Sari la conținut
Home » Câini care au făcut istorie. Aportul incredibil pe care l-au adus științei și umanității

Câini care au făcut istorie. Aportul incredibil pe care l-au adus științei și umanității

sursă foto: RSVP

Aducem un omagiu câtorva dintre cele mai importante femele de câine din istorie. Acestea au mers mai presus și mai departe în slujba omenirii.

Câini care au modelat istoria

Cu ani înainte ca Valentina Tereshkova să devină prima femeie cosmonaut în spațiu, alte două femele au deschis calea. La 19 august 1960, cei doi câini de rasă mixtă se aflau la bordul capsulei Sputnik 5, completând mai multe orbite și întorcându-se în siguranță. Datorită succesului misiunii, sovieticii au reușit să trimită un om în spațiu, cosmonautul Iuri Gagarin, la scurt timp după aceea.

sursă foto: AKC.org
câini care au modela istoria; sursă foto: AKC.org

Numiți Strelka și Belka, aceștia au fost eroi instantaneu în Uniunea Sovietică. Păstrați după moarte, Strelka și Belka sunt în prezent expuși la Muzeul de Cosmonautică din Moscova. Viața lui Strelka are o notă de subsol deosebit de interesantă. Nikita Hrușciov i-a dăruit unul dintre cățeii ei, Pushinka, Primei Doamne Jacqueline Kennedy, iar Pushinka a devenit unul dintre cei mai mulți căței prezidențiali ai familiei Kennedy.

Smoky, primul câine de terapie Yorkshire Terrier

Când ne gândim la câinii de război, ne gândim la ciobănești germani, malinezi belgieni și alte rase impunătoare. Dar unul dintre eroii celui de-al Doilea Război Mondial a fost Smoky, un mic Yorkshire Terrier.

Soldații americani l-au găsit pe Smoky într-o vizuină din Noua Guinee și a devenit partenerul cu normă întreagă al caporalului Bill Wynne. A mâncat ce mânca el și a dormit unde dormea el. Mai mult decât atât, Smoky a zburat în misiuni de salvare și recunoaștere și chiar a lătrat pentru a-l avertiza pe caporalul Wynne de proiectilele care se apropiau.

sursă foto: AKC.org
Primul câine de terapie american; sursă foto: AKC.org

Fiind un Yorkie tipic, Smoky era priceput la învățat trucuri și a lucrat cu Serviciile Speciale pentru a distra soldații din spitalele de campanie. A continuat să facă acest lucru și în SUA, după ce a fost sechestrat într-o carcasă cu mască de oxigen pentru zborul spre casă.

Smoky a apărut la televizor și a făcut apariții publice, continuând în același timp să consoleze soldații din spitalele de veterani. De fapt, datorită activității sale cu veteranii, Smoky este considerat de unii drept primul câine de terapie al Americii. Există monumente în memoria ei în întreaga țară și în Australia, inclusiv la Muzeul AKC al Câinelui din New York.

Sallie

Într-un alt război, mult, mult mai devreme decât cel de-al Doilea Război Mondial, Sallie, despre care se crede că este un terrier de tip bull, a servit și ea alături de bărbați. Sallie a fost dăruită prim-locotenentului William Terry, din cadrul Infanteriei 11 Voluntari din Pennsylvania, în timpul Războiului Civil. În vârstă de numai patru săptămâni la acea vreme, Sallie a crescut alături de regiment și a devenit mascota acestuia. Ea s-a antrenat, a mărșăluit și chiar a intrat în luptă cu ei.

sursă foto: AKC.org
monument ridicat în memoria câinelui Sallie; sursă foto: AKC.org

Sallie s-a despărțit de trupe în timpul bătăliei de la Gettysburg și a fost găsită trei zile mai târziu, nevătămată, păzind soldații răniți și trupurile celor căzuți. Dar în 1865, la Hatcher’s Run, Sallie a fost împușcată și ucisă în timpul bătăliei. Soldații au îngropat-o pe câmpul de luptă, chiar dacă lupta încă făcea ravagii în jurul lor. Monumentul celui de-al 11-lea din Pennsylvania de la Gettysburg include o imagine a lui Sallie la picioarele trupei.

Buddy

Dacă ați fost vreodată în Morristown, New Jersey, probabil că ați văzut statuia unui bărbat și a câinelui său ciobănesc german. Bărbatul este Morris Frank, care era orb, iar câinele este Buddy, câinele său ghid. În 1927, Frank a citit un articol scris de Dorothy Harrison Eustis, dresoare de câini, despre câinii dresați pentru a-i ghida pe veteranii orbi din Primul Război Mondial. El a contactat-o în Elveția, unde dresa câini polițiști, iar aceasta a fost de acord să îl ajute să găsească și să dreseze un câine ghid al său.

sursă foto: AKC.org
Buddy; sursă foto: AKC.org

Frank a plecat în Elveția și împreună l-au dresat pe Buddy. Cei doi s-au întors la New York, unde au demonstrat genul de muncă în echipă pentru care sunt cunoscuți câinii-ghid și conductorii lor, traversând intersecții periculoase și navigând pe străzile aglomerate.

Frank și Eustis au mers chiar mai departe și au lucrat împreună pentru a crea programul The Seeing Eye în 1929, care acum are sediul în Morristown: primul program de dresaj de acest gen. Datorită lor – și a lui Buddy – persoanele nevăzătoare se puteau bucura acum de noi libertăți și mobilitate. Frank a avut un rol esențial în promovarea unor legi care să permită accesul câinilor de serviciu în spațiile publice, deschizând calea pentru Legea privind americanii cu dizabilități.

Lucca

Multe femele de câini militari au contribuit la sprijinirea trupelor pe timp de război, iar Lucca se remarcă prin serviciile sale. Un câine de rasă mixtă, Lucca a fost antrenată pentru a detecta explozibili și a servit în cadrul pușcașilor marini. Ea a servit în Irak și Afganistan, îndeplinind peste 400 de misiuni. În timpul celor șase ani de serviciu, ea a protejat viețile a nenumărați soldați.

Gary Friedman/Los Angeles Times/ Getty Images
câine de serviciu;Gary Friedman/Los Angeles Times/ Getty Images

În 2012, în timpul ultimei sale misiuni, Lucca și-a pierdut un picior în urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, punând capăt carierei sale militare. Ea a primit Medalia PDSA Dicken, versiunea canină a Crucii Victoria din Marea Britanie.

Lucca este primul câine din Corpul Pușcașilor Marini al SUA care a primit o astfel de distincție. După ce și-a încheiat serviciul militar, Lucca s-a retras pentru a locui cu sergentul de artilerie Chris Willingham și familia acestuia. „Ea este singurul motiv pentru care am reușit să mă întorc acasă la familia mea și sunt norocos că am servit alături de ea”, afirmă Willingham.

Jofi, Chow Chow-ul de terapie al savantului Sigmund Freud

Unii câini duc sintagma „câine de terapie” la un nivel cu totul nou, începând cu Chow Chow Jofi al lui Sigmund Freud. Freud, care nu a fost niciodată deosebit de pasionat de câini, a devenit un iubitor de câini târziu în viață. El a achiziționat-o pe Jofi spre sfârșitul carierei sale; ea a devenit tovarășul său constant, mai ales în timpul orelor de birou.

sursă foto: akc.org
Jefry câinele lui Sigmeund Freud; sursă foto: akc.org

Freud credea că Jofi putea de fapt să „citească” emoțiile pacienților săi. Câinele stătea aproape de pacienții calmi și reacționa la pacienții anxioși sau supărați mutându-se în cealaltă parte a camerei. Freud credea, de asemenea, că câinele avea un efect calmant asupra pacienților săi, în special asupra copiilor, și că oamenii erau mai sinceri și mai relaxați în fața unei prezențe care nu îi judeca, precum un câine.

Jofi a petrecut atât de mult timp în biroul lui Freud încât cunoștea durata ședinței pacientului, cunoscută sub numele de „ora de 50 de minute”. Pe măsură ce se apropia sfârșitul ședinței, Jofi bâiguia și se întindea, îndreptându-se chiar ea însăși spre ușă. Spre sfârșitul unei cariere marcate de două războaie mondiale și de durerile atroce ale cancerului de maxilar, Freud ar fi spus: „Câinii își iubesc prietenii și își mușcă dușmanii, spre deosebire de oameni, care sunt incapabili de iubire pură și trebuie să amestece mereu iubirea și ura în relațiile lor cu obiectele”.

Roselle, Labrador Retriever devenit erou în atacurile de la WTC

Câinele ghid Labrador Retriever Roselle se afla cu stăpânul ei, Michael Hingson, în biroul acestuia de la etajul 78 al Turnului 1, când World Trade Center a fost atacat la 11 septembrie 2001. Când avionul s-a prăbușit în clădire, la 18 etaje deasupra sa, Roselle l-a condus calm pe Hingson prin haos, coborând 78 de etaje. A fost nevoie de mai bine de o oră pentru a coborî și a ieși din clădire.

Chiar și în momentul în care Turnul 2 s-a prăbușit, Roselle nu s-a abătut de la treaba ei, ghidându-l pe Hingson printre dărâmături și fum până la un adăpost într-o intrare de metrou. Apoi și-a condus stăpânul 40 de blocuri până la apartamentul unui prieten.

sursă foto: AKC.org
Roselle; sursă foto: AKC.org

După atentate, Hingson a părăsit New York-ul pentru California, unde a lucrat pentru Guide Dogs for the Blind. Roselle a trăit alături de familia Hingson pentru tot restul vieții, murind la 26 iunie 2011. Ea a primit premiul AKC Humane Fund Awards for Canine Excellence (ACE) în 2002, precum și premiul Hero Dogs Award 2011, acordat postum de American Humane Association.

Bretagne, un alt Labrador Retriever în slujba umanității

În zilele de după 11 septembrie 2001 au existat multe femele câine erou, printre care și Bretagne (pronunțat brit-nee), un Golden Retriever. Ea și stăpâna ei, Denise Corliss, au călătorit din Texas, unde Corliss era pompier voluntar, pentru a ajuta la eforturile de salvare și recuperare după atac. A fost prima misiune de salvare și recuperare a celor doi. Timp de zece zile, Bretagne a lucrat în ture de 12 ore, căutând supraviețuitori, dormind în aer liber cu conductorul ei și consolând alți intervenienți de urgență.

sursă foto: AKC.org
Bretagne, labrador retriever; sursă foto: AKC.org

Când Bretagne s-a întors în Texas, și-a continuat munca de câine de căutare în cadrul Texas Task Force 1 și a servit în urma uraganului Katrina. Ea și Corliss s-au întors la New York în 2014 și 2016 pentru a vizita Memorialul 11 septembrie. Bretagne a murit la vârsta de 16 ani în 2016. Membri ai Texas Task Force și ai Cy-Fair Volunteer Fire Department s-au aliniat pe trotuarul din fața cabinetului veterinar pentru a-și lua rămas bun, potrivit akc.org.