Sari la conținut
Home » Misterul din spatele motivului pentru care pisicuțele adoră laserele.

Misterul din spatele motivului pentru care pisicuțele adoră laserele.

sursă foto: caută.vet

Nu se poate nega faptul că majoritatea pisicilor adoră laserele. Reflecția laserului pe suprafețe declanșează un răspuns puternic de pradă căruia acestea nu-i pot rezista.

Acest lucru este instinctiv pentru pisica ta. Aproape că nu se pot abține atunci când văd un laser care se mișcă rapid zburând în jur. Dar s-ar putea să fie mai mult decât simpla plăcere de a urmări ceva care clipește în aer. Micul punct laser iese în evidență și se mișcă într-un mod care activează în mod puternic dorința de pradă a pisicii dumneavoastră.

De ce le plac pisicilor laserele?

Pisicile sunt prădători și sunt curioase în mod natural față de lucruri noi. Deoarece punctul pe care îl creează un pointer laser iese în evidență și se mișcă atât de repede, este aproape ca și cum ar activa apetitul de pradă al pisicii tale. Uneori, pare chiar să le facă să devină hiperactive. Dacă ți-ai privit vreodată pisica jucându-se cu un pointer laser, știi cât de repede se pot mișca și cât de stimulante pot fi pointerul laser.

sursă foto: lovetoknowpets.com
sursă foto: lovetoknowpets.com; pisicuță care se jocă cu laserul

Pentru multe pisici, indicatoarele laser le ajută să își perfecționeze instinctele de vânătoare, oferindu-le în același timp o îmbogățire. Acest lucru este în mare parte pozitiv, iar pisicile se bucură, de asemenea, să fie recompensate după ce se joacă cu pointerul laser. Acest sistem de recompensă le încurajează să continue să încerce până când reușesc să prindă prada, sau în acest caz, laserul.

Pisicile adoră fiorul vânătorii, așa că atunci când vă jucați cu un pointer laser, pisica dumneavoastră își obține doza de acest comportament natural. Pisicilor le place, de asemenea, să își mențină creierul activ.

De fapt, studiile arată că joaca cu jucării poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv pe măsură ce îmbătrânesc. Așadar, dacă pisica ta nu-și folosește suficient creierul în timpul rutinei zilnice, care poate include dormitul 18 ore pe zi, va fi mai mult decât fericită pentru orice ocazie de a-și lucra mușchii mentali!

Oferiți o recompensă socială

Pisicile sunt creaturi sociale, iar joaca cu pisica dvs. este o modalitate excelentă de a vă apropia de ea. Un pointer cu laser le oferă șansa de a interacționa cu tine într-un mod distractiv și recompensator. Pisicile adoră să alerge după aceste mici puncte roșii, așa că nu e de mirare că sunt atât de entuziasmate când stăpânii lor scot pointerul laser!

Dacă folosiți indicatoarele laser ca activitate suplimentară pentru pisica dumneavoastră, jucați-vă cu ele individual și asigurați-vă că le răsplătiți atunci când se termină timpul de joacă. Acesta este un pas important, deoarece permite pisicii să finalizeze a doua parte a comportamentului lor de prădător.

sursă foto: lovetoknowpets.com; pisicuță care urmărește punctul laserului
sursă foto: lovetoknowpets.com; pisicuță care urmărește punctul laserului

Asigurați-vă că nu vă suprasolicitați pisica. Începeți încet, în condiții controlate. Păstrați sesiunile de joacă scurte. Începeți cu cinci până la 10 minute de joacă cu laserul. Lăsați-i să termine jocul. Nu-i necăjiți și nu-i lăsați niciodată să se apropie de laser. Asigurați-vă că reușesc și că prind laserul în timpul jocului și răsplătiți-i cu o mică recompensă.

Asigurați-vă că sunt în siguranță. Aveți grijă unde îndreptați lumina laserului, pentru a evita să spargeți ceva și pentru a-i împiedica să se rănească.

Când jocul cu laserul merge prea departe

Unii experți în comportamentul animalelor susțin că indicatoarele laser nu oferă o îmbogățire pozitivă. Indicatoarele laser pot duce la un comportament obsesiv, cunoscut sub numele de sindromul laser pointer.

În timp ce laserele încurajează pisicile să alerge de colo-colo, deoarece nu pot niciodată să „prindă” cu adevărat laserul, acestea pot deveni frustrate. În cele din urmă, acest lucru poate provoca un comportament obsesiv la pisici, în care acestea încep să urmărească orice reflexie de lumină sau mișcarea umbrelor.

De asemenea, pisicile mai în vârstă care suferă de sindromul disfuncției cognitive (CDS) și care nu s-au jucat niciodată cu laserele pot deveni suprastimulate de schimbările de mediu. Fiți atenți la momentul în care introduceți laserele pisicii dumneavoastră și evitați să introduceți o pisică bătrână cu CDS în activități suprastimulante. Consultați medicul veterinar pentru a vă asigura că joaca cu lasere este o idee bună pentru pisica dumneavoastră.

Joacă-te în siguranță cu pisica ta

Activitățile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea pisicii. Asigură-te doar că o faci într-un mod sigur și pozitiv. Jocul cu pointerul laser vă poate ajuta să vă legați de animalul de companie și, de asemenea, îl va menține sănătos și activ.

Nu tuturor pisicilor le place să se joace cu pointeri laser. Încercați alternative, cum ar fi jucăriile cu șoareci în mișcare, jucării pentru pisici sau alte forme de îmbogățire pentru a vă atrage pisica să se joace.

Nu îndreptați niciodată un laser spre ochii pisicii dumneavoastră. Acest lucru le poate afecta permanent vederea, potrivit lovetoknowpets.com.