Sari la conținut
Home » Importanța așternutului igienic pentru pisici

Importanța așternutului igienic pentru pisici

litieră pisici; sursă foto: thatsmeow.com

Importanța așternutului igienic pentru pisici Pentru a înțelege de ce așternutul igienic este atât de crucial pentru pisici, trebuie să ne întoarcem la comportamentul lor natural. În sălbăticie, pisicile își săpau gropi în pământ sau în nisip pentru a-și satisface nevoile fiziologice.

După ce defecau, acestea mirosul excrementele și apoi le acopereau cu nisip sau pământ.

Importanța așternutului igienic pentru pisici

Așternutul igienic pentru pisici servește ca o modalitate de a imita acest comportament natural. Este conceput pentru a fi suficient de moale pentru ca pisica să poată săpe o mică groapă și să îngroape excrementele în el.

Există diferite tipuri de așternuturi igienice disponibile pentru pisici:

Nisipul Mineral Neaglomerant: Acesta este considerat prima variantă modernă de așternut igienic pentru pisici și este făcut din minerale argiloase. Absoarbe bine lichidele, dar urinele rămân în așternut sub formă de bile, astfel că trebuie să îndepărtezi doar fecalele și să înlocuiești așternutul des. Poate să producă praf când este săpat în el, ceea ce poate provoca probleme respiratorii la pisici sensibile.

Nisipul Mineral Aglomerant: Acest nisip, de asemenea bazat pe minerale, formează bulgări atunci când intră în contact cu lichidele, înmagazinând urina pisicii. Acest tip de așternut permite îndepărtarea ușoară a bulgărilor contaminați, menținând astfel o igienă mai bună. Cu toate acestea, și acest tip poate să producă praf și poate fi problematic pentru pisici sensibile la praf.

Alegerea unui așternut igienic depinde de preferințele pisicii tale

Nisipul Silicat pentru Pisici: Acest tip de așternut igienic utilizează granule de silicagel pentru a absorbi eficient lichidele și mirosurile. Produce mai puțin praf în comparație cu așternuturile minerale. Granulele pot fi tari și să producă sunete neobișnuite în timpul săpării, ceea ce poate deranja unele pisici.

Așternutul Igienic Biodegradabil din Plante: Acesta este cea mai ecologică opțiune, fiind realizat din materiale naturale, cum ar fi fibre din plante, lemn sau grăunțe de porumb. Așternutul din plante este biodegradabil și, în unele cazuri, poate fi aruncat direct în toaletă fără a afecta canalizarea. Cu toate acestea, poate conține aditivi, precum lipici, din surse industriale.

Alegerea unui așternut igienic depinde de preferințele pisicii tale și de nevoile specifice ale acesteia. Fiecare tip are avantaje și dezavantaje, iar important este să menții așternutul curat și să-l înlocuiești regulat pentru a menține igiena și sănătatea pisicii tale, potrivit zooplus.ro.