Sari la conținut
Home » Mărimea nu contează întodeauna! Topul celor mai periculoase animale din lume

Mărimea nu contează întodeauna! Topul celor mai periculoase animale din lume

sursă foto: a-z animals.com

Mulți oameni nu iau în considerare cât de periculoase sunt unele dintre animalele care se află chiar în comunitățile noastre. Așadar, prezentăm în cele ce urmează câteva dintre cele mai periculoase animale din lume.

În acest articol, vom discuta despre cele mai periculoase 10 animale din lume, clasate în funcție de numărul de decese de care sunt responsabile, cu unele ajustări făcute pentru agresivitate, procentul de atacuri fatale și alți factori similari.

10. Rechinii

În timp ce rechinii sunt prezentați în mod obișnuit în filme și emisiuni de televiziune ca fiind ucigași mortali, realitatea diferă foarte mult. La nivel mondial, rechinii sunt responsabili de doar câteva sute de atacuri asupra oamenilor și nu provoacă în medie decât șase-șapte decese umane pe an. În Statele Unite, rechinii provoacă aproximativ un deces la fiecare doi ani.

Speciile responsabile de cele mai mari procente de atacuri mortale sunt Marele Alb, rechinul taur și rechinul tigru. Au fost identificate peste 375 de specii de rechini, dar numai aproximativ 12 dintre acestea sunt considerate periculoase.

Mușcătura medie de rechin poate genera până la 40.000 de kilograme de presiune pe centimetru pătrat, cu toate acestea, șansele de a fi atacat și ucis de un rechin sunt de doar 1 la aproape 3,5 milioane. Aceste animale sunt etichetate ca fiind periculoase; cu toate acestea, rechinii sunt cel mai adesea victimele. Ei sunt uciși cu milioanele în fiecare an din cauza cererii mari pentru aripioarele lor.

sursă fofo: bbcearth.com; rechinii au suăraviețuit în ciuda amenințării cu extincția
sursă fofo: bbcearth.com; rechinii au suăraviețuit în ciuda amenințării cu extincția

O astfel de cerere pentru aripioare de rechin duce la pescuitul ilegal și la pescuitul excesiv, care epuizează populațiile de rechini din întreaga lume.

  1. Elefanți

În mod normal, ne gândim la elefanți ca la niște creaturi inteligente și prietenoase, iar aceștia au fost un element de bază al spectacolelor de circ timp de mulți ani.

Motivul pentru care se descurcă atât de bine se datorează inteligenței lor, precum și emoțiilor și structurilor sociale complexe, dar statutul lor de cel mai mare animal terestru înseamnă că au o greutate imensă și puterea asociată care vine odată cu aceasta.

Elefanti traversand drumul spre satul thailandez Pana
sursa foto – http://bigstory.ap.org

Elefanții din captivitate sunt capabili de furie și represalii, iar cei din sălbăticie pot fi teritoriali și protectori față de membrii familiei lor. În medie, 500 de persoane pe an sunt ucise în timpul întâlnirilor cu elefanții, fiind călcate în picioare, aruncate, strivite și prin alte mijloace la fel de neplăcute.

  1. Hipopotamul

Hipopotamul ocupă locul al treilea ca mărime printre cele mai mari mamifere terestre, după elefant și rinocer și, este responsabil pentru aproximativ 500 de întâlniri umane fatale în fiecare an. Cu toate acestea, au câștigat un loc în top din cauza reputației lor violentă, agresiviă dar și naturii lor extrem de teritoriale.

sursă foto: alephnews.ro; hipopotamii lui Pablo Escobar
sursă foto: alephnews.ro; hipopotamii lui Pablo Escobar

Hipopotamii au fost cunoscuți chiar și pentru că au atacat bărci pentru că le-au invadat habitatul și își pot folosi foarte eficient dinții lor ascuțiți care cresc până la 20 de centimetri lungime.Atacă mușcâ și își călcâ în picioare adversarul, chiar și sub apă până când acesta se îneacă.

  1. Muștele Tse-Tse

Musca tse-țetse este prima dintre mai multe insecte care intră în lista noastră cu cele mai mortale 10 animale din lume. La fel ca și în cazul insectelor care urmează, nu mușcătura propriu-zisă a muștelor tse-tse este cea care ucide oamenii, ci infecția rezultată care se dovedește a fi fatală.

sursă foto: a-z animals.com
sursă foto: a-z animals.com

Insecta locuiește în regiunile tropicale din Africa, iar mușcătura ei infectează gazda cu un parazit care provoacă boala africană a somnului.

Boala africană a somnului este o boală foarte greu de tratat, mai ales având în vedere lipsa resurselor medicale din zonă, dar fără tratament, boala este fatală fără excepție.

Din cauza depărtării regiunii și a lipsei de informații, estimările privind mortalitatea ajung până la 500.000 de persoane, dar surse veridice  indică faptul că aproximativ 10.000 de persoane mor în fiecare an după ce au fost mușcate de musca tse-tsetse.

  1. Gândacii „care sărută”

Gândacul asasin este denumirea uzuală folosită pentru a se referi la peste 150 de specii de insecte care posedă un tip specific de proboscisă curbată.

Această proboscisă este folosită ca unealtă, pentru apărare, dar și pentru a vâna, iar înclinația acestor specii de a ținti regiunile de țesut moale din jurul gurii oamenilor este ceea ce le-a adus denumirea mai cunoscută de insecta sărutătoare.

sursă foto: a-zanimals.com
sursă foto: a-zanimals.com

Găsite în întreaga lume, majoritatea insectelor sărutătoare nu reprezintă o amenințare pentru oameni în afară de o mușcătură anormal de dureroasă; cu toate acestea, mai multe specii care locuiesc în America Centrală și de Sud transmit o boală periculoasă numită boala Chagas.

Chiar și fără tratament, ratele de mortalitate sunt scăzute din cauza bolii Chagas, dar natura răspândită a infecției parazitare înseamnă că rata de mortalitate de cinci procente provoacă între 12.000 și 15.000 de decese pe an din cauza insuficienței organelor rezultate în urma infecției parazitare.

  1. Crocodili

Următoarea intrare a prădătorului apex pe lista noastră a celor mai mortale animale din lume este crocodilul.Responsabil undeva între 1.000-5.000 de decese anual, crocodilul este unul dintre cele mai mari, mai agresive și mai periculoase animale din lume.

sursă foto: facebook.com

Cântărind chiar și peste 2.000 de kilograme, crocodilii posedă o forță de mușcătură imensă și se pot deplasa cu o viteză de până la 25 de mile pe oră în apă. Crocodilii sunt singurele animale de pe această listă care vânează și se hrănesc în mod activ cu oameni.

Cea mai mortală specie este crocodilul de Nil, care trăiește în regiunile din jurul râului cu același nume, iar aceștia erau atât de temuți de vechii egipteni încât purtau asupra lor simboluri ale zeului crocodil pentru a se proteja de crocodilii 

4.Melci de apă dulce

În mod surprinzător, următorul cel mai mortal animal din clasamentul nostru nu este altul decât melcul de apă dulce. La fel ca celelalte specii mai puțin amenințătoare pe care le-am menționat, nu melcul este cel care ucide direct oamenii, ci boala pe care o transmite.

sursă foto: a-z animals.com
sursă foto: a-z animals.com

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, câteva milioane de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu o infecție parazitară numită schistosomiasis, iar undeva între 20.000 și 200.000 dintre aceste cazuri sunt fatale.

Schistosomiaza provoacă dureri abdominale severe și sânge în urina celor infectați, dar în general nu este fatală în afara țărilor în curs de dezvoltare. Gama largă de posibile decese este rezultatul rapoartelor guvernamentale punctuale și al lipsei de asistență medicală în aceste zone îndepărtate și națiuni subdezvoltate.

3. Lupi- Câini

Cel mai bun prieten al omului este, de asemenea, una dintre cele mai mortale amenințări. Atacurile câinilor au dus la 30-50 de decese numai în Statele Unite ale Americii în fiecare an. Alte decese  au fost provocate de haite de câini sălbatici.

Întâlnirile direct fatale între câini și lupi sunt extrem de rare în comparație cu numărul de decese rezultate în urma infecțiilor cu rabie transmise de câini.

Ne-am îndepărtat cu câteva sute de ani de perioada în care haitele de lupi vânau în mod activ oamenii în India, provocând peste 200 de decese pe an în secolele XVIII și XIX, dar 40.000-50.000 de decese anuale sunt cauzate numai de virusul rabiei.

Din nou, majoritate a acestor decese au loc în afara țărilor din prima lume și sunt rezultatul lipsei de asistență medicală avansată.

  1. Șerpii

Se pare că frica de șerpi sau ofidiofobia s-ar putea să nu fie atât de nerezonabilă până la urmă. Șerpii sunt responsabili de peste 100.000 de decese pe an, pe baza unor estimări conservatoare. Un deficit de antivenin la nivel mondial, precum și locațiile îndepărtate în care locuiesc unele dintre cele mai veninoase specii de șerpi, toate contribuie la acest număr mare de decese.

În timp ce mulți oameni se tem de șerpii mari, cum ar fi boa constrictor și anaconda, șarpele responsabil de cele mai multe decese este de fapt vipera indiană cu solzi de fierăstrău, care măsoară doar un metru și jumătate! Numit și vipera covor, acest șarpe locuiește în Africa, Orientul Mijlociu și India, iar femelele speciei sunt de două ori mai veninoase decât masculii.

sursă foto: a-z animals.com
sursă foto: a-z animals.com

În afară de rata mare de mortalitate, veninul viperei de covor este o neurotoxină care provoacă un număr extrem de mare de amputări la acele victime pe care nu le ucide de-a dreptul. 

Dintre toți șerpii veninoși din lume, se presupune că Taipanul interior este cel mai evaziv și mai toxic. Taipanul de interior, originar din Australia, se poate envenima în mușcături consecutive în cadrul aceluiași atac. Deși sunt una dintre cele mai mortale creaturi de pe planetă, sunt foarte timizi și retrași.

Atât de mult încât până acum au fost observate o mână de exemplare. ori de câte ori se confruntă cu oamenii, primul lor instinct este să fugă, posedă o natură temperată și atacă doar dacă se simt amenințați sau încolțiți.

1.Țânțari

Țânțarul este cel mai mortal și periculos animal din lume și, totodată, unul dintre cele mai mici. Se estimează că țânțarii cauzează între 750.000 și un milion de decese umane pe an.

Aceștia sunt un vector pentru multe boli care sunt mortale pentru omenire, inclusiv malaria, febra dengue și virusurile West Nile și Zika. Numai malaria este responsabilă de peste o jumătate de milion de infecții mortale anual. Numai țânțarul femelă se hrănește cu sângele uman, masculul hrănindu-se doar cu nectar.

Unii oameni de știință au estimat că, potențial, jumătate din toate decesele umane de la începutul speciei noastre ar putea fi rezultatul bolilor transmise de țânțari.

sursă foto: a-z animals.com
sursă foto: a-z animals.com

Chiar și fără o astfel de estimare istorică, țânțarul și-a consolidat în mod solid locul întâi pe lista noastră a celor mai mortale animale, atât prin agresivitatea lor, cât și prin moartea a aproape un milion de oameni pe an.

Din fericire, doar câteva dintre intrările de pe această listă sunt capabile de atacuri directe și intenționate asupra oamenilor, iar majoritatea deceselor cauzate de ceilalți au loc în zonele rurale sau în țările în curs de dezvoltare cu acces limitat la asistență medicală.

Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce asistența medicală de calitate este mai larg disponibilă, ne putem aștepta să vedem o scădere semnificativă a ratelor de mortalitate cauzate de o parte dintre aceste animale.