Sari la conținut
Home » Pisica persană: temperament și probleme de sănătate

Pisica persană: temperament și probleme de sănătate

Pisică persană înfoiată foto: fourpaws

Cu un temperament dulce și iubitor, pisica persană este renumită pentru blana lungă și fluidă și pentru fața rotundă, asemănătoare unei panseluțe.

Fiind una dintre cele mai recunoscute și adorate rase de pisici de pe planetă, pisicile persane se cuibăresc fericite alături de stăpânii lor încă din anii 1600. Cu blana lor lungă și fluidă, corpul gros și fața plată, este greu să reziști farmecului unei persane.

Pisica persană; sursă foto: zooplus.ro
Pisica persană; sursă foto: zooplus.ro

Pisica persană este o încântare

Pisicile persane sunt o rasă de talie medie și își iau în serios rolul de companion iubitor. Sunt întotdeauna gata să fie mângâiate și răsfățate la prima clipă. Această pisicuță frumoasă vine într-o mare varietate de culori și combinații de culori. Se înțeleg cu toți membrii familiei. Dacă sunteți dispus să munciți cu toaletarea, nu veți găsi un companion mai iubitor.

Nu ai cum să confunzi o pisică persană când o vezi. Aceste feline emblematice sunt bine cunoscute pentru blana lor groasă, ochii mari și corpul corpolent. Dar există o caracteristică care îți vine imediat în minte atunci când te gândești la aspectul unui persan: Fețele lor drăguțe și pufoase.

Aceste pisici sunt o rasă de talie medie, femelele persane cântărind  până la 8 kilograme. Acea blană lungă și lucioasă a persanilor vine într-o multitudine de culori, inclusiv portocaliu, gri și crem, iar ochii lor sunt de obicei de un cupru strălucitor, verde, alune sau albastru.

Pisica persană: tipuri

De-a lungul anilor, au apărut două forme de pisică persană, cea de spectacol și cea tradițională, cunoscută și sub numele de „doll-face”. Persanii de spectacol (numiți și „Peke-face”, deoarece seamănă cu câinii Pekingese) au, în general, fețe mai plate, urechi mai mici, blană mai groasă și ochi mai mari decât cei tradiționali.

motann persan care lenevește; sursă foto: iheartcats.com
motann persan care lenevește; sursă foto: iheartcats.com

Pisicile persane cu față de păpușă au trăsături mai puțin pronunțate și seamănă mai mult cu primele imagini înregistrate ale rasei. Indiferent dacă pisicuța ta are față de Peke sau de păpușă, ambele au același comportament. Au nevoie de o periere zilnică pentru ca blana lor lungă să nu se împleticească.

Temperament

Persanii sunt pe cât de dulci, pe atât de eleganți! Aceste frumuseți liniștite și elegante sunt niște bureți de iubire umblători al căror scop principal în viață este să te adore și să fie adorat în schimb. „Fiecare pisică este un individ.  Acest lucru înseamnă că pisica ta ar putea să nu prezinte temperamentul atribuit persanilor.

În general, pisicile persane sunt cunoscute ca fiind pisici discrete, sociale și afectuoase care adoră să fie lângă persoana lor, să fie mângâiate și îmbrățișate.”, spune Marilyn Krieger. Persanii sunt pisici vesele și curioase, dar nu vă vor înnebuni cotrobăind prin casă în căutarea unor căni cu apă pe care să le răstoarne.

motănel adorabil; foto Arhiva

În plus, pisica persană are o constituție solidă, așa că este puțin probabil să încerce să se cațere pe perdele. Cel mai probabil le veți găsi dormind pe cea mai confortabilă pernă pe care o pot găsi. De asemenea, se înțeleg cu toată lumea, inclusiv cu câinii, atâta timp cât sunt socializate de mici.

Persanii sunt suficient de energici pentru a se bucura de jucării și jocuri pentru pisici, dar nu au nevoie de divertisment constant pentru a fi fericiți.

Nevoi de viață

Deși pot arăta ca niște modele de modă, îngrijirea pisicilor persane nu implică amenajări luxoase. De fapt, această rasă cu energie medie va fi la fel de fericită într-un apartament mic sau într-o casă mare. La fel ca și alte pisici, persanii se vor bucura de un copac pentru pisici pe care să se cațere.

În funcție de animalul de companie în mod individual, s-ar putea să nu fie necesar le place să stea la o fereastră însorită, așa că adăugarea unui postament confortabil sau a două îi va permite pisicuței dvs. să pălăvrăgească la păsări în confort.

Karl Lagerfield a avut o pisică persană; sursă foto: Kanal D
Karl Lagerfield a avut o pisică persană; sursă foto: Kanal D

Pentru că au personalități atât de dulci, pisicile persane sunt animale de companie excelente pentru toți membrii familiei, în special pentru persoanele în vârstă și copiii mai mari. Dacă există o poală confortabilă în jur, persanul tău o va găsi. Ca regulă generală, persanii se înțeleg bine și cu câinii și cu alte feline.

Îngrijire

Pentru ca blana lor luxuriantă să rămână în formă maximă, pisicile persane necesită o periere zilnică pentru a preveni încurcăturile și preșurile. Periajul și pieptănarea vor îndepărta, de asemenea, excesul de murdărie, părul mort și chiar gunoiul de pisică care s-ar putea lipi de blana lor.

Pisică persană înfoiată foto: fourpaws
Pisică persană înfoiată foto: fourpaws

Băile sunt esențiale pentru a menține blana și pielea persanului dumneavoastră în formă bună. Dacă ați adoptat o persană adultă, s-ar putea să nu fie atât de dispusă să facă baie. S-ar putea să fie nevoie să recurgeți la curățarea pe alocuri cu o cârpă caldă și umedă.

Durata de viața

Durata de viață tipică a persanului este de 10-15 ani. Ca orice rasă, pisicile persane sunt susceptibile la anumite probleme de sănătate. Au o serie de potențiale probleme genetice de care potențialii proprietari trebuie să fie conștienți.

Persană maro; sursă fotl Animaland.ro
Persană maro; sursă fotl Animaland.ro

Două afecțiuni comune la pisicile persane includ atrofia progresivă a retinei (PRA) și boala polichistică a rinichilor (PKD). PKD este o afecțiune ereditară care provoacă saci mici, plini de lichid, în țesutul renal. Aceștia cresc și se înmulțesc în timp. În cele din urmă provoacă insuficiență renală. PRA este o boală genetică a ochilor la pisici în care celulele retinei se deteriorează în timp și, în cele din urmă, duce la orbire.

Problemele oculare și dentare sunt, de asemenea, o problemă pentru pisicile persane, în special pentru cele cu fața mai plată și maxilarul scurt. O atenție regulată acordată acestor zone va menține pisica dumneavoastră într-o stare de sănătate mai bună. Și, la fel ca alte rase de pisici, pisicile persane ar trebui să fie sterilizate și castrate și nu ar trebui niciodată să umble liber afară fără o supraveghere atentă.

Informații amuzante

În afară de regina Victoria, pisicile persane au avut întotdeauna fani adoratori din toate categoriile sociale. Statisticiana engleză Florence Nightingale ar fi avut peste 60 de pisici în timpul vieții sale, inclusiv multe persane.

persană cu pui; sursă foto: Telegraf Online Constanța
persană cu pui; sursă foto: Telegraf Online Constanța

Printre alți fani din trecut și din prezent ai pisicilor persane se numără Martha Stewart, Giorgio Armani, Elizabeth Taylor și Freddie Mercury. Una dintre cele mai faimoase pisici persane din cinematografie a fost Mr. Tinkles, care a apărut în filmul Cats & Dogs din 2001. Acest personaj negativ a fost dublat de Sean Hayes și a apărut în continuarea din 2010.

Istorie

Nimeni nu știe cu exactitate când sau unde a apărut prima pisică persană. În anii 1600, aceste frumuseți cu părul lung erau aduse în Europa din Iranul de astăzi, Persia de atunci. În anii 1800, au fost introduse în Marea Britanie, unde primele versiuni au fost expuse la expoziția de pisici Crystal Palace.

Regina Victoria a manifestat un interes deosebit pentru această rasă. A deținut mai multe exemplare în timpul vieții sale. Pe unul dintre ele l-a numit White Heather. Aceasta a rămas în Palatul Buckingham după ce regina însăși a murit. Atașamentul reginei față de aceste animale iubitoare a contribuit la popularizarea lor.

animaluțe simpatice, pisica persanp; sursă foto: animalutze.com
animaluțe simpatice, pisica persanp; sursă foto: animalutze.com

Primele pisici persane au ajuns în Statele Unite la sfârșitul anilor 1800. În 1906, ele au devenit prima rasă înregistrată în nou înființata Cat Fanciers’ Association. Până în anii 1950, reproducerea selectivă a început să producă pisici persane cu fețe mai plate și capete mai rotunde.

Pisicile persane au jucat roluri principale în artă, publicitate și fotografie de-a lungul deceniilor. Cel mai mare tablou cu pisici vândut vreodată, intitulat My Wife’s Lovers înfățișa pisici persane și pisici turcești Angora. Astăzi, persanii sunt una dintre cele mai populare rase de pisici din SUA, potrivit dailypaws.com.