Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor. De ce se spune că elefanții nu uită niciodată

Curiozități din lumea animalelor. De ce se spune că elefanții nu uită niciodată

sursă foto: enciclopedia.biz

Elefanții sunt cele mai mari mamifere terestre de pe Pământ, au un corp masiv, urechi mari și trunchiuri lungi. Își folosesc trompa pentru a ridica obiecte, pentru avertismente sau pentru a saluta alți elefanț. De asemenea își mai folosesc trompele pentru a aspira apă pentru a bea sau a face baie.

Atât masculilor, cât și femelelor de elefant african le cresc colți, iar fiecare individ poate avea colțul stâng sau drept mai mare sau mai mic, de obicei mai mic din cauza uzurii.

  1. Este cel mai mare animal terestru din lume

Elefantul african de savană (Bush) este cel mai mare animal terestru din lume. Masculii adulți, sau elefanți taurine, au o înălțime de până la 3 m și o greutate medie de până la 6.000 kg. Masculii ajung la dimensiunea maximă abia la 35-40 de ani, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din durata lor de viață, deoarece elefanții sălbatici pot trăi până la 60-70 de ani. Și nu doar adulții, chiar și puii sunt uriași! La naștere, un pui de elefant poate cântări 120 kg.

  1. Poți deosebi speciile de elefanți după urechi

Există trei specii de elefanți: Savana africană (Bush), Pădurea africană și Asia. Urechile elefanților africani sunt mult mai mari decât ale verișorilor lor și sunt descrise ca având forma continentului african, în timp ce urechile elefanților asiatici au forma subcontinentului indian. Există, de asemenea, o diferență de trompă elefanții africani au două „degete” la vârful trompei, în timp ce elefanții asiatici au unul singur.

  1. Trunchiurile lor au abilități neobișnuite

Elefanții au în jur de 150.000 de unități musculare în trompă. Trompa lor este poate cel mai sensibil organ întâlnit la orice mamifer. Elefanții își folosesc trompa pentru a aspira apă pentru a bea, aceasta poate conține până la 8 litri de apă. De asemenea, își folosesc trompa pe post de snorkel atunci când înoată.

  1. Colții lor sunt de fapt dinți

Colții de elefant sunt de fapt dinți incisivi măriți, care apar pentru prima dată când elefanții au în jur de 2 ani. Colții continuă să crească pe tot parcursul vieții lor. Sunt folosiți pentru a ajuta la hrănire, smulgând scoarța de pe copaci sau pentru a săpa după rădăcini, ori ca mijloc de apărare în timpul luptelor. Dar acești colți frumoși reprezintă adesea un pericol pentru elefanți. Ei sunt făcuți din fildeș; un obiect foarte dorit.

  1. Au o piele groasă

Pielea unui elefant are o grosime de 2,5 cm în majoritatea locurilor.  Pliurile și ridurile din pielea lor pot reține de până la 10 ori mai multă apă decât o face pielea plată, ceea ce ajută la răcirea lor. Elefanții își păstrează pielea curată și se protejează de arsurile solare făcând băi regulate în praf și noroi.

  1. Elefanții mânâncă în mod constant

Elefanții mănâncă iarbă, frunze, arbuști, fructe și rădăcini, în funcție de sezon și de habitatul lor. Atunci când este deosebit de uscat, elefanții vor mânca mai multe părți lemnoase ale copacilor și arbuștilor, cum ar fi crengi, ramuri și scoarțe. Uriașele mamifere trebuie să consume până la 150 kg de hrană pe zi, adică aproximativ 375 de cutii de fasole coaptă, deși jumătate din această cantitate poate rămâne nedigerată.  Mănâncă atât de mult încât își pot petrece până la trei sferturi din zi doar înfulecând.

  1. Comunică prin vibrații

Elefanții comunică într-o varietate de moduri, inclusiv prin sunete precum chemările de trompetă (unele sunete sunt prea joase pentru ca oamenii să le audă), limbajul corpului, atingerea și mirosul. De asemenea, pot comunica prin semnale seismice, sunete care creează vibrații în sol, pe care le pot detecta prin oasele lor.

  1. Puiul de elefnat poate sta în picioare la 20 de minute de la naștere

În mod uimitor, puii de elefant sunt capabili să stea în picioare în 20 de minute de la naștere și pot merge în 1 oră. După două zile, ei pot ține pasul cu turma. Această tehnică incredibilă de supraviețuire înseamnă că turmele de elefanți pot continua să migreze pentru a găsi hrană și apă pentru a prospera.

  1. Un elefant nu uită niciodată

Lobul temporal al elefantului (zona creierului asociată cu memoria) este mai mare și mai densă decât cea a oamenilor de unde și expresia „elefanții nu uită niciodată”.

  1. Aproximativ 90% din elefanții africani au fost exterminați în ultimul secol

Aproximativ 90% dintre elefanții africani au fost exterminați în ultimul secol în mare parte din cauza comerțului cu fildeș, sunt în viață aproximativ 415.000 de elefanți sălbatici în prezent. Cei asiatici sunt, de asemenea, amenințați, având un declin de cel puțin 50% în ultimele trei generații. În mediul sălbatic au mai rămas doar aproximativ 48.000-52.000 de exemplare. 

Pe măsură ce habitatul lor se schimbă, se fragmentează și se pierde în favoarea așezărilor umane și a agriculturii, populațiilor de elefanți asiatici le este tot mai greu să urmeze rutele tradiționale de migrație pentru a ajunge la apă, la locurile de hrănire și de reproducere, iar aceștia intră în contact, adesea periculos, cu oamenii, potrivit wwf.org.uk.