Sari la conținut
Home » Câinele tău e agresiv cu un membru din familie?

Câinele tău e agresiv cu un membru din familie?

Ce nu ar trebui să mănânce animalele tale de companie?

Câinele tău e agresiv cu un membru din familie? Deși unii consideră agresivitatea la câini ca fiind un comportament normal, aceasta poate fi impredictibilă, impulsivă și chiar periculoasă. Comportamentul agresiv poate include mârâit, ridicarea buzelor, lătrat, nervozitate, înaintare amenințătoare și chiar mușcături.

În ceea ce privește agresivitatea față de persoane familiare, tratamentul se concentrează pe controlul problemei, deoarece nu există un remediu cunoscut.

Câinele tău e agresiv cu un membru din familie?

Simptome și tipuri Este adesea dificil să se stabilească dacă un câine manifestă o agresivitate anormală. Acest comportament poate fi expus în apropierea bolului de mâncare al câinelui, al jucăriilor sau în momentele în care este manipulat.

Agresivitatea poate fi direcționată în principal către persoanele familiare, în special către cei care îl manevrează sau membrii familiei cărora aparține.

Agresivitatea poate să apară frecvent și să nu fie neapărat îndreptată către aceeași persoană în mod regulat. Aceasta se poate manifesta sub forma:

  • Urechilor culcate pe spate.
  • Mârâitului.
  • Privirii ostile.
  • Mușcăturilor.
  • Înaintării amenințătoare a corpului.

Agresivitatea față de persoane familiare reprezintă un semn al unei probleme grave. Cu toate acestea, există cazuri în care un animal poate deveni agresiv în urma unor proceduri medicale dureroase sau dacă suferă în mod regulat.

Care sunt cauzele?

Anumite rase de câini pot fi mai predispuse la agresivitate decât altele, incluzând Spaniel, Terrier, Lhasa Apsos și Rottweiler, dar agresivitatea poate să apară la câini de oricare rasă.

Agresivitatea este adesea observată la vârste cuprinse între 12 și 36 de luni și afectează mai mult masculii decât femelele.

Anumite boli și consecințele procedurilor medicale pot contribui la apariția agresivității la câini. De asemenea, pedepsirea incoerentă sau aspră din partea proprietarilor poate agrava agresivitatea animalului.

În timpul unei consultații medicale, medicul veterinar va căuta simptome de agresiune bazată pe frică, anxietate și tulburări patologice. În general, o analiză de sânge clasică nu va releva anomalii specifice.

Tratament Agresivitatea față de persoane familiare necesită o terapie strictă de modificare a comportamentului și, în anumite cazuri, administrarea de medicamente.

Controlul afecțiunii este eficient în modificarea comportamentului

Terapia de modificare a comportamentului implică eliminarea sau controlul situațiilor care pot declanșa agresivitatea.

Medicii veterinari vor ajuta proprietarii să identifice factorii declanșatori și comportamentele problematice pentru a le putea corecta. Uneori, un câine poate avea nevoie de o botniță până când comportamentul este sub control.

Controlul afecțiunii este eficient în modificarea comportamentului. Desensibilizarea poate reduce reacția animalului la anxietate și frică.

În anumite cazuri, activitatea fizică regulată poate contribui la reducerea sentimentelor de agresivitate la câini.

O dietă cu conținut scăzut de proteine și bogată în triptofan s-a dovedit a fi eficientă în reducerea agresivității. Deși nu există medicamente aprobate pentru tratarea agresivității la câini, sterilizarea chirurgicală a câinilor masculi agresivi este o recomandare frecventă, conform e-vet.ro.