Sanatate & Dresaj

Ptialismul la câini! Rasele de câini care sunt predispuși la această afecțiune

Salivarea face parte din viața patrupedului precum și lătratul. În literatura de specialitate salivarea este înlocuită de cuvântul ptialism care se definește ca fiind fluxul excesiv de lichid din cavitatea bucală.

Salivarea excesivă este specifică raselor precum Bloodhound, Saint Bernard, Mastiff, Boxer sau Bulldog. În cazul acestor rase de câini, construcția capului și a buzelor nu pot reține saliva pe care o produc.

Salivarea tipică

Câinii din rasele amintite au un surplus de piele în jurul buzelor și a boticului, ceea ce face ca saliva să se adune în pliuri, care ulterior este înlăturată când patrupezii dau din cap.

Alte rase de câini pot saliva excesiv atunci când consumă ceva delicios. Ptialismul sau saliva este extrem de importantă în digestia câinelui, așadar gândul la o bucată de friptură suculentă îl va face pe companion să aibă o mică fântână în gură.

Însă, anumite rase de câini salivează și ca răspuns la factorii stresanți, dacă sunt nervoși sau anxioși. Saliva în exces poate fi un indicator al faptului că blănosul nu se simte confortabil.

Orice obstacol care îl poate face pe câinile tău să înghită în mod corespunzător, poate duce la o salivare excesivă. O posibilă cauză ar putea consta în probleme la nivel dentar sau tumori în interiorul gurii, esofagului și/sau gâtului, la care se adaugă tartru și iritația gingiilor, potrivit intreabaveterinarul.ro.

Un rest alimentar sau de os blocat în dinții câinelui generează de asemenea, o salivare excesivă. Prin urmare, este binevenită o verificare  corespunzătoare și temeinică a cavității bucale.

Cauze al salivației excesive

Trebuie precizat că rasele care au nasul scurt indiferent că vorbim de Boston Terrier, Boxeri sau Buldogi toate rasele sunt predispuse să sufere de insolație, care reprezintă la rândul ei o cauză a salivării excesive. Evitați pe cât de mult posibil exercițiile fizice în exces și nu-l uitați niciodată într-o mașină parcată la soare. La fel ca în cazul oamenilor și câinii pot suferi de rău de mașină, această afecțiune se poate observa la patrupezii de toate vârstele.

Gâfâitul și respirația cu gura deschisă sunt semne de anxietate, care pot determina salivarea excesivă. Bolile hepatice și renale sunt o cauză a salivării excesive, pe măsură ce înaintează în etate, patrupezii se îmbolnăvesc ceva mai repede. Prin urmare, medicul veterinar recomandă controale anuale pentru a diagnostica și trata bolile din timp.

Totodată, după ce câinele a suferit o convulsie, acesta va saliva în exces. Chiar și rabia are ca simptom salivarea excesivă, la care se adaugă și infecțiile nasului, gâtului sau a sinusurilor precum dar și o afecțiune neuromosculară.

Câinii nu sunt recunoscuși pentru rațiunea lor, mai ales când vine vorba de mâncare. În ultimii ani medicii veterinari au raportat că au scos diverse obiecte din stomacul câinilor, de la mingi de tenis, ping-pong până la chei și șoseste. În mod cert, umblatul de colo- colo cu tot felul de obiecte străine prin stomac provoacă greață și disconfort. Dacă aveți bînuiala că patrupedul a mâncat ceva ce n-ar fi trebuit, contactați medicul veterinar.

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

2 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

2 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

3 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

4 săptămâni ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

4 săptămâni ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL