Sari la conținut
Home » Peștele-vampir. N-are fălci dar suge prada până ajunge piele și os

Peștele-vampir. N-are fălci dar suge prada până ajunge piele și os

sursă foto: Seattle Aquarium

Din cuprinsul articolului

Lampreii fac parte dintr-un grup străvechi de pești numit Agnatha, care a evoluat acum 450 de milioane de ani. Ei au precedat atât dinozaurii, cât și copacii. Cumva peștele-vampir!

În loc de maxilar, lampreii au o gură de ventuză pe care o folosesc pentru a se agăța de pradă.  El trăiește în ecosistemele de apă dulce și marine din Pacificul de Nord. Adică din California până în Alaska și, prin Marea Bering, până în Rusia și Japonia.

Lampreul, peștele-vampir

Un pește balon sursă foto: Marine Patch
Un pește balon care zâmbește la cameră

Această ciudățenie suge șângele și fluidele corporale ale altor pești. Asta include somonul de Pacific, dar și merluciul de Pacific.

Lampreii aparțin unui grup de pești străvechi foarte activi în perioada Ordoviciene (485 – 444 milioane de ani în urmă). Există aproximativ 40 de specii de lamprei în viață răspândite în întreaga lume. Aceste creaturi asemănătoare cu anghilele săgetau în sus și în josul cursurilor de apă cu mult înainte de existența dinozaurilor și chiar a copacilor și au supraviețuit a cel puțin patru extincții în masă.

N-are oase

Lampreii din Pacific sunt pești fără oase, iar scheletul lor este alcătuit în întregime din cartilaje. În loc de maxilar, au o gură ca o ventuză înconjurată de dinți. Asta folosesc pentru a se prinde de pradă și a extrage sângele și fluidele corporale. Din câte știu oamenii de știință, lampreii nu mănâncă carne.

Femelele depun până la 200.000 de ouă în cuiburi în apă dulce timp de trei până la patru săptămâni. Odată ce larvele eclozează, acestea se îngroapă în sedimente și rămân acolo până la un deceniu. Apoi ies la suprafață sub formă de puiet și migrează în aval spre Ocean pentru a se hrăni. Ei vor reveni în habitatele de apă dulce doar câțiva ani mai târziu pentru a se reproduce, potrivit livescience.

Adulții, care cresc până la 84 de centimetri, pot călători sute de kilometri în în căutarea locului perfect. Perfect pentru reproducere și creștere. Lampreii din Pacific sunt o pradă foarte dorită de multe specii de păsări, mamifere și pești. Au o carne foarte grasă, care conține de trei până la cinci ori mai multe calorii în greutate decât somonul. Ca atare, ca hrană, lampreii joacă un rol important în ecosistemele de apă dulce și marine.

Etichete: