Sari la conținut
Home » Iepurii ca animale de companie. Nevoia de socializare

Iepurii ca animale de companie. Nevoia de socializare

sursă foto: BBC

La prima vedere, iepurii pot părea animale de companie de poveste, atât de drăguți, pufoși și afectuoși, încât îți vine să-i strângi în brațe toată ziua.

Desigur, pot fi toate acestea, dar nu fără puțină muncă asiduă din partea dumneavoastră. La fel ca orice alt animal de companie, și iepurii au nevoie de o socializare adecvată pentru a le descoperi cele mai bune și mai afectuoase trăsături.

Ca orice animal de companie, iepurii au nevoie de socializare

Dacă săriți peste acest pas important în creșterea lor, pot ajunge să fie destul de asemănători cu omologii lor sălbatici – greu de manevrat, neastâmpărați, morocănoși și complet neinteresați de interacțiunea cu dumneavoastră. Un iepure care nu a fost socializat își va evita stăpânul, va evita să fie manipulat, va ataca și va mușca (da, și iepurașii pot mușca!), evită spațiile închise este dificil de educat la oliță și va evita alți iepurași și animale de companie. Inutil să mai spunem că acest lucru nu va fi plăcut, nici pentru dumneavoastră și nici pentru animalul de companie.

Este important să rețineți că socializarea trebuie începută de la o vârstă fragedă. Nu ar trebui să așteptați prea mult timp pentru a începe să petreceți timp de calitate cu micul animal de companie pufos. De îndată ce sunt stabili și sănătoși și au trecut de perioada de bebeluș ar trebui să începeți socializarea. Una dintre cele mai ușoare modalități de socializare cu iepurele dumneavoastră este să petreceți timp individual cu el.

Manipulați iepurii cu grijă

Începeți de la mic și nu încercați să îi manevrați de la bun început lăsați-i să se obișnuiască la început cu prezența dumneavoastră. Nu ezitați să vă coborâți până la podea, pentru a vă tâlni la nivelul ochilor iepurelui dumneavoastră.

Acesta este locul în care iepurii se simt cel mai în siguranță, așa că vor fi mai deschiși să se conecteze cu dumneavoastră. În timp, puteți începe să îi manipulați, ușor la început și mai liber mai târziu. Aveți grijă să o faceți cum trebuie, pentru a nu răni iepurașul delicat.

Întotdeauna luați lucrurile încet cu un iepure. Mișcările bruște și acțiunile neașteptate îi pot speria cu ușurință și le pot provoca un stres nedorit. Faceți mișcări lente și măsurate și înarmați-vă cu răbdare. Pe măsură ce trece timpul și iepurele ajunge să vă cunoască, va fi mult mai primitor.

Bineînțeles, ar trebui să vă înarmați cu siguranță cu multă mâncare și bunătăți gustoase. Nu există o modalitate mai ușoară de a te conecta cu un animal de companie decât prin mâncare. Așa că nu ezitați să recompensați orice comportament bun, răspuns la comanda dumneavoastră sau pur și simplu un prim pas bun cu o recompensă gustoasă. Acest lucru va atrage cu siguranță și alte succese.

Iepurii castrați sau sterilizați vor sociliza mai bine

Nu uitați că iepurii sterilizați sau castrați vor socializa mult mai bine și mai ușor și, de asemenea, vor accepta manipularea mult mai repede. De fapt, iepurii care nu sunt sterilizați sau castrați vor refuza adesea direct manipularea.

Dacă ați finalizat acest pas important, puteți încerca să introduceți o pereche de iepuri pentru animalul dumneavoastră de companie, deoarece aceasta poate contribui la procesul de socializare. Bineînțeles, ar trebui să alegeți o pereche pentru iepurele dumneavoastră cu mare atenție.

Luați în considerare toate opțiunile: dacă perechea este mascul sau femelă, socializată sau de aceeași vârstă. Dacă diferențele sunt prea mari, este posibil ca cei doi iepuri să nu se împerecheze bine. În cele din urmă, cu muncă răbdătoare și dedicare, ar trebui să parcurgeți rapid toate etapele necesare în socializarea iepurilor.

Asigurați-vă că faceți acești pași des – zilnic, dacă este posibil – și fiți întotdeauna răbdător și cu un ritm lent. În scurt timp, iepurele își va arăta fața afectuoasă și prietenoasă și va deveni minunatul animal de companie care poate fi cu adevărat, potrivit petguide.com.