Sari la conținut
Home » IPJ Brașov deține cinci exemplare de câini de poliție. Cum ajung patrupezii să devină câini polițiști

IPJ Brașov deține cinci exemplare de câini de poliție. Cum ajung patrupezii să devină câini polițiști

IPJ Brașov deține cinci exemplare de câini de poliție, care sunt pregătiţi oricând să intervină alături de colegii lor poliţişti, în soluţionarea cazurilor pentru care au fost antrenaţi, respectiv detectare explozivi, prelucrare urmă sau patrulare şi intervenţie.

Pentru a fi eligibil în calitate de câine polițist, acesta trebuie să parcurgă un dresaj de specialitate, care se desfășoară la Centrul Chinologic Sibiu. Acest dresaj se împarte în două etape, respectiv, dresaj general și dresaj de specialitate.

Adav, Bata, Tib, Bisa şi Toca sunt câinii polițiști care se află în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov

IPJ Brașov deține cinci exemplare de câini de poliție, care sunt membrii echipei de intervenție în misiunile polițiștilor brașoveni, fiind pregătiți să intervină prompt în cazurile specifice muncii de poliţie, potrivit Alina Maria Ivan, purtător de cuvânt al IPJ Braşov, conform bzb.ro.

„În zece minute, un câine antrenat poate să găsească o picătură de sânge într-un teren de fotbal”, potrivit lui Darius Nădrău, medic veterinar și șef al Serviciului de Poliție Canină din cadrul Poliției Române.

Cei cinci câini au fost sărbătoriți de ziua lor, la data de 26 august, când se sărbătorește Ziua Internaţională a Câinelui, o sărbătoare cu un mare impact printre iubitorii de animale, o zi dedicată iubirii lor necondiţionate şi muncii dezinteresate alături de oameni.

Indiferent de tipul de patruped, aceste animale au fost, de-a lungul timpului, cele mai iubite animale de companie din istoria omenirii, în prezent fiind 335 de rase de câini recunoscute de Federaţia Canină Internaţională.

Concret, prin ce tipuri de probe și antrenamente trec câinii polițiști?

Ei trebuie să urmeze constant o serie de teste, antrenamente și multe procese de selecție de-a lungul vieții.

Mediul Darius Nădrău, cel care a lucrat direct cu câinii „școlari” de la Sibiu, spune că procesul începe încă de la două luni

După ce trec de perioada alăptării sunt supuși unor teste ca antrenorii să afle ce capacități dețin.

„Vrem să vedem cam ce aptitudini au, dacă le place să îți aducă înapoi bețe sau obiecte, dacă le place să tragă de cârpe sau dacă sunt mai liniștiți”, afirmă Nădrău.

Încă de atunci, specialiștii încadrează câinele într-o anumită specializare: de urmă, de miros sau de intervenții.

Totuși, câinii mai au la dispoziție o lună în care stau în grădinița centrului de pregătire a polițiștilor patrupezi.

Abia la trei luni de zile sunt pregătiți să părăsească maternitatea instituției, acolo unde se nasc, sunt vaccinați, primesc tratamente.

Următoarea etapă este în secția de pre-dresaj

„Acolo ne jucăm cu ei, îi obișnuim cu oamenii, vedem cât sunt de sociabili, îi învățăm să meargă în lesă. După un an, câinele intră în cursul de specializare”, menționează medicul veterinar.