Sari la conținut
Home » Cum arată alimentația corecta pentru pisici?

Cum arată alimentația corecta pentru pisici?

De ce adoră pisicile să dărâme lucruri?

Cum arată alimentația corecta pentru pisici? Pisicile sunt considerate carnivore obligate, ceea ce înseamnă că o mare parte a dietei lor, mai precis peste 80%, este compusă din carne. Această specializare metabolică se reflectă în selecția lor alimentară și în profilul nutrițional.

Studiile au demonstrat că pisicile domestice își echilibrează aportul de macronutrienți prin preferința pentru alimente cu conținut scăzut de carbohidrați (în special carbohidrații amidonoși, nu fibrele solubile și insolubile).

Cum arată alimentația corecta pentru pisici?

Această preferință a condus la speculații despre impactul dietelor bogate în carbohidrați asupra obezității și diabetului felin.

Aceste concluzii au adus confuzie asupra digestiei, absorbției, metabolismului carbohidraților și echilibrării nutriționale atât pentru pisicile sănătoase. Cât și pentru cele cu probleme de greutate sau diabet.

În mediul lor natural, pisicile se hrănesc în principal cu rozătoare mici și păsări. Alimente bogate în proteine, cu conținut moderat de grăsimi și cu puțini carbohidrați.

Pisicile pot utiliza carbohidrații ca sursă de energie. Acest aspect nu reduce nevoia lor de proteine pentru a menține funcțiile corporale esențiale.

Pisicile au un necesar crescut de proteine

Există câteva cerințe alimentare speciale, obligatorii pentru pisici, care diferă de cele ale câinilor:

  1. Proteine: Pisicile au un necesar crescut de proteine, deoarece nu au reglarea adecvată a aminotransferazelor implicate în metabolismul azotului și a enzimelor din ciclul ureei.
  2. Taurina și arginina: Pisicile necesită un aport adecvat de taurină și arginină. Au o activitate enzimatică redusă în căile de sinteză a acestor aminoacizi. Ceea ce poate afecta funcțiile cardiace, de reproducere și a vederii.
  3. Alți nutrienți esențiali: Pisicile au cerințe obligatorii pentru metionină, cisteină, acid arahidonic, piridoxină (vitamina B6), vitamina A preformată, vitamina D, niacină și acizi grași preformați.
  4. Lipsa capacității de sinteză a anumitor nutrienți: Pisicile nu pot produce taurină din aminoacizii cisteină și metionină, iar lipsa de taurină poate avea efecte negative asupra retinei, inimii și a blănii.
  5. Nevoia de arginină: Pentru eliminarea amoniacului din organism, pisicile au nevoie de arginină, deoarece nu pot produce această enzimă.

Trebuie să conștientizăm că pisicile sunt carnivore obligate, dar pot obține nutrienți și din surse vegetale.

Miturile legate de hrana pisicilor au dus la idei greșite, dar este important să oferim pisicilor o dietă echilibrată care să răspundă cerințelor lor nutriționale specifice, conform therawessence.com.