Sari la conținut
Home » Legătura dintre om și câine. Motive pentru care patrupedul tău te urmărește peste tot

Legătura dintre om și câine. Motive pentru care patrupedul tău te urmărește peste tot

sursă foto:madpaws.com.au

Din sufragerie în dormitor, în bucătărie și în baie, câinii noștri ne urmează. Se pare că noi, oamenii, avem nevoie de un prieten lângă noi atunci când spălăm rufele, schimbăm așternuturile, căutăm încărcătorul de telefon și, bineînțeles, în timpul pauzelor de la baie. Cel puțin după părerea câinilor noștri.

Poate că ei cred că avem nevoie de sprijinul lor, chiar și atunci când ne întindem mâna după rola de hârtie igienică pe care au mestecat-o ieri. Intimitate? Ce înseamnă asta?

Legătura dintre om și câine

În ciuda a ceea ce li se spune adesea proprietarilor de câini acest comportament nu are nimic de-a face cu faptul că iubitul tau câine este un animal de haită sau că încearcă să-ți „fure” spațiul. Câinii, la fel ca oamenii, sunt animale sociale și se bucură de compania celor dragi lor. Le place atât de mult încât, uneori, vor suporta chiar și baia ta  doar pentru a fi cu tine.

După atâția ani de creștere selectivă, câinii sunt cu adevărat cel mai bun prieten al omului. Dacă ai o relație strânsă cu câinele tău, construită pe încredere și înțelegere, prezența ta fizică este crucială pentru a menține această frumoasă companie. În plus, s-a demonstrat că interacțiunile pozitive cu oamenii cresc nivelul de oxitocină la câinii noștri.

Anxietatea

După ce sunt singuri ore întregi sau când nu există păsări pe fereastră care să îi obsedeze, câinii noștri devin din ce în ce mai plictisiți și au nevoie de o bună îmbogățire. Dacă nu le-o oferiți, credeți-mă, vor găsi modalități de a se distra singuri. Un câine plictisit poate, de asemenea, să descopere că, dacă continuă să vă urmărească, va înțelege în sfârșit că este timpul pentru plimbare.

sursă foto.rover.com
sursă foto.rover.com; un cățeluș care suferă de anxietate

Câinii experimentează nervozitatea, frica și anxietatea foarte asemănător cu modul în care o simțim noi. Și, la fel ca noi, atunci când câinii noștri devin anxioși, este posibil să dorească să fie lângă cineva care îi face să se simtă în siguranță. Pentru mulți câini anxioși, separarea de persoana de care sunt legați nu face decât să le sporească stresul.

Dacă tu și câinele tău aveți un istoric de antrenament cu întărire pozitivă împreună, iar el știe că îi oferi acces la toate lucrurile amuzante și gustoase, simpla ta prezență este un indicator solid al lucrurilor bune care vor urma. În plus, nu este greu de înțeles că, atunci când faceți o gustare în bucătărie, aceasta ar putea fi egală cu firimituri delicioase pe podea.

Rasa

Unele rase, în special cele care au fost crescute timp de secole pentru a lucra alături de un om, sunt programate să rămână lângă persoana lor. Grupa de herghelie este un bun exemplu în acest sens. Câinii de turmă au învățat să fie foarte atenți la indicațiile stăpânului lor, să aștepte informații noi și să fie gata să îndeplinească o sarcină specifică (cum ar fi strângerea oilor). Alte grupuri de rase, cum ar fi grupul de lucru, au fost crescute selectiv pentru a fi la locul de muncă alături de stăpânii lor.

Alte nevoi sau probleme medicale

Uneori, pur și simplu nu ne dăm seama de indiciile nu foarte subtile care ne arată că prietenii noștri canini au nevoie să iasă afară. Câinii care devin dintr-o dată „lipicioși” pot avea nevoie de o pauză de oliță. De asemenea, cei care nu se simt bine sau care au o problemă medicală subiacentă, ar putea începe brusc să vă urmărească mai mult.

Deși poate deveni enervant, chiar un pic înfiorător, în majoritatea cazurilor în care câinele dumneavoastră vrea să vă urmărească nu este nimic îngrijorător. Cu toate acestea, în cazul în care vă urmărește obsesiv este un comportament nou, acest lucru poate indica faptul că trebuie să fie văzut de un medic veterinar sau de un consultant în comportament.

sursă foto: e-vet.ro
sursă foto: e-vet.ro

Este important să acordați o atenție deosebită limbajului corporal și comunicării canine. Dacă observați că, comportamentul câinelui de a vă urmări include semne de stres, ar trebui să solicitați ajutorul unui consultant de comportament certificat sau al unui dresor de întărire pozitivă. Un corp cu aspect încordat, vocalizări precum scâncete sau lătrat sau incapacitatea de a se liniști, toate acestea ar sugera probleme de frică sau chiar anxietate.

Dacă observați că acest comportament a apărut brusc, ar putea exista o problemă de sănătate subiacentă. Mișcarea lentă sau gemetele atunci când este întins, sensibilitatea la atingere sau schimbările de comportament, cum ar fi lipsa de mâncare sau probleme la oliță, indică necesitatea de a fi consultat imediat de către medicul veterinar, potrivit Dailypaws.com