Sari la conținut
Home » Șopârla care rescrie istoria primelor reptile marine. Are 2 metri

Șopârla care rescrie istoria primelor reptile marine. Are 2 metri

Specii de reptile marine antice, sursă foto Novataxa

O specie de reptile marine dispărută, veche de 250 de milioane de ani, acoperită de o armură osoasă din apele puțin adânci din sudul Chinei ar putea rescrie arborele genealogic al reptilelor marine, arată un nou studiu.

Specia nou descoperită, Prosaurosphargis yingzishanensis, avea o lungime de aproximativ 1,5 metri și era acoperită de solzi osoși numiți osteoderme.

Prosaurosphargis yingzishanensis. (Credit imagine: Wolniewicz et al. / eLife)
Prosaurosphargis yingzishanensis. (Credit imagine: Wolniewicz et al. / eLife)

Cum a fost identificată noua specie de reptile marine

Specia nou descoperită, numită Prosaurosphargis yingzishanensi. A fost identificată pe baza unui schelet parțial descoperit pentru prima dată în 2019 în provincia chineză Hubei. P. Specia aparține familiei Saurosphargidae. Un grup de reptile marine blindate cu coaste dorsale lărgite care le făceau să pară mult mai corpolente decât alte reptile marine.

Sauorsphargidae este o combinație a cuvintelor grecești pentru șopârlă, „sauros”, și broască țestoasă cu piele.
Cercetătorii au descris noua specie într-un studiu publicat la 8 august în revista Evolutionary Biology.
P. yingzishanensis creștea probabil până la aproximativ 1,5 metri lungime. Era acoperită de osteoderme, solzi și plăci osoase care se găsesc la multe reptile vii.

Probabil că era „una dintre cele mai mari reptile marine” care au trăit în ecosistemul de la acea vreme a declarat pentru Live Science, Andrzej Wolniewicz, paleobiolog din China.

Cele mai vechi reptile marine din perioada triasică

Până în prezent, cele mai vechi saurosfergide datau de acum aproximativ 245 de milioane de ani, în perioada triasică mijlocie. Oamenii de știință nu știu dacă P. yingzishanensis a fost un strămoș direct al acestor saurosfargi sau o linie separată.

Saurosphargidele au fost mult timp considerate o familie soră a sauropterygienilor, reptile marine dispărute numite placodonți și prădători cu gât lung, cum ar fi plesiosaurii. Dar cercetătorii au observat un număr mare de asemănări între P. yingzishanensis și unii dintre sauropterigienii. Ceea ce sugerează că cele două grupuri ar putea fi mai strâns înrudite decât se credea anterior. Ca urmare, autorii studiului au propus ca saurosphargidele să fie reclasificate ca un subgrup de sauropterygians.

De asemenea, cercetătorii consideră că sauropterygienii și alte grupuri de reptile marine, cum ar fi ihtiozaurii, care includ ihtiozaurii și talatozaurii, ar putea fi mai strâns înrudiți cu clada Archelosauria. Un grup care include broaștele țestoase vii și dispărute și arcosaurozaurii.

Reptilele ar putea completa alte piese lipsă din istoria lor evolutivă

Marea varietate de armuri corporale în toate aceste grupuri, cu excepția păsărilor, sugerează, de asemenea, că placarea lor osoasă era esențială pentru a trăi în habitatele de apă de mică adâncime, a declarat Wolniewicz.

Pe lângă faptul că a oferit protecție împotriva prădătorilor, această placare grea ar fi putut permite reptilelor marine să depășească problemele legate de flotabilitate, îngreunându-le și să caute hrană pe fundul mării, unde s-ar fi găsit majoritatea prăzilor, a adăugat el.

Cercetătorii speră că regiunea în care a fost descoperită fosila P. yingzishanensis va scoate la iveală mai multe specii de animale antice care ar putea reduce decalajul dintre grupurile de reptile antice și ar putea completa alte piese lipsă din istoria lor evolutivă.