Sari la conținut
Home » Libertate după 22 de ani de captivitate. Elefantul Shirley este liber!

Libertate după 22 de ani de captivitate. Elefantul Shirley este liber!

Featured Video Play Icon

Libertate după 22 de ani de captivitate. În ultimii ani, cercetările ne-au oferit o perspectivă mai profundă asupra vieții elefanților. Am ajuns să înțelegem că acești uriași blânzi sunt creaturi pline de compasiune, cu emoții autentice.

Ei au abilitatea de a dezvolta legături puternice și de a-și aminti de alți elefanți și chiar de oameni pe care i-au cunoscut cu mulți ani în urmă.

Libertate după 22 de ani de captivitate.

Pe măsură ce descoperim mai multe despre aceste creaturi și despre obiceiurile lor sociale complexe, devenim tot mai conștienți de faptul că modul în care i-am ținut în captivitate de-a lungul anilor poate fi considerat crud. Chiar și în grădinile zoologice  elefanții nu pot duce o viață care să semene cu cea din sălbăticie.

În mediul zoo, le lipsește spațiul adecvat pentru a se deplasa și, ceea ce este și mai important, deseori le lipsește compania altor elefanți. Ele sunt animale extrem de sociale, iar interacțiunile cu semenii sunt cruciale pentru starea lor emoțională și sănătate.

Un exemplu relevant este povestea elefantului numit Shirley, care a suferit răni grave în timpul spectacolelor cu elefanți într-un circ. Ulterior, a fost adusă la o grădină zoologică numită Louisiana Purchase, unde au îngrijit-o cât mai bine au putut.

Solomon a trebuit să se despartă de prietenul său drag

Shirley era singurul elefant din acel loc. Timp de 22 de ani, cel mai apropiat prieten al ei a fost îngrijitorul ei uman, un bărbat numit Solomon James. El și-a dedicat timpul cât a putut mai mult elefantului, asigurându-se că acesta se simte iubit și în siguranță.

În anul 2003, grădina zoologică a făcut aranjamente pentru ca Shirley să fie transferată la Sanctuarul Elefanților din Tennessee. Aceasta însemna că Solomon trebuia să se despartă de prietena sa dragă.

Cu lacrimi în ochi, el și-a exprimat sentimentele. ,,Voi simți lipsa ei, dar când am văzut acest loc, i-am spus că nu va mai avea lanțuri. Nu știu cine a fost primul care i-a pus lanțuri, dar mă bucur că am fost ultimul care le-a înlăturat. Acum, ea este în sfârșit liberă.”

Când Shirley a ajuns la sanctuar, s-a reunit cu Jenny, un alt elefant pe care îl cunoștea din trecut, de la spectacolele cu elefanți. Cei doi elefanți au devenit inseparabili și au găsit în sfârșit compania pe care o căutau, conform ro.sfr-fresh.com.