Sari la conținut
Home » Statistici îngrijorătoare în privința animalelor sălbatice! Scădere cu două treimi în ultimii 50 de ani

Statistici îngrijorătoare în privința animalelor sălbatice! Scădere cu două treimi în ultimii 50 de ani

  • de

Statistici îngrijorătoare în privința animalelor sălbatice! Scădere cu două treimi în ultimii 50 de ani.

World Wildlife Fund trage un semnal de alarmă în privința animalelor sălbatice!

În 2019, un grup de oameni de ştiinţă din mai multe ţări a concluzionat că 1 milion de specii (500.000 de animale şi plante şi 500.000 de insecte) sunt ameninţate cu extincţia, unele în decurs de decenii.

International Union for Conservation of Nature (IUCN) a evaluat peste 100.000 de specii de plante şi animale, iar peste 32.000 de specii sunt ameninţate cu dispariţia.

Pentru acest raport au fost analizate mii de specii de animale sălbatice, monitorizate de conservaţionişti în habitate de peste tot din lume.

Factori despre care se crede că duc la apariţia pandemiilor, inclusiv dispariţia unor habitate şi folosirea şi comercializarea animalelor sălbatice, se numără între cei care stau la baza declinului vieţii sălbatice.

Un raport realizat de asociația World Wildlife Fund, citat de BBC și preluat de news.ro, a transmis că în ultimii 50 de ani, populația de animale sălbatice a scăzut cu două treimi.

Natura este „în cădere liberă” pe măsură ce ardem păduri, pescuim mai mult decât necesar şi distrugem zonele sălbatice, a spus Tanya Steele, director al asociației:

„Ne distrugem lumea – singurul loc pe care îl numim acasă – punându-ne în pericol sănătatea, siguranţa şi supravieţuirea pe Pământ. Natura ne trimite acum un disperat SOS şi a mai rămas puţin timp”, a subliniat ea.

Ei au înregistrat, în medie, o scădere de 68% în cazul a peste 20.000 populaţii de mamifere, păsări, amfibieni, reptile şi peşti din 1970 până astăzi.

Declinul este o dovadă clară a distrugerii provocate de activitatea umană asupra mediului natural, a spus dr. Andrew Terry, director la Zoological Society of London (ZSL).

„Dacă nu se schimbă ceva, populaţiile vor continua să scadă, fără îndoială, ducând la dispariţia faunei sălbatice şi ameninţând integritatea ecosistemelor de care depindem”, a adăugat el.

Raportul arată că acest „declin catastrofic” nu dă semne de încetinire şi avertizează că natura este distrusă de oameni cu o viteză fără precedent.

În schimb, dacă sunt luate măsuri urgente de conservare şi dacă oamenii îşi schimbă modul de a produce şi consuma hrana, acesta poate fi oprit.