Sari la conținut
Home » Primi pași pentru iubitorii de câini: antrenamentul la oliță. Aceste sfaturi te vor ajuta enorm

Primi pași pentru iubitorii de câini: antrenamentul la oliță. Aceste sfaturi te vor ajuta enorm

Unul dintre cei mai importanți primii pași pentru orice nou proprietar de cățeluș este antrenamentul la oliță. Deși nu le place să-și facă nevoile acolo unde mănâncă sau dorm, ei nu vor ști automat unde vreți să își facă  treburile dacă nu le arătați.

Dresajul cățelușilor la oliță poate fi frustrant și derutant, dar există modalități de a face acest lucru mai ușor, atât pentru tine, cât și pentru cățelul tău!

1. Scoateți animalul de companie la fiecare oră

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că puii nu se pot ține toată ziua. Regula de bază este că își pot reține vezica doar un număr de ore egal cu vârsta lor în luni, plus una. Cu alte cuvinte, dacă cățelul dumneavoastră are patru luni, înseamnă că are maximum cinci ore (patru luni plus unu).

Pentru a vă ajuta cățelul să aibă succes, și mai ales în cazul cățeilor foarte tineri, scoateți-l afară pentru a face pipi o dată la fiecare oră ori de câte ori puteți. Această regulă de bază privind timpul maxim între pauzele de oliță se aplică atât în timpul zilei, cât și noaptea, așa că vă veți ridica pentru a-i permite să își facă nevoile în timpul nopții sau la primele ore ale dimineții până când va fi suficient de mare pentru a rezista peste noapte.

2. Folosiți o lesă atunci când vă scoateți cățelul afară

Chiar și într-o curte împrejmuită, țineți cățelul în lesă atunci când îl antrenați la oliță. În timpul pauzelor de oliță, doriți să se concentreze pe a-și face nevoile, nu să alerge pentru o sesiune de joacă improvizată (mai ales la două dimineața).

Când îl scoateți afară, puneți-l în lesă și mergeți direct la locul lor de toaletă, dați-i semnalul „la oliță” și așteptați să facă. Vizitați același loc de fiecare dată cât timp îi antrenați la oliță, deoarece mirosul vizitelor anterioare îi va încuraja să treacă direct la treabă.

3. Recompensează-ți cățelul pentru vizitele reușite la oliță

Ori de câte ori cățelul dumneavoastră face pipi sau caca în locul potrivit, lăudați-l și oferiți-i o recompensă preferată. Aceasta ar putea fi o recompensă sub formă de hrană sau o recompensă de joacă orice îi place cățelușului dumneavoastră.

sursă foto: thenews.co.ro
sursă foto: thenews.co.ro

Deoarece câinii repetă acțiunile care le aduc recompense, întărirea pozitivă a unui comportament bun la oliță va contribui în mare măsură la a-l învăța să folosească locul corect pentru oliță. Pentru o ieșire nocturnă la oliță, este posibil să alegeți o recompensă alimentară mică, de mare valoare, sau multe laude verbale în locul unui joc energic Învățați ce funcționează cel mai bine pentru câini, dar asigurați-vă întotdeauna că îi lăudați pentru că a făcut o treabă bună atunci când a făcut ceea ce i-ați cerut.

4. Învățați semnalele de oliță ale cățelului

Fiecare cățeluș are propriul set de semnale sau limbaj corporal care indică faptul că trebuie să facă pipi sau caca. S-ar putea să adulmece pământul, să meargă în cerc, să își cocoșeze spatele sau să înceapă să se ghemuiască. Dacă ajungi să cunoști semnele personale de oliță ale câinelui tău, poți prezice când trebuie să iasă afară.

De îndată ce vedeți semnalele, puneți lesa și grăbiți-vă să ieșiți la locul potrivit pentru oliță, păstrând în buzunar dulciuri sau alte recompense.

5. Țineți câinii în cușcă atunci când nu îi puteți supraveghea

Deoarece câinilor nu le place să-și facă nevoile acolo unde dorm, de obicei, cățelul tău nu va face caca sau pipi în interiorul unei lăzi de dimensiuni corespunzătoare, cu excepția cazului în care a fost ținut în cușcă mai mult timp decât poate ține, sau dacă este bolnav sau suferă de diaree.

Acest instinct natural de a-și păstra curat spațiul de dormit face ca o ladă să fie un instrument perfect pentru a învăța să facă oliță. Învățați-vă cățelul să își iubească cușca, astfel încât să aștepte cu nerăbdare să ronțăie o jucărie sau să tragă un pui de somn înăuntru.

Apoi, atunci când nu vă puteți supraveghea cățelul, puteți să vă mențineți antrenamentul la oliță pe drumul cel bun, acordându-i cățelușului puțin timp în cușcă.

6. Nu vă certați cățelul pentru accidente

Vor exista momente în care vă veți lua ochii de la cățelul dumneavoastră, chiar și pentru o clipă, sau nu îl scoateți afară atât de repede pe cât ar fi trebuit. Și următorul lucru pe care îl știi, cățelul tău a avut un accident de oliță în casă. Nu este sfârșitul lumii, iar accidentele se mai întâmplă.

Ceea ce este important este să nu vă certați sau să vă pedepsiți cățelul pentru că face ceea ce este firesc. (Și în mod absolut nu-i „frecați pe nas”, ceea ce nu va ajuta cu nimic la a-l învăța ce vreți). Cățelul dumneavoastră nu este „rău” sau „răzbunător”, iar pedepsirea lui pentru un accident la oliță nu va face decât să îl deruteze, să îl sperie și să afecteze legătura pe care încercați să o construiți cu animalul de companie.

7. Curățați temeinic accidentele

În unele scenarii, mirosul lăsat în urmă de pipi sau caca este util, deoarece îi permite cățelului tău să știe că acela este locul unde ai vrea să își facă nevoile. (Acesta este o parte din motivul pentru care hidrantul de incendiu local este o destinație atât de populară pentru a face pipi).

Dar, dacă animalul de companie a avut un accident de oliță în casă, acest marker olfactiv înseamnă că este important să curățați temeinic locul pentru a elimina toate urmele de miros, chiar și cele pe care nu le puteți mirosi. Cea mai bună opțiune este să folosești un detergent enzimatic special conceput pentru a elimina mirosul de urină, caca sau chiar vomă.

Nu uitați, cățelul dumneavoastră are un simț al mirosului puternic, mult mai sensibil decât va fi vreodată al dumneavoastră, așa că, dacă dumneavoastră nu simțiți nimic, nu înseamnă că nici cățelul dumneavoastră nu simte. Un detergent specializat pentru curățarea mizeriei animalelor de companie va îndepărta markerii olfactivi pe care nasul tău uman nu îi poate detecta.

8. Creați o rutină

Câinii găsesc rutina liniștitoare, dar, din punct de vedere al dresajului, dacă îi oferiți cățelului un program, puteți contribui mult la asigurarea succesului. Asta nu înseamnă doar să vă scoateți câinele afară la aceeași oră în fiecare oră. Înseamnă, de asemenea, stabilirea unei rutine pentru mese, orele de joacă, plimbări și somn.

Adesea, cățeii au nevoie să facă pipi imediat după ce mănâncă sau imediat după ce se trezesc, iar activitatea face să apară și nevoia de oliță. Așadar, cu cât păstrați mai mult o rutină pentru cățelul dumneavoastră, cu atât mai mult puteți învăța să preziceți momentele în care cățelul dumneavoastră va avea nevoie să facă pipi.

9. Nu-l lăsați prea mult nesupravegheat în casă

Este esențial să fii mereu cu ochii pe cățelul tău. În caz contrar, se poate furișa să meargă la oliță unde nu veți observa, mai ales dacă este într-o cameră pe care nu o consideră spațiul lor de locuit.

De fiecare dată când cățelul tău face nevoile în casă, este recompensat de sentimentul de ușurare, iar mirosul lăsat în urmă (chiar și după ce ai curățat) îl poate încuraja să repete acest comportament.

Până când cățelul dvs. nu a învățat să vă anunțe când trebuie să iasă afară pentru a face pipi, poate prin lătrat sau stând la ușă, nu este pregătit pentru libertate nesupravegheată, potrivit akc.org.