Sari la conținut
Home » Știați că liliecii pot prezice viitorul? Studiul remarcabil cu privire la abilitățile uimitoare ale acestor viețuitoare

Știați că liliecii pot prezice viitorul? Studiul remarcabil cu privire la abilitățile uimitoare ale acestor viețuitoare

  • de

Știați că liliecii pot prezice viitorul? Studiul remarcabil cu privire la abilitățile uimitoare ale acestor viețuitoare.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences

Un nou studiu cu privire la viața liliecilor a dus la descoperirea unor calități și aptitudini de-a dreptul uimitoare! Se pare că aceste viețuitoare sunt mai evoluate decât ne-am putea noi imagina.

Astfel, liliecii sunt capabili să „prezică viitorul” în timp ce îşi urmăresc prada, conform constatărilor unui studiu publicat recent, și preluat de Agerpres.

Singurele mamifere capabile de zbor susţinut, liliecii sunt atât de pricepuţi la deplasarea prin aer încât pot depăşi păsările. În plus, ei polenizează plantele, folosesc ecolocaţia ca un sonar pentru a naviga în nopţile cele mai întunecate, sunt cunoscuţi pentru că obişnuiesc să ofere hrană la schimb pentru a se împerechea şi ştiu chiar să se autoizoleze atunci când se îmbolnăvesc.

Construirea modelelor predictive pe baza ecourilor, modul în care știu cu exactitate unde se îndreaptă prada!

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, Statele Unite, au declarat că modelele predictive ale liliecilor sunt atât de solide, încât ei pot continua să-şi urmărească prada în aer chiar şi atunci când aceasta dispare temporar în spatele obstacolelor care blochează ecoul, precum copacii:

„Aşa cum un jucător de tenis trebuie să ştie când şi unde să lovească mingea, un liliac trebuie să anticipeze când şi unde va intra în contact cu insecta pe care o vânează. Insecta zboară. Liliacul la fel. În acest mediu care se schimbă foarte rapid, dacă liliacul ar miza doar pe informaţiile pe care le-a obţinut din cel mai recent ecou, ar rata insecta”, ”, a declarat autoarea principală a studiului, Cynthia Moss, specialistă în neuroştiinţe şi profesoară de psihologie la Universitatea Johns Hopkins.

Cercetătorii au declarat că, deşi capacitatea de a prezice posibilele rute pe baza informaţiilor vizuale a fost studiată pe larg, studiul lor este primul care se bazează pe informaţii auditive.

„Chestiunea predicţiei este importantă deoarece un animal trebuie să planifice în avans pentru a decide ce va face în continuare. Un animal care se bazează pe vedere, sau un om, dispune de un flux de informaţii, însă pentru lilieci este remarcabil, deoarece fac acest lucru pe baza unor frânturi de instantanee acustice”, a declarat una dintre autoarele studiului, Angeles Salles.