Sari la conținut
Home » Studiu inedit! Cele mai bune rase de câini cu care să-ți împarți patul

Studiu inedit! Cele mai bune rase de câini cu care să-ți împarți patul

sursă foto: vet4pets.com

Firma de cercetare a somnului Simba a încheiat recent un parteneriat cu profesorul Peter Neville, specialist în comportamentul animalelor, pentru a răspunde la o întrebare cu care proprietarii de câini se luptă de secole: este recomandabil să vă împărțiți patul cu cățelul dumneavoastră și, dacă da, ce rase sunt cele mai bune partenere de pat?

labrador și stăpânii săi în noul cămin
labrador și stăpânii săi în noul cămin; sursă foto; dailypaws.com

Experții au analizat obiceiurile de somn a peste 1.000 de proprietari de câini din Marea Britanie, concentrându-se pe cele mai populare 20 de rase de câini . Cercetătorii au urmărit să descopere potențialele beneficii și dezavantaje ale împărțirii patului cu câinii și să clasifice care sunt rasele care favorizează cel mai mult și cel mai puțin un somn bun.
Experții au luat în calcul unele dintre particularitățile asociate cu diferite rase, cum ar fi tendința lor de a sforăi, de a se agita și chiar de a trece vântul – factori care ar putea influența calitatea somnului nostru.

Labrador Retriever

Labrador Retriever, apreciați pentru personalitățile lor prietenoase cu familia, au primit primul loc pe listă. În ciuda dimensiunii lor substanțiale și a înclinației lor de a lăsa blană, s-a constatat că labradorii sunt niște prieteni de pat de neegalat.

Studiul a demonstrat că proprietarii acestei rase sunt mai puțin predispuși la insomnie, apnee în somn sau sforăit. Iar motivul pentru acest lucru s-ar putea să nu vă surprindă. Labrador Retrieverii se mișcă rar în timpul somnului, permițându-le proprietarilor lor să doarmă în medie șase ore pe noapte – mai mult decât orice altă rasă studiată.

Lisa Artis este director executiv adjunct al The Sleep Charity, partenerul caritabil al Simba. „NHS ne recomandă să dormim între șapte și nouă ore de somn în fiecare noapte, ceea ce s-ar putea să ne fie greu să realizăm atunci când dormim împreună cu câinii noștri, totuși, beneficiile pe care aceștia le oferă pot depăși orice întreruperi nocturne”, a declarat Artis.

sursă foto: petkeen.com
pui de labrador; pui de labrador

Artis a recunoscut că, deși zgomotele și mișcările unui câine ne pot întrerupe somnul, sentimentul de siguranță, de companie și de fericire pe care îl transmit poate face ca acest lucru să merite. „Așadar, deși nu am aproba în mod activ câinii care dorm pe paturile noastre, este clar cât de mult pot contribui la bunăstarea noastră generală și la sănătatea noastră mentală”, a spus Artis.

Profesorul Neville a comentat: „Labrador Retrieverii au o capacitate uimitoare de a înțelege ce le face plăcere companionilor lor umani. Ei învață rapid arta liniștii, încălcând-o doar atunci când păzesc casa. Datorită ușurinței lor de dresaj și adaptabilității la ciclurile noastre de activitate și odihnă, labradorii tânjesc să petreacă cât mai mult timp cu noi, inclusiv să doarmă alături de noi toată noaptea.”

Teckel

Pe locul al doilea se află Teckel. Cunoscuți pentru natura lor jucăușă și pentru înclinația de a sta aproape de stăpânii lor, Teckelii se confruntă cu un val de popularitate, în special pe platformele de socializare precum TikTok, unde hashtag-ul #Dachshund a acumulat peste 9,5 miliarde de vizualizări.

„Dachshunds, ca și Terrierii, au o afinitate pentru a se ascunde în spații întunecate – o trăsătură încorporată în genele lor de la linia lor de vânătoare de paraziți”, a declarat profesorul Neville.

Sursă foto:lovetoknowpets.com
Sursă foto:lovetoknowpets.com

„Dar ei s-au adaptat pentru a deveni niște sticle de apă caldă experte de buzunar, perfecte pentru nopțile reci din Marea Britanie. Aveți doar grijă, pentru că neînfricarea lor în întuneric i-ar putea determina să revendice întregul pat, mai ales dacă încălzirea este oprită.”

Printre alte rase de câini considerate excelente pentru dormitul în comun se numără Border Terrier, Pomeranians, Cocker Spaniel, Bulldog francez, Golden Retriever, Pugs, Staffordshire Bull Terrier, Bulldogs, Cavalier King Charles Spaniel și English Springer Spaniel.

Rase de câini mai puțin prietenoase cu somnul

Cu toate acestea, nu toate rasele s-au dovedit a fi la fel de prietenoase cu somnul. Studiul a identificat Vizslasul maghiar, cunoscut sub numele de „câinii cu velcro” pentru natura lor lipicioasă, ca fiind rasa cea mai puțin potrivită pentru a împărți patul cu ei.

Se pare că proprietarii lor suferă de un nivel ridicat de apnee în somn, scrâșnire a dinților și picioare neliniștite pe timp de noapte. În plus, aceștia dorm în medie doar cinci ore pe noapte. „Vizslasul maghiar a fost crescut ca tovarăș de vânătoare, fiind conceput să muncească și să alerge neobosit pe tot parcursul zilei”, a explicat profesorul Neville.

„Mulți proprietari, atrași de personalitatea lor vibrantă și de aspectul lor uimitor de culoare aurie-ruginie, se străduiesc să le satisfacă nevoile comportamentale și să îi ajute să își consume energia în timpul zilei. În consecință, Vizslas rămân adesea nerăbdători și agitați la ora de culcare, anticipând aventurile de mâine sau visând la emoțiile zilei care a trecut.”

Pointer german

Pointeri germani se află, de asemenea, aproape de coada clasamentului. Acești câini jucăuși și afectuoși adoră să rămână activi și, din păcate, această trăsătură nu se transpune bine în scenariul unui pat comun.

Cercetarea a dezvăluit că Pointerii germani sunt mai predispuși la mișcări neliniștite pe timp de noapte, ceea ce îi poate face pe stăpânii lor să se simtă iritați și morocănoși în dimineața următoare. De asemenea, ei se luptă să se răcorească din cauza glandelor sudoripare limitate, ceea ce contribuie la mai multă agitație.

Avantajele și dezavantajele împărțirii patului cu câinii

Există câteva motive pentru care s-ar putea să nu doriți să dormiți cu un câine, inclusiv alergiile și somnul întrerupt. Cu toate acestea, mulți oameni consideră câinii ca fiind niște tovarăși de somn excelenți din diverse motive:

Prezența fizică a unui câine poate oferi confort și un sentiment de siguranță care îi poate ajuta pe oameni să se relaxeze și să adoarmă mai ușor.Câinii tind să fie creaturi de obișnuință.

Dacă stabiliți o rutină de culcare cu câinele dumneavoastră, aceasta vă poate ajuta să vă întăriți propriul program de somn.Dormitul alături de câinele tău poate crește legătura dintre voi, ajutându-vă pe amândoi să vă simțiți mai conectați.

Studiile au arătat că apropierea de animalele de companie poate reduce stresul și anxietatea. Sunetul ritmic al respirației unui câine poate fi foarte liniștitor.

În general, dacă un câine este un bun companion de somn poate depinde de fiecare persoană și câine în parte. Luați întotdeauna în considerare propriile nevoi de somn, sănătatea dumneavoastră, precum și comportamentul și sănătatea câinelui dumneavoastră, potrivit earth.com.