Sari la conținut
Home » Pot animalele să detecteze din timp cutremurele? Răspunsul specialiștilor

Pot animalele să detecteze din timp cutremurele? Răspunsul specialiștilor

apnews.com

Au apărut videoclipuri cu animale care se comportă ciudat înainte de cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria ziele trecute. Imaginile par să arate câini care latră și păsări care zboară neregulat în perioada premergătoare tragediei, care a ucis peste 70.000 de persoane.

Oamenii raportează deseori comportamente anormale ale animalelor în perioada premergătoare cutremurelor de pământ. Dar există oare vreo dovadă științifică în spatele acestui „al șaselea simț” și ce spun cercetările?

@straybeautiful The earthquake in Turkey has had a devastating impact on many people, especially the elderly, children, pets, and stray animals. If you would like to help, consider donating to Stray Beautiful Your support can help provide much-needed resources such as food, shelter, medical care, and more to those in need. Thank you for considering a donation. 🌟DONATION LINKS ALL IN LINKTREE LINK IN BIO Stray Beautiful is a 501(c)(3) non profit organizati Straybeautiful.com ✅PayPal 👉 [email protected] ✅PATREON in my link for monthly donations starting at $5 ✅VENMO @STRAYB STRIPE PAYMENT ALSO AVAILABLE IN LINKTREE LINK IN BIO 💕TO THESE ANIMALS, DONORS LIKE YOU MEAsN SO MUCH. WILL YOU DONATE TODAY TO HELP SAVE A LIFE? #dogs #dog #help #cats #puppies #puppy #rescuedogs #DonateNow #HelpAnimalsInNeed #Donate #StrayAnimals #straybeautiful #Donate4Animals #turkeyearthquake #GiveToAnimals #AdoptDontShop #AnimalRescue #AnimalCharity #AnimalWelfare #SupportAnimalRescue #HelpAnimals #SaveTheAnimals #turkey #AnimalLivesMatter #dogsofticktok #EndAnimalCruelty #SaveTheAnimals #SupportAnimalRescue #RescuePets #GivingBack #cows #cowsoftiktok ♬ original sound – Stray Beautiful

Au detectat animalele cutremurele din timp în trecut?

În fiecare an, în lume au loc aproximativ 500.000 de cutremure detectabile, dintre care aproximativ 100 provoacă pagube. Seismologii nu au cum să știe exact când sau unde va avea loc următorul cutremur, așa că potențialul ca animalele sălbatice să fie sisteme de avertizare timpurie este interesant.

Sursă foto:cnn,com; Oameni stau lângă o casă distrusă după cutremurul din Antakya, în sud-estul Turciei
Sursă foto:cnn,com; Oameni stau lângă o casă distrusă după cutremurul din Antakya, în sud-estul Turciei

Dar ideea că animalele pot prezice cutremurele pământului nu este nouă. În 373 î.Hr., autorul roman Aelian a scris despre cum șerpii, șoarecii și insectele au fugit din orașul Helike înainte ca acesta să fie distrus de un cutremur.

Mai recent, șerpii hibernanți au abandonat orașul chinezesc Haicheng înainte de un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade în 1975. În 2016, mii de păsări și-au luat zborul înainte ca un cutremur să lovească Oklahoma.

Animalele de companie ar putea simți cutremurele cu câteva secunde mai devreme

Știința sugerează că animalele de companie ar putea fi capabile să simtă cutremurele inițiale cu câteva secunde sau minute mai devreme. Atunci când are loc un cutremur, undele seismice se propagă din epicentrul acestuia.

Undele primare  sunt primele care se simt, sunt mai mici și nu sunt detectate de oameni. Ele preced valurile secundare, mai violente, care pot zgudui pământul și pot dărâma clădiri.

tv6md.ro
tv6md.ro

Simțurile animalelor atât auditive cât și olfactive mai ascuțite decât ale oamenilor, prin urmare, animalele pot simți  cutremurele cu câteva secunde sau minute înaintea oamenilor. Elefanții și păsările, de exemplu, ar putea simți undele sonore și vibrațiile de frecvență joasă de la cutremurele slabe anticipate. În timp ce pentru rozătoare sunetele de înaltă frecvență care emană de la rocile care se sparg, sunt filtrate mult mai repede,

Este puțin probabil ca animalele să poată simți cutremurele cu mult timp înainte

Dar ar putea animalele să simtă cutremurele suficient de devreme pentru a acționa ca un sistem de „avertizare timpurie”? Cercetările sugerează că este puțin probabil.

O analiză din 2018 a Bulletin of the Seismological Society of America a examinat 180 de studii anterioare și a constatat că respectiva corelație dintre comportamentul animalelor și trepidațiile cutremurelor a fost în mare parte una anecdotică.

tv6md.ro
tv6md.ro

„Studiul demonstrează în mod clar slăbiciuni puternice sau chiar deficite în multe dintre rapoartele publicate privind posibilele comportamente anormale ale animalelor”, au scris autorii.

Cercetările ulterioare au fost mai promițătoare

În 2020, cercetătorii de la Institutul Max Planck de comportament animal au înregistrat mișcările animalelor de fermă din nordul Italiei pe parcursul mai multor luni. Aceștia au constatat că animalele erau neobișnuit de agitate în orele care au precedat cutremurele.

„Profilurile de mișcare ale diferitelor specii de animale din diferite regiuni ar putea … oferi indicii cu privire la locul și momentul unui cutremur iminent”, au scris cercetătorii, potrivit euronews.com.