Sari la conținut
Home » Sfaturi de sezon. Cum să îndepărtați simplu și eficient căpușele de pe pisica dumneavoastră

Sfaturi de sezon. Cum să îndepărtați simplu și eficient căpușele de pe pisica dumneavoastră

pisica în baie; sursă foto: rover.com

Găsirea unei căpușe pe pisică poate fi un motiv de îngrijorare dacă nu știți cum să o îndepărtați. Chiar mai rău, puteți încerca să o îndepărtați în mod necorespunzător și să lăsați capul încă atașat .

Potrivit medicului veterinar Dr. Megan Teiber, „Este sigur să îndepărtați căpușele de pe felina dumneavoastră acasă, atâta timp cât vă simțiți confortabil cu procedura și pisica dumneavoastră este cooperantă”.

Cum să îndepărtați căpușele de pe pisicp

Procedura de îndepărtare a unei căpușe este destul de simplă, presupunând că pisica pe care  o aveți este ușor de manevrat și calmă și că știți ce faceți. De asemenea, este important să fiți calm și încrezător, deoarece nu doriți să vă stresați pisica.

Primul pas este să vă procurați un instrument de îndepărtare a căpușelor. Majoritatea veterinarilor ar trebui să le aibă, în special în regiunile renumite pentru numărul mare de căpușe, sau la magazinele de animale de companie. Puteți folosi pensete, dar acestea nu funcționează la fel de bine. Dacă știți că locuiți într-o zonă în care paraziții externi reprezintă un risc, ar trebui să achiziționați unul din timp pentru a-l avea pregătit.

Există trei lucruri de care ar trebui să fiți conștienți înainte de a începe. Nu trebuie să puneți prea multă presiune pe corpul căpușei. Acest lucru poate face ca căpușa să verse sânge pe pisică, ceea ce poate provoca boli.
În al doilea rând, trebuie să vă asigurați că nu lăsați capul atașat de pisică și că îndepărtați doar corpul. Căpușele își înfig capul în pielea pisicii, așa că este nevoie de o anumită finețe pentru a le îndepărta intacte.

În al treilea rând, trebuie să vă protejați purtând mănuși sau folosind un prosop de hârtie sau o cârpă. Luați unealta pentru căpușe sau penseta și prindeți capul căpușei, glisându-le sub cap, pe lângă piele. Scoateți-o cu o mișcare lentă și constantă. Vreți să o prindeți bine, fără să o strângeți prea tare. Nu răsuciți atunci când scoateți căpușa. Nu vă faceți griji dacă acest lucru durează un minut sau două pentru a scoate căpușa complet.

După ce ați scos-o, puneți-o într-un borcan sau într-un vas cu alcool. Acest lucru va ucide căpușa, ceea ce este vital, deoarece căpușa îndepărtată poate continua să se deplaseze și să caute o nouă gazdă. Puteți curăța zona în care căpușa a fost atașată de pisica dumneavoastră cu un unguent antibiotic. De asemenea, puteți curăța zona cu un săpun antibacterian.

Un alt pas pe care ar trebui să îl faceți odată ce pisica a scăpat de căpușă este să vorbiți cu medicul veterinar despre prevenirea căpușelor. Medicul veterinar vă poate prescrie Revolution, sau Frontline Plus pentru a vă menține pisica fără căpușe.

Lucruri de evitat atunci când îndepărtați căpușele

În plus față de pașii menționați mai sus, există multe povești despre cum să îndepărtezi căpușele care nu sunt eficiente și pot înrăutăți problema. Atunci când îndepărtați o căpușă, nu ar trebui niciodată:

Folosiți un chibrit pentru a arde căpușa. Acest lucru nu funcționează și poate face ca riscul de îmbolnăvire să fie și mai mare. Folosiți unguente sau alte tratamente pentru a face căpușa să părăsească pisica de una singură. Miturile populare promovează folosirea vaselinei sau a alcoolului, care nu funcționează și pot crește probabilitatea ca pisica dumneavoastră să se infecteze. Tragerea prea tare, stoarcerea corpului sau răsucirea, ceea ce poate lăsa capul căpușei încă atașat de piele pisicii.