Sari la conținut
Home » Așternuturi de calitate pentru litiera pisicii tale. De câte tipuri sunt și cum să le alegi pe cele mai potrivite

Așternuturi de calitate pentru litiera pisicii tale. De câte tipuri sunt și cum să le alegi pe cele mai potrivite

Așternuturi de calitate pentru litiera pisicii tale. Pisica este un animal complex, dar și pretențios, care are nevoie de multă atenție și afecțiune din partea stăpânului. Este necesar să-i asiguri, pe lângă hrană de calitate și periaj periodic, un mediu unde ea să se simtă bine, să nu aibă niciun disconfort. Astfel că, o parte din îngrijirea sa constă și în pregătirea și curățarea litierei.

Cu toate că acest lucru este mai puțin agreabil, alegerea unui așternut igienic pentru pisici și care să fie, în același timp, de bună calitate nu este chiar atât de complicat pe cât pare și va face lucrurile să fie mai simple.

Pe piața de profil există numeroase tipuri de așternuturi pentru litieră, așa că poate fi dificil să alegi unul care să fie potrivit pentru felina ta, fără informații în acest sens.

De aceea, o mână de ajutor nu strică, iar câteva informații te pot ajuta să identifici așternuturi de calitate pentru litiera pisicii tale.

Așternuturile igienice

Acest tip de așternut, cunoscut și sub numele de nisip, se așează în litieră, iar pisica are parte de un loc igienic unde să își facă nevoile, care, de asemenea, poate fi curățat foarte ușor.

Nu este nisip așa cum am crede după denumire, ci, de fapt, este vorba despre diferite materiale care au o particularitate: sunt fie aglomerante, fie neaglomerante.

Așternuturile aglomerante

Sunt realizate din diferite materiale de origine minerală și prezintă un aspect calcaros. Principala lor caracteristică este faptul că, atunci când intră în contact cu umiditatea, ele formează mici bulgări, pe care este necesar să îi cureți periodic.

Așternuturile neaglomerante

Spre deosebire de precedentele, acestea absorb lichidele și nu formează bulgări, fiind vorba despre materiale precum silicatul, celuloza, peleții din lemn, etc.

Spre deosebire de litierele cu așternut aglomerant, cele care folosesc materiale absorbante nu vor trebui curățate periodic și au o bună capacitate de a neutraliza mirosurile.

Criterii de alegere a nisipului pentru litieră

Capacitatea de acoperire a mirosurilor

Indiferent de tipul de așternut pe care l-ai ales sau de modalitatea în care trebuie să cureți litiera, așternutul trebuie să aibă capacitatea, în primul rând, de a neutraliza mirosurile neplăcute.

Lucrul acesta fiind posibil prin reținerea acestuia în interior, prin acoperirea cu un alt parfum sau prin folosirea unor dezinfectanți prezenți deja în materialul igienic.

Dacă produsul nu îndeplinește această condiție de a opri răspândirea acestor mirosuri , chiar și când litiera a fost curățată recent, atunci este un semn că nu ai de-a face cu un produs de calitate.

Puterea de absorbție sau de aglomerare

Reprezintă un criteriu care variază în funcție de tipul de așternut ales. Produsele neaglomerante trebuie să aibă capacitatea de a absorbi o cantitate cât mai mare de lichid înainte să aibă nevoie să fie înlocuite, iar cele aglomerante ar trebui să poată forma acei bulgări cât mai rapid.

Cantitatea de praf produsă

După ce pisicile utilizează litiera, există posibilitatea ca acestea să împrăștie praf și murdărie prin întreaga locuință.

Așadar, produsele de calitate trebuie să fie cât mai compacte și să nu lase impurități în jurul literei sau pe blana și lăbuțele pisicii.

Ingredientele

Desigur, un tip de așternut va avea ingrediente diferite în comparație cu alt tip, însă există un numitor comun pentru toate, și anume compușii de origine naturală.

Un produs sintetic, bogat în substanțe chimice, poate fi periculos pentru pisici. Așadar, este foarte important să verifici lista de ingrediente și să te asiguri că acestea sunt non-toxice și biodegradabile.

Un așternut igienic de înaltă calitate poate face diferența atât când vine vorba de confortul tău, cât și al pisicii.

Ține cont de criteriile de mai sus și asigură-te că îi oferi blănoasei tale o experiență cât mai plăcută.