Categories: Lumea animalelor

Odată mușcat de această insectă, devii alergic la carnea roșie. A făcut peste 500.000 de victime

Într-o curbă ciudată a evenimentelor, oamenii din Statele Unite au dezvoltat o alergie la carnea roșie începând din 2010, declanșată de mușcăturile de căpușe.

Acest sindrom este cunoscut sub numele de sindrom alfa-gal. Deoarece este este este încă în mare parte necunoscut pentru majoritatea oamenilor, oficialii din domeniul sănătății speculează că numărul persoanelor afectate ar putea fi semnificativ mai mare.

Insecta care provoacă alergie la carnea roșie

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au publicat două rapoarte întocmite în colaborare cu Dr. Scott Commins, un cercetător de la Universitatea din Carolina de Nord. Unul dintre rapoarte sugerează că peste 500.000 de americani ar fi putut dezvolta această alergie, clasând-o pe locul al zecelea în topul celor mai răspândite alergii alimentare din țară.

Deși nu a fost confirmat niciun deces ca urmare a sindromului alfa-gal, cei care suferă de această alergie au descris-o ca fiind derutantă și profund angoasantă. „Nu am făcut niciodată legătura cu vreun aliment pentru că se întâmpla la câteva ore după ce mâncam”, a declarat Bernadine Heller-Greenman, o persoană care suferă de acest sindrom, într-un interviu acordat Associated Press.

Ce este sindromul alfa-gal cauzat de căpușe

Sindromul alfa-gal nu este cauzat de un agent patogen. În schimb, este rezultatul unui zahăr, alfa-gal, care se găsește în carnea mamiferelor și în saliva căpușelor. Atunci când alfa-galul intră în organism prin piele, așa cum se întâmplă în cazul mușcăturilor de căpușe, acesta declanșează un răspuns imunitar care poate duce la o reacție alergică severă.

Cercetătorii au stabilit legătura inițială cu acest sindrom atunci când pacienții au reacționat la un medicament împotriva cancerului, obținut din celule de șoarece care conțin zahărul alfa-gal. În 2011, cercetătorii au descoperit că se poate răspândi și prin mușcături de insecte.

Căpușa stea singuratică, care este cea mai răspândită în estul și sudul SUA, a fost identificată ca fiind principalul vinovat. Aproximativ 4% din toate cazurile raportate în SUA provin din partea de est a Long Island din New York.

Un studiu recent a analizat cu atenție rezultatele testelor de la principalul laborator comercial din SUA care caută anticorpi alfa-gal în perioada 2017-2022. Rezultatele au relevat o creștere a numărului de teste pozitive de la aproximativ 13.000 în 2017 la 19.000 în 2022.

Majoritatea medicilor nu cunosc sindromul alfa-gal

Experții teoretizează că această creștere a numărului de cazuri s-ar putea datora extinderii teritoriului căpușelor stea singuratică, creșterii interacțiunilor dintre oameni și căpușe sau creșterii gradului de conștientizare și de testare a sindromului de către cadrele medicale.

Din nefericire, nu toți medicii sunt bine informați cu privire la acest sindrom. Într-un sondaj efectuat în rândul a 1.500 de medici de îngrijire primară și profesioniști din domeniul sănătății din SUA, aproape jumătate dintre aceștia nu erau familiarizați cu sindromul alfa-gal.

Doar 5% s-au simțit extrem de încrezători în capacitatea lor de a-l diagnostica. Aceste constatări au fost folosite pentru a estima numărul total de persoane cu această alergie – aproximativ 500.000.

Recunoașterea și gestionarea simptomelor

Simptomele sindromului alfa-gal pot include urticarie, greață, vărsături, diaree, dureri severe de stomac, dificultăți de respirație, amețeli și umflarea buzelor, a gâtului, a limbii sau a pleoapelor. Spre deosebire de multe alergii alimentare, care apar imediat după ce se mănâncă, reacțiile provocate de sindromul alfa-gal apar câteva ore mai târziu.

Asociația Americană de Gastroenterologie îi sfătuiește pe cei care se confruntă cu diaree inexplicabilă, greață și dureri abdominale să fie testați pentru acest sindrom. Abordarea actuală pentru gestionarea acestei afecțiuni implică ajustări dietetice, purtarea de epinefrină pentru urgențe și evitarea mușcăturilor de căpușe.

Aproximativ 15% până la 20% dintre pacienții doctorului Commins au experimentat disiparea alergiei. Cu toate acestea, evitarea reinfectării în urma mușcăturilor de căpușă este crucială. „Mușcăturile de căpușă sunt esențiale în acest sens. Ele perpetuează alergia”, a explicat Dr. Commins pentru Associated Press.

Printre pacienții doctorului Commins se numără Bernadine Heller-Greenman. Istoricul de artă din New York, în vârstă de 78 de ani, s-a trezit recent că suferă de acest sindrom. Medicii au diagnosticat-o cu sindromul alfa-gal după ce a avut mai multe episoade de reacții alergice severe. De când a evitat carnea roșie, produsele lactate și căpușele, Heller-Greenman nu a mai avut alte reacții alergice, potrivit earth.com.

Recent Posts

Cel mai rapid animal terestru din lume, pe cale de dispariție

Cel mai rapid animal terestru din lume, ghepardul, se îndreaptă spre dispariție, potrivit unui studiu…

16 ore ago

Parada Canină ‘Câini de Companie’ la Brașov

Parada Canină ‘Câini de Companie’ la Brașov. Braşovenii și turiștii au fost invitaţi, sâmbătă, să…

19 ore ago

De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Ce le spune instinctul

De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Mulţi dintre stăpânii de animale de companie, în…

19 ore ago

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici. Se spune că pisicile sunt mai puțin…

6 zile ago

Pisica ta urinează pe hainele din casă. Cauzele și remediile

De ce pisica ta urinează pe hainele din casă. Mirosul urinei de pisică este foarte…

7 zile ago

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini. Unele rase de câini pot fi foarte…

7 zile ago

Parteneri