Sari la conținut
Home » Plâng pisicile? Un expert în comportament felin explică ce trebuie să faci când animalul de companie este trist

Plâng pisicile? Un expert în comportament felin explică ce trebuie să faci când animalul de companie este trist

Te întrebi dacă pisica ta va vărsa o lacrimă dacă ești plecat prea mult timp? Sau, mai rău, când îi întârzie micul dejun? Linda Hall, consultant în comportamentul pisicilor, știe totul despre tristețea pisicilor și cum să vă înveselească prietenul felin.

Pisicile plâng când sunt triste sau au dureri?

Pisicile nu plâng lacrimi atunci când sunt triste sau au dureri. Dar medicul veterinar Linda Hall spune că, indiferent dacă pisica ta se confruntă cu durere emoțională sau fizică, va prezenta schimbări comportamentale care ar putea include plânsul vocal.

Sunetul unui plâns de pisică este de obicei mai lung în durată și mai mic în frecvență decât pălăvrăgeala pisicii de zi cu zi. Dacă pisica ta este tristă, Hall spune că ai putea observa aceste semne: Creșterea vocalizării; Agitare; Scăderea apetitului și a activității și o creștere a somnului; Agresivitate.

O schimbare de comportament ar putea indica o suferință emoțională sau fizică. Așadar, Hall sugerează o verificare proactivă o dată pe lună. „În fiecare lună treceți pisica din cap până în picioare, verificând dacă există anomalii sau puncte dureroase. Dacă pisica ta șuieră, nu te înjură. Îți spune că este speriată, anxioasă sau că o doare ceva ce tocmai ai atins”.

Ce înseamnă atunci când animalul de companie plânge

Ochii excesiv de înlăcrimați nu sunt un semn că pisica ta plânge de tristețe sau de durere. De obicei, o pisică care plânge cu lacrimi indică o problemă medicală, cum ar fi conjunctivita, un canal lacrimal blocat sau o altă infecție comună a ochilor. Așadar, cel mai bine este să sunați la veterinar pentru un control.

Mieunatul nu este prima alegere atunci când vine vorba de comunicarea între pisici. În schimb, acestea comunică între ele prin miros, limbajul corpului și atingere. Dacă  plânge, înseamnă că îți spune că ceva nu este în regulă.

Anxietate

Dacă ați instalat o cameră pentru animale de companie doar pentru a descoperi că pisica plânge atunci când sunteți plecat, ar putea avea anxietate de separare. Alte forme de anxietate ar putea fi provocate de o schimbare de program, de un nou animal de companie sau de o mutare.

Hall confirmă ceea ce mulți părinți de pisici știu deja, pisicile se leagă profund de companionii lor cu două și patru picioare. Dacă a existat o pierdere recentă a unui membru al familiei, pisica ta ar putea plânge atunci când este tristă și îi lipsește prietenul lor.

Boala cognitivă felină

Boala cognitivă felină este asemănătoare cu demența la om, cu excepția faptului că afectează de obicei pisicile de 10 ani sau mai în vârstă. Mai ales noaptea, felinele devin confuze și strigă după ajutorul oamenilor lor. Instalarea de lămpi de noapte ar putea ajuta pisica în vârstă să se orienteze și să reducă urletele nocturne.

Artrita

„Se estimează că peste 95 la sută dintre pisicile de peste 10 ani au artrită. Deci, dacă aveți o pisică senior, plânsul ar putea însemna durere”, spune Hall. Semnele revelatoare ale artritei la pisici includ evitarea scărilor, dificultatea de a sări și alte modificări ale mobilității, potrivit dailypaws.com.