Sari la conținut
Home » Ce înseamnă „podul curcubeului” pentru câini? Medicul veterinar ne învață cum trebuie să procedăm

Ce înseamnă „podul curcubeului” pentru câini? Medicul veterinar ne învață cum trebuie să procedăm

Orice iubitor de animale de companie vă va spune: este chinuitor să vă vedeți prietenii adorabili suferind, mai ales atunci când ar putea fi gata să treacă „podul curcubeului”.

Dar câinii știu că vor muri? Aceasta este o întrebare existențială cu care ne luptăm și noi, ca oameni, și nu avem toate răspunsurile pentru noi înșine, cu atât mai puțin pentru prietenii noștri canini.

Cu toate acestea, există indicii despre ceea ce câinii ar putea fi conștienți și, mai important, despre ceea ce trebuie să observăm în straturile întregii lor ființe pentru a înțelege cum îi putem ajuta dacă sunt aproape de a muri.

sursă foto: wag.com
sursă foto: wag.com

Simte animalul de companie că se apropie sfârșitul?

Am putea crede că știm ce se întâmplă în mintea unui animal de companie din cauza modului în care ne întorc afecțiunea sau ne ung cu a lor! Oamenii de știință continuă să fie fascinați de posibilitățile de a ne îmbunătăți relația cu companionii noștri canini și există cercetări interesante pe această temă.

De exemplu, într-un articol detaliat pentru Dana Foundation, neuroștiințificul Gregory Berns a subliniat faptul că, în timp ce unii câini sunt mai dornici să se joace, alții nu. Înseamnă asta că nu înțeleg semnalul – sau că înțeleg, dar pur și simplu nu vor să se joace?

Berns scrie: „Este mult prea tentant să proiectăm o explicație umană asupra câinelui, să antropomorfizăm. Trebuie să fim atenți atunci când generalizăm cu privire la descoperirile câinilor, deoarece nu există un câine generic. La fel cum nu există un om generic”. Din moment ce câinii nu pot vorbi, spune Berns, comportamentul lor ne spune multe despre ceea ce simt.

Alți cercetători și veterinari se bazează pe „știința cetățenească”

Haylee Bergeland, CPDT-KA, CBCC-KA, RBT, este expert în sănătate și comportament al Daily Paws. Bergeland adaugă faptul că este greu de știut cât de mult înțelege sau simte un câine aproape de sfârșitul vieții, dar unele comportamente ar putea fi mai evidente. „Mulți câini par a fi mai „lipicioși” sau atașați, și vă urmăresc îndeaproape în mod constant”, spune Bergeland, în timp ce, „Alți câini par să se distanțeze și să vrea să fie singuri mai mult decât ar face-o în mod normal”.

campanie gratuită de sterilizare a câinilor din Timișoara; sursă foto: primariatm.ro
sursă foto: primariatm.ro

Acesta a observat, de asemenea, că unii câini se plâng și latră mai mult, și manifestă episoade de hiperactivitate, „apoi devin brusc liniștiți și nemișcați ca și cum ar avea o dorință de a-și consuma energia, de a se distra mai mult, dar nu pot face acest lucru”, a adăugat Halylee Bergeland.

Alți cercetători și veterinari se bazează pe „știința cetățenească”, care este un efort de colaborare între publicul larg și oamenii de știință profesioniști pentru a studia lumea naturală, pentru a determina cum știu câinii că sunt pe moarte. Firește, la cât de conectați suntem la nevoile cățeilor noștri, acest lucru ne face să credem că ei înțeleg ce li se întâmplă.

Ce fac câinii când știu că mor?

Observațiile privind simptomele mentale, emoționale și fizice sunt esențiale pentru a face ca ultimele zile sau săptămâni ale celui mai bun prieten al dumneavoastră să fie cât mai puțin stresante. Leslie Sinn, DVM, DACVB, CPDT-KA este behaviorist veterinar la Behavior Solutions și membră a Consiliului consultativ Daily Paws. Aceasta precizează să fiți atenți la aceste semnale:

Scăderea interesului pentru joc sau interacțiuni sociale; Pierderea comportamentelor învățate; Lipsa de interes pentru activitățile anterioare care le plăceau cândva; Pofta de mâncare slabă; murdărirea casei; Modificări ale ciclului de somn/veghe; Agitație nocturnă; Semne suplimentare de disconfort, cum ar fi plânsul, gâfâitul și mersul pe jos.

thepetclub.ro
sursă foto: thepetclub.ro

Bergeland adaugă la rândul ei că un câine care se confruntă cu schimbări fizice semnificative, probabil că nu va înțelege ce se întâmplă și va deveni mai stresat, mai anxios sau mai temător. „În calitate de gardian și membru al familiei lor, ar trebui să fim pregătiți să le oferim confort și sprijin și să facem tot ce putem pentru a-i ajuta să se simtă în siguranță.”

Se rătăcesc câinii înainte de momentul final?

Nu ca regulă generală, dar nu fiți surprinși dacă nu este la fel de receptiv în această perioadă – nu este nimic personal. „Dacă vrea să fie lăsat în pace, dacă nu vrea să fie atins, să meargă la plimbare sau să se joace, respectă asta. Asigurați-vă că toți cei din gospodărie fac același lucru”, spune Bergeland.

În funcție de simptomele câinelui dumneavoastră, s-ar putea să trebuiască să vă gândiți la diferite mijloace de îngrijire paliativă, care ajută la ameliorarea durerii fără a se ocupa de afecțiunea sa de bază.

„Lucrurile pe care proprietarii le pot face pentru a face ca un animal de companie să se simtă mai confortabil includ amenajări pentru limitări fizice, cum ar fi rampe, furnizarea de așternuturi moi ca o pernă, tampoane pentru pipi, dacă este necesar, masaj, comprese calde și hrănirea cu alimente savuroase/gustoase”, spune Sinn. „Orice lucru care ajută la atenuarea limitărilor și disconfortului actual al câinelui. Cu siguranță, ar fi indicat și un medicament adecvat pentru durere sub îndrumarea unui medic veterinar.”

Traversați împreună „Podul Curcubeului”

Conform Manualului Merck Vet, experții sugerează o evaluare constantă a animalului de companie, pe care o puteți face astfel:

Durere – Durerea animalului dumneavoastră de companie este controlată?

Foame – Mai poate mânca animalul de companie?

Hidratare –  Mai poate bea suficientă apă?

Igiena – Se mai poate menține curat?

Mobilitate – Poate animalul dumneavoastră de companie să se deplaseze singur?

Fără îndoială, durerea dumneavoastră este un factor în această tranziție, de asemenea. Și știți ce? Este în regulă. Nu trebuie să vă faceți griji că vă veți supăra și mai mult câinele, arătând ce bucurie a fost în viața dumneavoastră. „Dacă ai chef să plângi în timp ce îți consolezi cel mai bun prieten canin, atunci plângi”, spune Bergeland. „Tu îi iubești și ei te iubesc pe tine”, citată de dailypaws.com.