Sari la conținut
Home » Povestea celui mai cunoscut câine din lume. Akita Inu simbolul culturii japoneze

Povestea celui mai cunoscut câine din lume. Akita Inu simbolul culturii japoneze

sursă foto: wowbiz.ro

Akita este o rasă mare de câini originară din regiunile muntoase din nordul Japoniei. Există două varietăți distincte de Akita: japoneză, cunoscută sub numele de „Akita Inu” sau „Akita japonez”; și o tulpină americană, cunoscută sub numele de „Akita american”.

Rasa japoneză vine într-o gamă redusă de culori, toate celelalte culori fiind considerate atipice pentru rasă, în timp ce tulpina americană este mai diversificată în materie de culori.. Akita are o blană scurtă și dublă, similară cu cea a multor alte rase de spitz nordice, cum ar fi Husky Siberian.

Este o rasă puternică, independentă și dominantă, de obicei distantă cu străinii, dar afectuoasă cu membrii familiei. Ca rasă, Akita este în general robustă, dar se știe că suferă de diverse afecțiuni genetice și că este sensibilă la anumite medicamente.

Akita Inu în istoria Japoniei

În majoritatea țărilor, tulpina americană de Akita este considerată acum o rasă separată. În Statele Unite și Canada, însă, cele două tulpini sunt considerate o singură rasă, cu diferențe de tip. Pentru o vreme, tulpina americană de Akita a fost cunoscută în unele țări sub numele de „Marele câine japonez”.

Hachiko, câinele simbol al Japoniei; sursă foto: australiandoglover.com
Hachiko, câinele simbol al Japoniei; sursă foto: australiandoglover.com

 Ambele forme sunt probabil cel mai bine cunoscute în întreaga lume datorită poveștii adevărate a lui Hachikō, un Akita loial care a trăit în Japonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Istoria japoneză, atât verbală, cât și scrisă, descrie strămoșii lui Akita, câinele Matagi (japonez), ca fiind unul dintre cei mai vechi dintre câinii autohtoni.

Akita de astăzi s-a dezvoltat în principal din câinii din cea mai nordică regiune a insulei Honshū, în regiunea Akita, de unde și numele rasei. Matagi era recunoscut pentru curaj, nu se temea de vânatul mare precum mistrețul, cerbul Sika sau ursul negru asiatic. Acest câine precursor a urmărit vânatul mare, ținându-l la distanță până când vânătorii ajungeau pentru a culege prada. 

Rasa este, de asemenea, influențată de încrucișări cu exemplare mai mari din Asia și Europa, inclusiv cu mastifful englezesc, danezul mare, Saint-Bernard și Tosa Inu, în dorința de a dezvolta un câine de luptă pentru industria înfloritoare a luptelor de câini din Odate la începutul secolului XX. 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Akita a fost, de asemenea, încrucișat cu ciobăneștii germani, în încercarea de a-i salva de ordinul guvernamental din timpul războiului, care dispunea ca toți câinii nemilitari să fie sacrificați. 

Strămoșii Akita-ului american au fost inițial o varietate a Akita-ului japonez, o formă care nu a fost dorită în Japonia din cauza marcajelor și care nu este eligibilă pentru competițiile de expoziție.

De ce este această rasă atât de iubită în Japonia

Povestea lui Hachikō, cel mai venerat Akita din toate timpurile, a contribuit la propulsarea acestei rase în lumea internațională a câinilor. Hachiko s-a născut în 1923 și a fost deținut de profesorul Hidesaburō Ueno din Tokyo. Profesorul Ueno locuia în apropierea gării Shibuya, într-o suburbie a orașului, și făcea naveta la serviciu în fiecare zi cu trenul. Hachikō își însoțea stăpânul la și de la gară în fiecare zi. Pe 25 mai 1925, când câinele avea 18 luni, a așteptat sosirea stăpânului său 

Hachiko se relaxează în fața gării Shibuya (1934); sursă foto: australiandoglover.com
Hachiko se relaxează în fața gării Shibuya (1934); sursă foto: australiandoglover.com

În 1931, Akita a fost declarat oficial monument natural japonez. În 1934 a fost listat primul standard japonez al rasei Akita Inu, ca urmare a declarării rasei ca monument natural al Japoniei. În 1967, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la înființarea Societății de conservare a câinilor Akita, a fost construit Muzeul câinelui Akita pentru a găzdui informații, documente și fotografii.

În 1937, Helen Keller a călătorit în Japonia. Ea a manifestat un interes deosebit pentru rasă și a primit primii doi Akita care au intrat în SUA. Primul câine, care i-a fost prezentat de Ogasawara și numit Kamikaze-go, a murit la vârsta de cinci luni din cauza bolii de Carré, la o lună după întoarcerea ei în Statele Unite.

Hachikō - în fotografie cu soția proprietarului său, Yaeko Ueno; sursă foto:australiandoglover.com
Hachikō – în fotografie cu soția proprietarului său, Yaeko Ueno; sursă foto:australiandoglover.com

Un al doilea Akita a fost pregătit pentru a fi trimis domnișoarei Keller: Fratele de prăsilă al lui Kamikaze, Kenzan-go, acesta a murit la mijlocul anilor 1940. Până în 1939 fusese stabilit un standard al rasei și se organizaseră expoziții canine, dar aceste activități au încetat după începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Keller a scris în Akita Journal:

„Dacă a existat vreodată un înger în blană, acela a fost Kamikaze. Știu că nu voi mai simți niciodată aceeași tandrețe pentru niciun alt animal de companie. Câinele Akita are toate calitățile care mă atrag, este blând, prietenos și de încredere.

După moartea sa, rămășițele lui Hachikō au fost incinerate, iar cenușa sa a fost înmormântată în cimitirul Aoyama, Minato, Tokyo, unde se odihnesc alături de cele ale iubitului maestru al lui Hachikō, profesorul Ueno. Blana lui Hachikō, care a fost păstrată după moartea sa și care este acum expusă permanent la Muzeul Național de Știință al Japoniei din Ueno, Tokyo.

Statuia lui Haticko din gara Shibuya; sursă foto:australiandoglover.com
Statuia lui Haticko din gara Shibuya; sursă foto:australiandoglover.com

În aprilie 1934, o statuie de bronz după chipul său a fost ridicată în gara Shibuya, iar Hachikō însuși a fost prezent la dezvelirea ei. Statuia a fost reciclată pentru efortul de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1948, Societatea pentru Recrearea Statuii Hachikō l-a însărcinat pe fiul artistului original să realizeze o a doua statuie. Când a apărut noua statuie, a avut loc o ceremonie de inaugurare. Noua statuie, care a fost ridicată în august 1948, se află încă în picioare și este un loc de întâlnire popular. Intrarea în stație de lângă această statuie este denumită „Hachikō-guchi”, ceea ce înseamnă „Intrarea/ieșirea Hachikō”, și este una dintre cele cinci ieșiri ale stației Shibuya.

În fiecare an, pe 8 aprilie, devotamentul lui Hachikō este onorat printr-o ceremonie solemnă de comemorare. Sute de iubitori de câini se adună adesea pentru a-i onora memoria și loialitatea.

Încrucișarea cu ciobăneștii germani

Tocmai când rasa se stabiliza în țara sa natală, cel de-al Doilea Război Mondial a împins Akita în pragul extincției. 

La începutul războiului, câinii au suferit din cauza lipsei de hrană nutritivă. Apoi, mulți au fost uciși pentru a fi mâncați de populația înfometată, iar pieile lor au fost folosite ca îmbrăcăminte. În cele din urmă, guvernul a ordonat ca toți câinii rămași să fie uciși la vedere pentru a preveni răspândirea bolilor.

Richard Gere și un exemplar din rasa Akita Inu ăn filmul Hachi a dogs tale; sursă foto: australiandoglover.com
Richard Gere și un exemplar din rasa Akita Inu ăn filmul Hachi a dogs tale; sursă foto: australiandoglover.com

Singura modalitate prin care proprietarii îngrijorați puteau să-și salveze iubiții lor Akita era să-i lase liberi în zone montane îndepărtate, unde se înmulțeau cu câinii lor strămoși, Matagi, sau să-i ascundă de autorități prin încrucișarea cu câini ciobănești germani. Morie Sawataishi și eforturile sale de a crește Akita reprezintă un motiv important pentru care această rasă există astăzi.

În timpul anilor de ocupație de după război, rasa a început să se dezvolte din nou datorită eforturilor lui Sawataishi și ale altora. Pentru prima dată, Akita a fost crescută pentru un aspect standardizat. Fanii Akita din Japonia au început să adune și să expună exemplarele care mai rămăseseră și să producă pui pentru a readuce rasa la un număr sustenabil de câini și pentru a accentua caracteristicile originale ale rasei, alterate de încrucișările cu alte rase. Militarii americani s-au îndrăgostit de Akita și au importat multe exemplare cu ei la întoarcere.

Akita japoneză și Akita americană au început să difere în ceea ce privește tipul în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. În această perioadă, militarii americani care au servit ca parte a forței de ocupație din Japonia au intrat pentru prima dată în contact cu Akita, rasa i-a impresionat atât de mult încât mulți soldați au ales să aducă în Japonia câini de rasă Akita, conform europetnet.com.