Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor! Cel mai mare mamifer terestru din Europa este…

Curiozități din lumea animalelor! Cel mai mare mamifer terestru din Europa este…

sursă foto: lumeasatului.ro

Cel mai mare mamifer terestru din Europa este bizonul european, cunoscut și sub numele de wisent. Sunt mamifere grele: adulții sunt cele mai mari ierbivore de pe continent și pot cântări până la 1.000 kg.

Specia a dispărut în sălbăticie în anii 1920, dar cele 54 de animale care au supraviețuit în grădinile zoologice au permis reintroducerea ei în mai multe țări. În prezent, în Europa există 2-3.000 de bizoni sălbatici, dintre care aproximativ jumătate se află în Polonia și Belarus, deși diversitatea lor genetică este limitată.

sursă foto: discoverwildlife.com
sursă foto: discoverwildlife.com

Bizonul este cel mai mare animal terestru din America de Nord

Bizonul este, de asemenea, cel mai mare animal terestru din America de Nord, împărțit în două subspecii, bizonul de pădure (sau de munte) și bizonul de câmpie. Acești bovidei au scăpat la limită de la dispariție în secolul al XIX-lea, când zeci de milioane de exemplare au fost sacrificate de coloniști. În prezent, populația totală de adulți sălbatici numără între 11.248 și 13.123 de exemplare (conform IUCN), iar mai mulți se află în turme de conservare gestionate.

În timp ce bizonul european se aseamănă cu bizonul de pădure în ceea ce privește greutatea maximă (aproximativ 1.000 kg), animalele americane sunt mai păroase și marginal mai lungi, ajungând până la 380 cm (față de 350 cm pentru cel european).

Ei au fost absenți din mediul sălbatic din Marea Britanie timp de mii de ani, dar un proiect special le-a urat bun venit acasă acestor „buldozere lânoase”.

sursă foto: discoverwildlife.com
sursă foto: discoverwildlife.com

Bizonii tocmai au revenit în Marea Britanie după o absență de mii de ani, datorită unui proiect de pionierat care vizează reintroducerea acestor mamifere într-una dintre cele mai mari zone de pădure veche din sud-estul Angliei. Înainte de reintroducerea din vara anului 2022, Richard Fleury a vizitat locul de eliberare pentru BBC Wildlife, în timp ce pregătirile erau în curs de desfășurare, pentru a afla de ce este nevoie pentru a aduce înapoi un gigant demult pierdut.

Finanțat de People’s Postcode Lottery, programul numit Wilder Blean este o colaborare între Wildwood Trust și Kent Wildlife Trust. Don descrie proiectul de 1.575.000 de lire sterline ca fiind „foarte special”. În calitate de fost ranger de safari în Africa de Sud, ar trebui să știe.

sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

Dar de ce să aducă bizonii înapoi în Marea Britanie? Din două motive. În primul rând, pentru a ajuta la asigurarea viitorului speciei. Bizonul european sălbatic a fost la un fir de păr de dispariție în urmă cu mai puțin de un secol, salvat doar prin reproducerea în captivitate și rewilding în Polonia, Olanda, România și în alte părți.

Populațiile sunt acum în curs de refacere, dar fiecare dintre cei 7.500 de bizoni europeni care trăiesc în prezent descind din doar o duzină de indivizi crescuți la grădina zoologică. Fondul genetic s-a redus la o baltă. Prin urmare, înființarea de noi turme reduce consangvinizarea și îmbunătățește capacitatea de rezistență a speciei. „Din cauza blocajului genetic, trebuie să fim foarte atenți cu ei”, spune Richard Fleury. „Au fost retrogradate de la Vulnerabil la Aproape amenințat în 2020, dar tot trebuie să fie protejate”.

De ce sunt bizonii importanți

În al doilea rând, proiectul urmărește să restaureze un habitat de viață sălbatică vechi de secole. Multe păduri străvechi au fost predate producției comerciale de lemn în timpul războiului.

 În prezent, ca multe plantații din situri forestiere antice (PAWS), Blean este acoperită de conifere înalte, care blochează lumina și care nu sunt indigene. Gestionarea artificială a pădurilor și pierderea speciilor merg mână în mână, informează discoverwildlife.com.

sursă foto: stirileprotv.ro
sursă foto: stirileprotv.ro

Potrivit WWF, Marea Britanie, cu habitatele sale fragmentate, peisajele create de om și agricultura intensivă, este una dintre cele mai sărace în natură țări din lume. Mai mult de una din șapte specii indigene se confruntă cu dispariția; mai mult de jumătate sunt în declin.

Bizonul este o specie-cheie, ceea ce înseamnă că este un organism care ține laolaltă un întreg habitat (chiar dacă acesta lipsește de milenii). Prin simpla desfășurare a activităților normale ale bizonilor pășunatul, căutarea hranei, călcarea, bălăceala, defecarea aceste mamifere mari  mențin în mod natural pădurile într-un mod în care oamenii cu drujbe și mașini grele nu pot face acest lucru.