Sari la conținut
Home » Cauze ale secreției nazale la pisici. Tot ce trebuie să știi

Cauze ale secreției nazale la pisici. Tot ce trebuie să știi

Pisica se odihnește

Pisicile dezvoltă secreții nazale ca răspuns la iritații sau inflamații în interiorul pasajelor nazale. Acest lucru se poate datora diverselor tipuri de infecții și afecțiuni sau din cauza unor materiale străine. Scurgerile nazale pot varia în consistență, cantitate și culoare.

În multe cazuri, cauza curgerii nasului poate fi contagioasă între pisici. Prin urmare, cel mai bine este să separați o pisică căreia îi curge nasul de celelalte pisici din gospodărie până când se pune un diagnostic.

sursă foto: petkeen.com
pisica și albina; sursă foto: petkeen.com

Ce trebuie să faceți dacă pisicii dumneavoastră îi curge nasul

Dacă pisica dumneavoastră are un nas care curge, duceți-o la medicul veterinar pentru evaluare. Este important să se determine cauza de bază și să se excludă orice lucru grav.

La domiciliu, se poate folosi un prosop cald pentru a șterge ușor secrețiile nazale și crustele care pot acoperi nările. Scurgerile nazale pot varia de la un lichid subțire și limpede până la un mucus gros, galben sau verde. Un umidificator poate ajuta la spargerea oricărei congestii pe care o poate avea pisica dumneavoastră.

Simptomele suplimentare pe care le puteți observa includ: Febră; Scăderea poftei de mâncare; Congestie nazală;
Respirație zgomotoasă.

pisică siameză elegantă: sursă foto: animalutze.com
pisică siameză elegantă: sursă foto: animalutze.com

Strănutul, tusea și lăcrimarea la nivelul feței sunt, de asemenea, frecvente. Simptomele grave care trebuie urmărite includ letargie extremă, dificultăți de respirație și secreții nazale cu tentă de sânge. Dacă oricare dintre aceste semne sunt prezente, apelați imediat la medicul veterinar.

Cauze ale secreției nazale la pisici

Există diverse motive pentru care pisicile dezvoltă nasul curbat, printre care: Complexul de boli respiratorii feline: Complexul de boli respiratorii feline se referă la infecții ale tractului respirator cauzate de viruși și bacterii. Cel mai frecvent, acestea se datorează virusurilor, cum ar fi herpesvirusul felin și calicivirusul.

Infecțiile căilor respiratorii superioare sunt deosebit de frecvente la pisoi și la pisicile adulte imunosupresate, cum ar fi cele cu FeLV sau FIV. Aceste pisici se confruntă adesea cu febră, răni la nivelul gurii, strănut, inflamații oculare și secreții oculare, pe lângă curgerea nasului.

pisică cu ochi verzi ;sursa foto:divahair.ro
sursa foto:divahair.ro

Infecție fungică: Multe tipuri de ciuperci, cum ar fi Aspergillus și Cryptococcus, pot infecta cavitățile nazale ale pisicilor. Acest lucru apare de obicei atunci când pisicile inhalează sau intră în contact direct cu sporii fungici. Aceste infecții pot provoca o varietate de simptome, alături de curgerea nasului, inclusiv modificări comportamentale din cauza efectelor lor nocive asupra sistemului nervos al pisicilor.

Rinita alergică: Rinita alergică este o inflamație în interiorul cavității nazale datorată expunerii la alergeni. Părul, polenul, iarba și multe alte substanțe pot declanșa un nas care curge, împreună cu mâncărimi, ochi apoși și accese de strănut la pisici.

Polipi nazal

Polip nazal: Polipii nazali sunt cel mai des întâlniți la pisoi, dar pot afecta pisici de orice vârstă. Polipii sunt mase mici, benigne, care se dezvoltă în interiorul pasajelor nazale. Aceștia provoacă, de obicei, secreții nazale pe partea nării care conține polipul, precum și strănut frecvent.

Cuterebra (larvă de botfly): Larvele de muște bot sunt un tip de muscă ce poate infesta cavitatea nazală a pisicii. Pisicile pot intra în contact cu larvele de muște bot atunci când adulmecă în jurul cuiburilor de iepuri și rozătoare. Larva intră în cavitatea nazală, unde fie rămâne, fie migrează în alte zone ale corpului.

Corp străin

Corp străin: Dacă o pisică inhalează accidental un obiect străin, acesta poate rămâne blocat în interiorul cavității nazale. Acest lucru duce la inflamație și la secreții nazale ulterioare.

Traumatismele, tensiunea arterială ridicată, ingestia de toxine, tulburările de coagulare, cancerul și bolile transmise de căpușe sunt toate cauze potențiale ale secrețiilor nazale cu tentă de sânge la pisici, care trebuie abordate imediat.
Medicamentele obișnuite care pot fi prescrise pentru a trata nasul care curge la pisici includ următoarele:
Medicamente pentru tensiunea arterială (dacă sunteți hipertensiv)

Medicul veterinar poate determina un plan de tratament adecvat pe baza cauzei de bază și a stării generale de sănătate a pisicii dumneavoastră. Părinții animalelor de companie ar trebui să administreze întotdeauna aceste medicamente numai conform prescripției medicului veterinar.

Pentru a reduce stresul în timpul recuperării, pisicile ar trebui să aibă o zonă privată și liniștită pentru a se odihni. Părinții animalelor de companie ar trebui să se asigure că pisicile lor mănâncă și beau bine în această perioadă. Dacă orice simptom începe să se agraveze, pisicile ar trebui să fie aduse imediat la un medic veterinar.