Sari la conținut
Home » Secretele păsărilor flamingo. Superbele viețuitoare se aseamănă extrem de mult cu oamenii

Secretele păsărilor flamingo. Superbele viețuitoare se aseamănă extrem de mult cu oamenii

Păsările Flamingo, fără îndoială, sunt printre cele mai ușor de recunoscut specii de păsări, datorită picioarelor lungi, gâtului subțire și a culorii izbitoare. Stolurile de flamingo sunt o priveliște superbă și demne de admirat.

Există șase specii de flamingo care locuiesc în lacuri, bălți și lagune puțin adânci din America, Africa, Asia și Europa. Dintre cele șase specii, patru întâmpină probleme de conservare. Flamingo andin este cea mai rară și cea mai amenințată specie și este considerată vulnerabilă de BirdLife.

Flamingo sunt ceea ce mănâncă

Flamingo mic, flamingo de Puna și flamingo chilian sunt aproape amenințate, ceea ce înseamnă că sunt în pericol de declin în viitorul apropiat dacă nu se acționează pentru a le proteja. Printre amenințările la adresa supraviețuirii lor se numără poluarea apei, pierderea habitatului, coliziunile cu fire electrice, otrăvirea cu plumb, recoltarea ouălor și perturbările cauzate de vânătoare și turism.

Din fericire, Mar Chiquita, cel mai mare lac cu apă sărată din America de Sud și un refugiu pentru trei specii de flamingo amenințate, este în curs de a deveni cel mai mare parc național din Argentina cu ajutorul Aves Argentinas și cu sprijin internațional.

Deși flamingo sunt renumiți pentru penele lor roz, nuanțele pot varia de la alb la roz și portocaliu, în funcție de dieta lor. Algele, moluștele și crustaceele pe care le mănâncă conțin pigmenți, iar cantitatea de pigment din hrana lor determină nuanța penajului lor. Tinerii flamingo sunt albi sau gri până când culoarea lor apare în jurul vârstei de doi ani.

Păsările Flamingo s-au adaptat pentru a supraviețui în condiții extreme

Flamingo este o specie socială, alegând să trăiască în stoluri de sute sau chiar mii de indivizi. Această abordare bazată pe siguranță în număr îi ajută să se protejeze de prădători. Flamingo se împerechează de obicei pe viață și își fac prieteni loiali, pe viață. Păsările iau în considerare compatibilitatea atunci când aleg cu cine să se împrietenească și vor evita persoanele care nu le plac.

Duritatea nu este, probabil, primul lucru care îți vine în minte atunci când pui ochii pe un flamingo, dar aceștia s-au adaptat la medii extrem de dificile, unde multe alte animale sălbatice nu ar putea supraviețui. Un exemplu este Lacul Natron din nordul Tanzaniei, cel mai important loc de reproducere din lume pentru flamingo mic.

Temperatura apei poate ajunge la 60° C, iar în unele locuri este atât de alcalină încât poate arde pielea. Acest lucru nu afectează flamingo. Solzii și pielea dură de pe picioare îi protejează de arsuri, iar ei pot bea apă aproape de punctul de fierbere.

 După o luptă de zece ani pentru soarta acestor ape, în 2018, guvernul tanzanian s-a pronunțat în cele din urmă împotriva construirii unei fabrici de sodă pe malul lacului Natron, informează birdlife.org.