Sari la conținut
Home » Program de hrănire pentru câini. Câte mese sunt recomandate

Program de hrănire pentru câini. Câte mese sunt recomandate

program de hrănire pentru caini; sursă foto: Zooplus.ro

Cel mai bun  program de hrănire depinde de mulți factori. Aceștia includ vârsta câinelui, starea de sănătate și nivelul de activitate, printre altele.

Cel mai important este să stabilim un program de hrănire regulat care să permită câinelui să își satisfacă nevoile de bază. Cum ar fi asigurarea unei cantități corecte de somn și încorporarea unei cantități suficiente de exerciții fizice.

Program dehrănire pentru câini; sursă foto: vetpet
sursă foto: foto-vetpet-shop.ro

Datorită procesului de domesticire, câinii au învățat să se adapteze la orarele tutorilor lor umani. Ora exactă de hrănire nu este la fel de importantă ca necesitatea unui program de hrănie și a unei rutine consistente.

Care este cel mai bun program de hrănire?

Deși o dietă echilibrată este esențială pentru toți câinii, furnizarea unei cantități corecte de hrană este deosebit de importantă pentru căței. Pe măsură ce corpul lor crește și se maturizează, vor avea nevoie de mai multă hrană pentru a se asigura că nevoile metabolismului lor sunt satisfăcute. Aceste nevoi vor evolua în timp, pe măsură ce se dezvoltă.

Până la vârsta de aproximativ 4 săptămâni, cățeii nou-născuți se vor baza pe mama lor pentru hrană. Se vor hrăni exclusiv cu laptele mamei lor, aproximativ 10-12 ori pe zi. Cățeii nici măcar nu pot deschide ochii până în jurul vârstei de 2 săptămâni. Nu fac altceva decât să se hrănească și să doarmă.

program de hrănire câini; sursă foto: vegcoonomist.com
sursă foto: vegconomist.com

După o lună de viață, cățeii vor trebui să fie înțărcați cu hrană solidă. În timp ce noi va trebui să furnizăm hrana, mama va ști în mod natural cum să încurajeze tranziția cățeilor. Hrana pe care o vom furniza va trebui să fie o hrană specializată pentru cățeii de această vârstă.

Dacă oferim crochete pentru adulți, vor fi prea mari și pot avea chiar o nutriție insuficientă pentru un cățeluș în creștere. În această etapă, va trebui să oferim un program de hrănire cu 4 mese pe zi, cu aproximativ 6 ore între fiecare masă. Ideal ar fi ca aceste mese să fie oferite la aceeași oră în fiecare zi.

Vârsta de 3-4 luni

Cu vârsta de trei sau patru luni, recomandarea generală este de a reduce numărul de mese la 3. Va trebui să adaptăm cantitatea în funcție de indicațiile medicului veterinar. În mod similar, acest lucru ar trebui să fie dat într-o rutină consistentă. Acest lucru ajută atât cățelul să aibă o digestie mai bună. Poate evita apariția unor probleme de comportament.

În jurul vârstei de 6 luni, majoritatea câinilor își vor reduce mesele la două ori pe zi. În cazul câinilor de rase mari sau uriașe, ar putea fi mai bine să se mențină 3 mese pe zi până când ajung la maturitate deplină.

Acest lucru se datorează faptului că dezvoltarea câinilor mai mari durează mai mult timp. Odată ce reducem programul de hrănire a câinelui la 2 mese pe zi, va trebui să le oferim hrană la fiecare 12 ore și să stabilim o rutină consecventă pentru orele de hrănire.

Ar trebui să hrăniți un câine o dată sau de două ori pe zi?

Așa cum am explicat mai sus, cățeii nu trebuie hrăniți niciodată doar o dată pe zi. Acest lucru ar însemna că vor avea deficiențe nutriționale între mesele de hrănire. Le poate afecta creșterea. Cățeii au nevoie de multă energie pentru a se dezvolta. Pentru ca acest lucru să se întâmple, metabolismul lor urmează un ritm diferit de cel al câinilor adulți.

Aceștia vor trebui să mănânce de un număr mai mare de ori pe zi și să își reducă treptat aportul pe măsură ce se maturizează. Odată ce un câine ajunge la vârsta adultă, nevoile sale nutriționale se schimbă. Natura acestor nevoi nutriționale va fi diferită în funcție de individ.

Pentru a le satisface  în mod adecvat nevoile, va trebui să știm când câinele s-a maturizat: Rase mini și mici: în jurul vârstei de 10 luni. Rase mijlocii: un an de vârstă. Rase mari: în jurul vârstei de 15 luni. Rase uriașe: între 18 și 24 de luni.

Mulți oameni sugerează că hrănirea unui câine adult o singură dată pe zi este de bun augur. Unii chiar cred că ar trebui să lase mereu mâncare la îndemâna câinelui lor. Cu toate acestea, cel mai recomandat este ca un câine să fie hrănit de două ori pe zi, cu un interval de 12 ore între fiecare masă.

Beneficiile alimentației de două ori pe zi includ:  Împiedică supraîncărcarea sistemului digestiv; Le permite să aibă nivelul de energie potrivit pentru exerciții fizice; Reduce posibilitatea ca câinele să dezvolte anxietate alimentară;
Împiedică greața și vărsăturile cauzate de acumularea de acid gastric, potrivit animalwised.com.