Sari la conținut
Home » Elefantul urât și iubit în același timp. Mamiferul care dă startul festivităților în India

Elefantul urât și iubit în același timp. Mamiferul care dă startul festivităților în India

Săptămâna trecută, 35 de comitete de temple au participat la o licitație pentru a se prezența festivalurile lor (Templul Sree Vishwanatha din Thrissur a câștigat cu o ofertă de 675.000 de rupii, o ofertă record.

În 2019, autoritățile templului au avut probleme când două persoane au murit într-o debandadă după ce elefantul  Ramachandran a luat-o razna când au fost sparte pocnitori în apropierea lui, într-un cartier aglomerat din apropierea celebrului templu Guruvayur din Thrissur.

Administrația districtului i-a interzis apoi să participe la celebrul festival al templului Thrissur Pooram, în cadrul căruia gigantul Ramachandran dă startul festivităților împingând simbolic porțile uriașe din partea sudică a templului Vadakkumnathan.

Povestea elefantului Ramachandran

Dar au fost nevoiți să ridice interdicția după ce organizatorii festivalului, proprietarii de elefanți și fanii lui Ramachandran au protestat,  Federația proprietarilor de elefanți din Kerala a declarat că nu va furniza animale pentru festivalurile din temple dacă nu i se permite participarea lui Ramachandran.

Starea de sănătate a elefantului face în mod obișnuit titlurile ziarelor – în septembrie anul trecut, Înalta Curte din Kerala i-a interzis lui Ramachandran să participe la programe până când o comisie îl va examina.

„Comitetul a fost înființat și s-a decis ca Ramachandran să defileze doar de două ori pe lună. Ulterior, un ordin guvernamental a permis elefantului să participe la parade de două ori pe săptămână”, spune MN Jayachandran, un activist pentru drepturile animalelor care a depus o petiție la tribunal pe motiv de cruzime.

El spune că instanța a ordonat, de asemenea, ca patru mahouts să fie desfășurați în jurul elefantului pentru a se asigura că acesta nu intră în contact cu mulțimile.

Dl Jayachandran susține că Ramachandran nu este orb doar cu un ochi, ci pierde vederea și la celălalt ochi pe măsură ce îmbătrânește. Însă apărătorii elefantului susțin că acesta este sănătos.

„Nu există nicio problemă cu celălalt ochi acum. Conform regulilor guvernamentale, 65 de ani este vârsta de pensionare pentru elefanți, iar Ramachandran are doar 57 de ani”, spune Dr. Giridas PB, medicul veterinar al lui Ramachandran și membru al Consiliului pentru bunăstarea animalelor din stat.

Defilarea elefanților nu este altceva decât o tortură pentru animale

El insistă, de asemenea, că Ramachandran nu a făcut rău nimănui. „Atunci când oamenii sparg pocnitori sau fac zgomot, elefantul este deranjat”, spune el.

Autoritățile templului spun, de asemenea, că se face prea mult caz de veniturile pe care le aduce Ramachandran și că o sumă semnificativă din acestea este cheltuită pentru întreținerea lui, inclusiv pentru hrană și salariile îngrijitorilor săi.

„Numai în ultimii trei ani, am cheltuit aproape două milioane de rupii pentru îngrijirea sa, în condițiile în care nu am putut câștiga nici măcar din festivitățile templului din cauza Covid-19”, spune Bijoy de la Trustul Thechikkottukavu.

Însă alții susțin că drepturile elefantului sunt încălcate. ”Defilarea elefanților nu este altceva decât o tortură pentru animale sub pretextul de a le oferi zeității”, spune Dr. Jacob Cheeran, un medic veterinar pensionar.