boli de inimă legate de dietă.

Îi sfătuiesc pe proprietarii de pisici să hrănească pisicile cu diete crude cu mare precauție. Carnea crudă poate fi purtătoare de boli de origine alimentară precum Salmonella. În plus, dietele crude făcute în casă necesită adesea suplimentarea cu vitamine și nutrienți suplimentari. Cu toate acestea, dacă sunteți total hotărât să preparați mâncare pentru pisici făcută în casă, Dr. Stacy recomandă să folosiți resursele de pe balanceit.com pentru a formula corect dietele gătite în casă.

Recomandările medicului veterinar

Dr. Stacy sfătuiește: „Porțiile mici și bunătățile dentare sunt o completare excelentă pentu o dietă bine echilibrată. Căutați întotdeauna o etichetă AAFCO pe mâncarea animalului de companie pentru a determina dacă aceasta îndeplinește liniile directoare pentru o nutriție adecvată.”

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Câte mese zilnice trebuie să hrăniți pisica este o altă întrebare cu un răspuns nuanțat. Ca orientare generală, majoritatea pisicilor se vor dezvolta bine cu un program de hrănire de două ori pe zi de la vârsta de șase luni până la vârsta de aproximativ un an, când sunt considerate mature. Apoi, odată ce ajung la vârsta adultă, hrănirea o dată pe zi poate fi bună.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Dar programele de hrănire și numărul de mese pe zi nu sunt întotdeauna la fel de clare. De exemplu, pisicile gestante și cele care alăptează pot avea nevoie să mănânce de mai multe ori pe zi pentru a-și susține energia. Iar pisicile diabetice pot avea nevoie să fie hrănite ori de câte ori trebuie să își administreze insulina. Medicul veterinar vă va putea ajuta să decideți asupra programului de hrănire și la controlul anual.

Deși există unele cerințe nutriționale standard pentru pisici, dieta lor ideală va depinde și de o serie de factori externi. Consultați întotdeauna medicul veterinar și nutriționistul pentru animale de companie pentru a stabili cel mai sănătos program de hrănire pentru pisica dumneavoastră.

Factorii care afectează cât de mult să vă hrăniți pisica

Și nu uitați, o dietă este ceva ce se poate schimba în timp. Este ceva la care va trebui să acordați atenție, să măsurați și să evaluați pe tot parcursul vieții pisicii dumneavoastră.

Dacă este posibil, ar trebui să vă duceți întotdeauna pisica la veterinar o dată pe an pentru un control – chiar dacă pare sănătoasă. La acest control, medicul veterinar va putea evalua greutatea pisicii dumneavoastră și va putea discuta despre orice modificări necesare ale dietei.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Cantitatea de hrană pe care o pisică ar trebui să o mănânce pe zi depinde de o serie de factori. Am menționat deja orientarea generală de 1/3 până la 1/2 cană de crochete sau hrană umedă (sau un amestec din cele două). 

Acesta ar trebui să fie, de obicei, intervalul potrivit pentru ar trebui să fie potrivit pentru o pisică de interior. Cu toate acestea, mai puțin de atât, să spunem doar 1/4 de cană de hrană, nu este probabil suficient pentru o pisică adultă medie, cu excepția cazului în care aveți o rasă mai mică sau o pisică care nu este foarte activă.

Acum, haideți să aruncăm o privire asupra câtorva dintre factorii de care trebuie să țineți cont atunci când decideți cât de mult să vă hrăniți pisica, potrivit rover.com.