Sari la conținut
Home » Pisica ta are o problemă cu folosirea litierei? Află care pot fi cauzele

Pisica ta are o problemă cu folosirea litierei? Află care pot fi cauzele

Pisicile salvate din tomberoane

Pisica ta are o problemă? A veni acasă și a găsi o „surpriză” neplăcută pe podea este o realitate inevitabilă pentru orice proprietar de pisici. Din păcate, pisicile nu folosesc întotdeauna cu litiera.

Chiar dacă pisica ta se comportă bine, s-ar putea să aleagă uneori un alt loc în casă, mai ales dacă a fost brusc speriată sau blocată într-o cameră. Dacă această problemă devine persistentă sau dacă pisica ta nu mai folosește litiera deloc, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale grave. Cel puțin 10% dintre pisici dezvoltă probleme de urinare în afara litierelor pe parcursul vieții lor.

Fii atent la indicii pentru a pune capăt în mod precoce unei probleme neplăcute atât pentru tine, cât și pentru ea.

Pisica ta are o problemă: Semne că pisica ta ar putea avea o problemă

Pisica ta are o problemă: O pisică cu clopoțel la gât
Pisica ta are o problemă: O pisică cu clopoțel la găt care privește curios
  • Urinare și/sau defecare frecvente în afara litierei
  • Marcarea cu urină, inclusiv pete verticale în jurul ușilor, pereților, ferestrelor sau obiectelor din casă
  • Petrecerea prea mult timp în litieră
  • Vocalizare în timp ce este în litieră
  • Letargie
  • Creșterea consumului de apă
  • Apatie
  • Scădere în greutate
  • Blană neîngrijită
  • Vizite la litieră mai frecvent decât de obicei

Posibile cauze

Dacă acest comportament a devenit un obicei recent, este posibil să sufere de o problemă de sănătate, Cum ar fi o boală a tractului urinar inferior, cistita bacteriană, insuficiența renală, boala hepatică sau diabetul.

Schimbările din gospodărie pot, de asemenea, să aibă un impact asupra comportamentului pisicii tale. Ea poate să experimenteze stres din cauza situațiilor precum mutarea, renovarea, apariția unor noi animale de companie sau membri ai familiei și apariția bruscă a pisicilor din vecinătate.

Pisicile în vârstă pot să își murdărească casa din cauza scăderii mobilității sau a cogniției.

S-ar putea ca pisica ta să aibă o problemă legată de litieră. Dacă litiera nu este destul de curată, este prea mică sau prea adâncă (pisicile preferă aproximativ 5 cm de nisip). De asemenea, dacă este dificil de accesat ar putea decide să urineze în afara litierei.

În unele cazuri, ea ar putea asocia litiera cu o situație dureroasă sau inconfortabilă. Dar s-ar putea și să nu îi placă nisipul, mai ales dacă ai trecut recent la un alt tip.

Pisica ta are o problemă: Cum să o ajutați să folosească correct litiera

Pisica dvs. nu încearcă să vă supere intenționat prin murdărirea în afara litierii sale. Pedepsirea ei pentru acest comportament va face doar să o înspăimânte și să agraveze problema.

În primul rând, asigurați-vă că schimbați și curățați litiera ei în fiecare zi. Clătiți litiera cu bicarbonat de sodiu sau săpun neparfumat o dată pe săptămână. Adăugați litiere în zone diferite din casă. Așezați-le într-o locație liniștită, dar accesibilă.

Țineți bolurile de mâncare și paturile departe de litiera ei.

De asemenea, asigurați-vă că ați curățat eficient zonele din casa dvs. unde pisica a urinat în afara litierii. Acest lucru reduce confuzia pisicii dvs., conform hillspet.com.