Sari la conținut
Home » Poate vă întrebați ce gândesc pisicile când se văd în oglindă! Răspunsul vă va lasă cu gura căscată

Poate vă întrebați ce gândesc pisicile când se văd în oglindă! Răspunsul vă va lasă cu gura căscată

felină care se uită în oglindă; sursă foto: playtech.ro

Ceea ce face o pisică atunci când se privește în oglindă oferă indicii despre ce se întâmplă în mintea ei. Unele feline își văd inițial reflexia ca pe un potențial partener de joacă, în timp ce altele o ignoră. 

Prima dată când se vede în oglindă, felina poate încerca momentan să se joace cu „cealaltă” pisicuță, dar își va pierde repede interesul. În acest moment, mustăcioasa știe că reflexia nu este o altă pisicuță, dar nu are nici un motiv să creadă că este propria imagine. Adesea, încearcă să se joace cu reflexiile lor și devin pisici adulte care se uită în oglindă fără nicio reacție sau cu reacții reduse.

Pisicile nu interpretează reflexia ca fiind o pisică reală

Oamenii de știință cred că pisicile nu interpretează o reflexie ca fiind o pisică reală, deoarece reflexia nu are miros. Biologul Marc Bekoff, de la Universitatea din Colorado, a efectuat experimente cu câinele său care au arătat că acesta folosea mirosul mai degrabă decât aspectul ca mijloc de autorecunoaștere, ceea ce ar putea explica de ce nici câinii, nici pisicile nu reacționează prea mult la propriile reflexii.

Oamenii de știință au folosit un test de autoîngrijire ca o modalitate de a determina dacă un animal este conștient de sine. Gordon Gallup, un psiholog de la Universitatea de Stat din New York din Albany, a efectuat ceea ce se numește „testul oglinzii” cu cimpanzei.

Ipoteza experimentului a fost că, dacă un animal se uită în oglindă, vede un defect, cum ar fi o pată de culoare pe reflexia pe care o vede, și își atinge propria față în încercarea de a repara defectul, aceasta este o dovadă că animalul știe că își vede propria reflexie și că poate manipula modul în care arată pentru ceilalți.

Puteți încerca acest experiment cu pisicuța dumneavoastră. Mai întâi, puneți un autocolant pe fruntea pisicii dvs. în timp ce aceasta doarme. Când se trezește, puneți-o în fața unei oglinzi pentru ca ea să se vadă reflectată în ea. Dacă pisica ta ar trebui să se lăbărțeze la propria față ca răspuns la ceea ce vede în oglindă, aceasta ar putea fi o dovadă că pisicuța ta își dă seama că se vede reflectată. Totuși, nu asta fac pisicile.

Testul oglinzii nu se aplică întotdeauna

Testul oglinzii pare să dovedească faptul că animalele din anumite specii sunt conștiente de sine, dar nu poate fi folosit pentru a dovedi că alte animale nu sunt. Cercetătorii au efectuat testul oglinzii cu copii care trăiesc în culturi izolate de obiceiurile occidentale și au constatat că aceștia nu au reușit să se recunoască în oglindă. Acest lucru nu a indicat faptul că micuții nu erau conștienți de sine, ci doar că nu erau familiarizați cu oglinzile.

Același lucru poate fi valabil și pentru alte specii. Animalele se pot uita într-o oglindă, pot vedea o imagine și pot ști că nu este un alt animal real; dar imaginea în sine poate însemna pentru ele puțin mai mult decât ar însemna un tablou sau o fotografie,informează petsthenest.com.

Ce înseamnă reflexia pentru pisica ta

Unele specii par să recunoască în mod clar ceea ce văd în oglindă ca fiind ele însele și să le pese de ceea ce văd. Delfinii, elefanții și cimpanzeii se numără printre aceste specii. Experimente precum cele ale lui Gallup și Bekoff arată că cimpanzeii sunt preocupați de propriul aspect în oglindă și folosesc oglinda pentru a se examina cu atenție. La fel fac și elefanții și delfinii.

În mod evident, pisicile și câinii nu o fac. Această diferență poate fi legată de cât de importantă este vederea pentru supraviețuirea speciei respective. Primatele se bazează foarte mult pe vedere, dar pentru câini și pisici, mirosul are prioritate.

Dezinteresul față de reflexia ei nu este neapărat un semn că pisica ta nu este conștientă de sine. Pisica ta poate sau nu să știe adevărul despre ceea ce este reflexia ei, dar dacă știe, s-ar putea să nu-i pese.