Sari la conținut
Home » Patru pași pentru a-ți antrena pisica la litieră

Patru pași pentru a-ți antrena pisica la litieră

A-ți antrena pisica la litieră este un lucru important atât pentru animăluț, cât și pentru stăpân, întrucât duce la o evoluție a relației dintre tine și felină, scăpându-te de aceste griji ale toaletei acesteia.  Educarea cu succes a pisicii sau a pisoiului implică mai mulți pași importanți, de la alegerea litierei potrivite și până la asigurarea curățeniei acesteia.

Adoptați o pisică sau un pisoi? Înainte de a vă aduce noul prieten acasă, asigurați-vă că aveți o strategie pentru litieră, astfel încât să vă puteți garanta că procesul de dresaj va decurge cât mai ușor posibil.

Problemele legate de litieră sunt una dintre cele mai mari probleme de comportament observate de medicii veterinari și de specialiștii în pisici, dar dacă pregătiți corespunzător toaleta pisicuței înainte de sosirea ei, îi veți putea pregăti succesul. Acest articol îl va ajuta pe noul dumneavoastră prieten felin să se acomodeze la litieră fără stres sau mizerie.

Alegeți litiera potrivită

Deschisă, joasă și mare tinde să fie designul pe care îl preferă majoritatea pisicilor. Litierele care au laturile înalte pot fi o provocare pentru pisicuțe sau pisicile în vârstă. Dacă aveți în vedere o cutie cu nisip care să aibă laturi înalte, asigurați-vă că intrarea este joasă pentru a permite accesul ușor al pisicii dumneavoastră.

Litierele sunt adesea prea mici. În mod ideal, litiera pisicii dvs. ar trebui să fie o dată și jumătate față de lungimea pisicii. Ea trebuie să aibă suficient spațiu pentru a se mișca și fără a fi nevoită să își scoată posteriorul din cutie.

Credeți sau nu, lădițele concepute pentru câini pot fi o idee excelentă pentru pisica dumneavoastră. Acestea tind să fie mari, puțin adânci și nu prea înalte.

Containerele de depozitare din plastic sunt alte opțiuni, dar, din nou, asigurați-vă că laturile nu sunt prea înalte pentru pisica sau pisoiul dumneavoastră.

Deși preferăm litierele acoperite, multe pisici se pot simți prinse în capcană. În plus, atunci când pisica dumneavoastră începe să sape și să-și facă nevoile, mirosul și praful pot genera un mediu nesănătos pentru ea. Alegerea unei litiere fără capac este mai bună din punct de vedere fizic și probabil mai puțin stresantă pentru multe pisici.

Litierele cu autocurățare pot părea o idee bună, dar zgomotul pe care îl fac mecanismele de curățare imediat după ce pisica dvs. iese din ele poate fi înfricoșător pentru ea. Poate chiar să i se pară atât de neplăcut încât alege să le evite.

Așezați litiera într-o locație bună

Ea ar trebui să fie amplasată într-un loc liniștit și departe de zonele cu trafic intens, dar care să fie, în același timp, rapid și ușor de accesat. Evitați o încăpere zgomotoasă sau orice alt loc care poate fi gălăgios.

O locație care este curată și frumos luminată este, de asemenea, preferabilă. Pisicuțele sunt ușor de distras și nu doriți să alegeți un loc care este dezordonat și care ar putea distrage atenția pisicii de la obiectivul ei de a-și face nevoile.

Confidențialitatea este esențială. Atunci când pisica dvs. se duce să folosească litiera, ați putea fi tentat să stați pe lângă ea, însă este nevoie să-i oferiți intimitatea de care are nevoie.

Toaletele nu au ce căuta în sufragerii sau bucătării. Nu numai că noi nu vrem ca litiera ei să fie acolo, dar nici ea nu vrea, așa că nu puneți litiera pisicii lângă mâncare, apă sau chiar lângă zona de dormit.

Regula de bază este o cutie cu nisip pentru fiecare pisică din casă, plus una în plus. Dacă aveți o singură pisică, două litiere sunt ideale. Dacă aveți mai multe etaje, amplasați o cutie cu nisip la fiecare nivel.

Începeți cu o litieră pe care este obișnuită să o folosească

Prima sugestie ar fi să începeți cu litiera pe care este obișnuită să o folosească noua pisică sau pisoiul dumneavoastră sau ceva asemănător care imită locul unde se afla toaleta ei. Întrebați adăpostul, magazinul sau fostul stăpân ce tip și ce marcă foloseau.

Dacă sunt dispuși să vă trimită acasă cu o litieră puțin folosită, este și mai bine. Poate părea ciudat, dar așezarea unei părți din litiera folosită de pisică peste noua litieră o va încuraja să folosească cutia. Îi spune, astfel, că acest loc este toaleta ei.

Dacă pisica dvs. este o pisică fără stăpân, o idee bună este să începeți cu două tipuri de nisip – un tip într-o cutie, celălalt în cea de-a doua. Gândiți-vă la locul în care locuia înainte de a ajunge la dumneavoastră. Unde își făcea nevoile?

Încercați să găsiți o litieră cu o textură similară. Adâncimea litierei este, de asemenea, importantă pentru pisici. În mod obișnuit, ele preferă aproximativ 5 cm.

Este important de reținut că pisicuțele își cercetează mediul înconjurător prin gură, așa că asigurați-vă că nu mănâncă niciun fel de nisip. Dacă observați că se joacă cu litiera, faceți un zgomot mic și aruncați câteva dintre jucăriile ei în jur pentru a-i atrage atenția.

Păstrați litiera curată

Curățați litiera pisicii cel puțin o dată pe zi. Nu-i va plăcea o toaletă murdară. Nu numai că păstrarea curată a litierei o va încuraja să o folosească, dar acest lucru va ajuta și la păstrarea curățeniei în casă.

De asemenea, este important să schimbați în mod regulat tot nisipul din cutie. Cât de des trebuie să faceți acest lucru depinde de nisipul pe care îl alegeți și de preferințele dumneavoastră. O cutie cu nisip curată ar trebui să fie fără miros.

Pentru o familie cu o singură pisică, curățarea zilnică și schimbarea săptămânală a litierei tind să funcționeze bine. Când schimbați așternutul, curățați cutia cu apă și săpun. Dacă litiera ajunge vreodată în punctul în care nu se mai curăță corespunzător, aruncați-o și cumpărați una nouă.

O pisică este un angajament și va aduce multă bucurie în viața ta. Nu uitați să-i păstrați litiera accesibilă, retrasă și curate, iar dacă reușiți să țineți cont de aceste recomandări, a-ți antrena pisica la litieră se dovedește a nu fi un lucru greu de realizat.