Sari la conținut
Home » Stresul la pisici. Cauze frecvente

Stresul la pisici. Cauze frecvente

felină care se uită în oglindă; sursă foto: playtech.ro

Stresul a fost identificat ca fiind o componentă semnificativă a (sau un factor declanșator al) celor mai frecvente probleme de comportament ale pisicilor și a unor boli comune.

Pisicile nu își manifestă emoțiile în mod atât de evident ca alte specii și tind să se retragă și să devină tăcute, mai degrabă decât să își „manifeste” anxietatea.

Prin urmare, devine necesar ca proprietarii să aprecieze semnele subtile de stres la propriile pisici pentru a le oferi cea mai bună îngrijire posibilă.

Cum își reglează pisica nivelul de stres

Mai multe sisteme fiziologice din corpul pisicii reglează stresul, în special axa HPA (hipotalamus-hipofiză-suprarenale) și sistemul nervos, ambele evoluând pentru a face față stresului „normal” pe termen scurt asociat cu stilul de viață natural al speciei. Aceste sisteme controlează eliberarea de hormoni care pregătesc individul pentru a face față unei provocări, deseori denumit răspuns de luptă/fugă sau răspuns acut la stres.

Cu toate acestea, aceste sisteme sunt mai puțin adaptate pentru a face față stresului cronic sau pe termen lung, iar acesta este tipul de stres care joacă un rol semnificativ în dezvoltarea problemelor comportamentale și a bolilor legate de stres la pisici.

De ce sunt unele pisici mai predispuse la dezvoltarea stresului cronic decât altele?

Capacitatea individului de a face față provocărilor depinde atât de factori genetici, cât și de factori de mediu.

Dezvoltarea sistemelor fiziologice implicate în răspunsul la stres începe chiar înainte ca pisica să se nască, iar dacă mama este stresată în timpul sarcinii sau primește o alimentație precară, atunci puii ei pot fi mai predispuși la dezvoltarea stresului și a strategiilor neadaptative de adaptare care stau la baza multor probleme de comportament comune.

Lipsa socializării timpurii și a oportunităților de a experimenta priveliștile, sunetele și mirosurile unui mediu casnic tipic poate, de asemenea, să ducă la o viață foarte dificilă mai târziu.

Cum pot recunoaște stresul? Stresul acut

Stresul acut poate fi cauzat de un incident sau o amenințare neașteptată și este relativ ușor de recunoscut la pisici.
Multe dintre următoarele semne pot fi evidente:

Imobilitate; Corp – ghemuit direct pe patru labe,

Burta – nu este expusă, respirație rapidă

Coada – aproape de corp

Pupilele – complet dilatate

Urechile – complet turtite pe spate pe cap

Urinare involuntară, defecare

Agresivitate dacă este abordat

Ce stresează animalul de companie

Factorii care pot cauza stresul pisiciise pot regăsi în interacțiunea acesteia cu oamenii și cu mediul înconjurător, dar o proporție semnificativă a stresului resimțit de pisici se referă la propria lor specie.
Dacă animalul de companie împarte resursele cu pisici cu care nu se înțelege, acest lucru ar putea fi un coșmar constant, la fel ca și traiul într-un cartier în care populația de pisici este numeroasă.

Din nefericire, unii stăpâni pot juca, fără să vrea, un rol în creșterea nivelului de stres al pisicilor lor. Unii proprietari pot fi intruzivi din punct de vedere fizic în modul în care se comportă, dorind mai mult contact cu pisicile lor decât este reciproc. Unii proprietari pot fi inconsecvenți în abordarea lor, lăsându-și pisicile nesigure cum să reacționeze în orice moment.

Mediul înconjurător ar putea fi ultimul lucru pe care îl luați în considerare atunci când evaluați bunăstarea pisicii dumneavoastră, deoarece oamenii tind să perceapă siguranța și dragostea ca fiind cele mai importante prevederi pentru animalele lor de companie.

Cu toate acestea, faptul de a fi închisă în casă, de a se plictisi sau de a avea acces restricționat la ascunzători sau la tăvițele pentru litieră, de exemplu, poate fi foarte stresant pentru unele pisici.

Ce pot face pentru a ajuta la ameliorarea sau prevenirea stresului la pisica mea?

Pisicile, fiind responsabile pentru propria supraviețuire, evaluează în mod constant riscurile, căutând prezența amenințării și a pericolului în fiecare locație nouă sau întâlnire socială.

Prin urmare, ele sunt foarte liniștite dacă viața lor constă în rutine familiare și un grad de predictibilitate, deoarece știu, din punct de vedere istoric, că acestea sunt sigure. Comportamentul previzibil și crearea de rutine zilnice este un bun antistres.

Numărul de pisici pe care le dețineți ar trebui analizat cu atenție, în special dacă zona locală are deja o populație semnificativă de pisici rezidente, deoarece aceasta poate reprezenta o presiune suplimentară.

Numărul de resurse

Numărul de resurse pe care le puneți la dispoziția pisicii (sau pisicilor) în casă (de exemplu, boluri de mâncare, boluri de apă, tăvițe pentru litieră, paturi, ascunzători, pergole înalte, stâlpi de zgâriat, jucării) ar trebui să fie întotdeauna suficient pentru a satisface nevoile.

O formulă bună de utilizat pentru a calcula cantitatea adecvată este „câte unul pentru fiecare pisică plus unul în plus, poziționat în locuri diferite”.

O relație corectă cu pisica dumneavoastră este întotdeauna o provocare, iar simpatia față de cerințele emoționale specifice ale acesteia ca individ este cheia unei vieți fără stres. O pisică încrezătoare și sociabilă va dori întotdeauna mai multă atenție decât una timidă sau una care nu a avut parte de socializarea adecvată în calitate de pisoi.

A-i permite pisicii dumneavoastră să inițieze contactul între voi este probabil cea mai ușoară modalitate de a stabili calitatea și cantitatea de afecțiune dorită.

Dacă pisica are voie afară, atunci, dacă este posibil, sincronizarea oricăror excursii ar trebui să fie lăsată la latitudinea pisicii. În cazul în care teritoriul este „împărțit” de mai multe pisici, este posibil să existe anumite momente specifice în timpul zilei în care pisica dumneavoastră se va simți în siguranță, iar în altele în care grădina este un loc mult mai periculos.

Pisica are un sistem de comunicare complicat

Pisicile au un sistem de comunicare complicat care folosește mirosul și care transmite un mesaj cu privire la momentele în care anumiți indivizi se află în zonă și, pe această bază, pisica va fi cel mai bun judecător pentru a decide când este potrivit să ia o gură de aer proaspăt! Faceți clic aici pentru mai multe informații despre comunicarea pisicilor.

Dacă pisica este ținută exclusiv în interior, un mediu dinamic și provocator îi va oferi exerciții și divertisment, apărând-o de plictiseală și frustrare. Pisicile au nevoie să se comporte ca niște pisici pentru sănătatea emoțională și fizică, așa că va fi esențial să îi oferiți pisicii dumneavoastră un cadru care să simuleze un habitat natural, cu obiecte pe care să se cațere, de exemplu. Consultați informațiile noastre despre cum să vă faceți casa prietenoasă pentru pisici.

Este nerealist să vă așteptați la o viață pentru pisica dumneavoastră care să nu aibă potențiali factori declanșatori de stres, dar aprecierea a ceea ce ar putea fi acești factori declanșatori și menținerea lor la un nivel minim va reduce probabilitatea apariției oricăror probleme ca urmare a stresului cronic.