Sari la conținut
Home » O nouă provocare pentru animalele pe cale de dispariție. Sute de specii de animale sunt contaminate cu substanțe chimice

O nouă provocare pentru animalele pe cale de dispariție. Sute de specii de animale sunt contaminate cu substanțe chimice

sursă foto:nbcnews.com; un urs polar în Golful Essen, în largul Țării Prințului George, Rusia

Compușii sintetici PFAS sunt cunoscuți sub numele de „substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun și pot rămâne permanent în aer, în sol, în apă și în organism.

Peste 330 de specii de animale sălbatice din întreaga lume sunt contaminate cu substanțe chimice utilizate pe scară largă, cunoscute sub numele de PFAS, potrivit unei noi analize care a identificat urme de substanțe chimice sintetice la animale de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Animalele pe cale de dispariție se confruntă cu o nouă problemă

Raportul, publicat miercuri de un grup de apărare non-profit numit Environmental Working Group, este rezultatul unei analize a peste 100 de studii recente, privind contaminarea PFAS la animalele pe cale de dispariție.

Analiza se adaugă la cercetările solide privind impactul negativ al poluării cu PFAS asupra sănătății umane și dă de înțeles cât de răspândite sunt aceste substanțe chimice pe glob și efectele lor de mare amploare asupra ecosistemelor.

„Probabil că oriunde veți testa acești compuși, îi veți găsi”, a declarat David Andrews, cercetător senior la Environmental Working Group, care a contribuit la raport. „Cred că asta este ceea ce este atât de șocant”.

Bolile pe care le produc compușii sintetici de tip PFAS

Compușii sintetici PFAS (prescurtare de la per- și polifluoroalchilii) sunt cunoscuți în mod obișnuit ca „substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun în timp și, prin urmare, pot rămâne permanent în aer, sol, apă și în organism. Aceste substanțe chimice au fost utilizate pe scară largă începând cu anii 1940 în producția industrială și pentru fabricarea de produse, de la vase de gătit antiaderente și produse de curățare la spume și țesături rezistente la apă și pete.

La oameni, expunerea la substanțele chimice PFAS a fost asociată cu boli ale tiroidei, colesterol ridicat, infertilitate, greutate mică la naștere, suprimarea sistemului imunitar și un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de rinichi și a cancerului de ficat.

În cazul speciilor care sunt deja expuse riscului de dispariție din cauza pierderii habitatului sau a degradării ecosistemului, poluarea cu PFAS le sporește vulnerabilitatea, a declarat Tasha Stoiber, cercetător senior la Environmental Working Group. 

Este mai dificil de studiat contaminarea cu PFAS la unele specii

„În timp ce analizam toate acestea și analizam aceste studii, unul dintre celelalte lucruri cu adevărat importante de subliniat este expunerea chimică și modul în care aceasta poate acționa în același timp, împreună cu aceste alte presiuni, pentru a dăuna speciilor amenințate și pe cale de dispariție”, a declarat Stoiber.

sursă foto:nbcnews.com; uzina chimică 3M de la Cordova de pe râul Mississippi
sursă foto:nbcnews.com; uzina chimică 3M de la Cordova de pe râul Mississippi

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că, deși analiza lor a arătat o contaminare răspândită în întreaga lume, rezultatele sunt probabil încă o estimare conservatoare. De exemplu, în America de Sud și în Africa au fost efectuate mai puține studii și teste, a spus Andrews. De asemenea, este mai dificil de studiat contaminarea cu PFAS la unele specii, în special la cele care sunt amenințate, a adăugat el, potrivit nbcnews.com.

În SUA, utilizarea anumitor compuși PFAS este în curs de diminuare, dar substanțele chimice sunt încă folosite în producție, iar industria în ansamblu este în mare parte nereglementată. Cercetătorii au declarat că speră ca analiza lor să arate care sunt riscurile dacă nu se limitează poluarea cu PFAS.

„Sănătatea umană și sănătatea animalelor sunt legate”, a spus Stoiber. „Ceea ce afectează oamenii va afecta și animalele de companie și viceversa. Cred că aceasta este o altă concluzie importantă în general.