Sari la conținut
Home » De ce zgârie pisica oglinda?

De ce zgârie pisica oglinda?

De ce zgârie pisica oglinda?

De ce zgârie pisica oglinda? Nu este un secret că pisicile pot avea comportamente amuzante. Ceea ce este unul dintre motivele pentru care le iubim atât de mult. Comportamentele lor ciudate ne pot face să râdem ore întregi și să ne întrebăm de ce fac anumite lucruri.

Unul dintre aceste comportamente neobișnuite este zgârierea oglinzilor. Chiar dacă acest lucru se întâmplă rar, unele pisici pot dezvolta un obicei de a zgâria oglinda sau suprafețele reflectorizante. Uneori trezindu-și stăpânii în miezul nopții.

De ce zgârie pisica oglinda?

Adesea, pisicile zgârie oglinzile din curiozitate naturală. Prin zgâriat sau atingerea oglinzii cu lăbuțele lor. Încearcă să înțeleagă mai bine acest obiect neobișnuit. Pisicile sunt ființe curioase și aceasta este o modalitate naturală pentru ele de a explora lumea din jurul lor.

Un alt motiv pentru acest comportament poate fi că pisica dorește atenție. Curiozitatea inițială a pisicii poate evolua ușor într-un joc distractiv cu stăpânul ei.

Dacă reacționați la comportamentul de zgâriat al pisicii oferindu-i atenție. Aceasta va învăța rapid că oglinda poate fi o modalitate eficientă de a atrage atenție. Astfel, zgârierea oglinzii devine un comportament de căutare a atenției.

Un al treilea motiv poate fi legat de reflexie. Unele pisici s-ar putea să nu-și recunoască propria reflexie și să creadă că este o altă pisică. În unele cazuri, pisicile pot interpreta reflexia ca pe o amenințare și încep să o atace, considerând-o un intrus în teritoriul lor.

Este un comportament periculos?

În majoritatea cazurilor, zgârierea oglinzii nu este un comportament periculos. De-a lungul timpului, majoritatea pisicilor se obișnuiesc să-și vadă reflexia și devin mai puțin deranjate de aceasta. Cu toate acestea, există câteva preocupări legate de siguranță.

Un pericol potențial este răsturnarea oglinzii de către pisică, ceea ce ar putea să o rănească și să ducă la deteriorarea obiectului sau mobilierului din jur. Un alt risc este ca unghiile pisicii să se deterioreze dacă zgârierea este foarte agresiv.

Deoarece acestea nu sunt concepute pentru a tăia sticla. În cazuri rare, oglinda poate deveni o sursă continuă de anxietate sau agresivitate pentru pisică. Mai ales dacă nu își recunoaște reflexia și o percepe ca pe o amenințare.

Cum puteți opri acest comportament?

Există câteva pași pe care îi puteți urma pentru a încuraja pisica să renunțe la obiceiul de a zgâria oglinzile. În primul rând, puteți îmbogăți mediul pisicii pentru a o stimula.

Plasați copaci de zgâriat, jucării de tip puzzle pentru hrănire și hrănitoare cu eliberare lentă a hranei pentru a-i menține mintea și corpul ocupați.

În al doilea rând, puteți încerca să descurajați acest comportament. Puteți pulveriza ușor pisica cu apă de fiecare dată când începe să zgârie oglinda.

În scurt timp, pisica va asocia oglinda cu pulverizarea și va căuta alte modalități de explorare.

O altă tactică este să împiedicați pisica să se apropie de oglindă, punând bandă dublu-adezivă sau hârtie abrazivă în fața oglinzii acolo unde obișnuia să stea pisica pentru a zgâria.

În cele din urmă, puteți opta pentru acoperirea oglinzilor, astfel încât pisica să nu-și mai vadă reflexia. Ulterior, puteți descoperi oglinda treptat, în funcție de reacția pisicii.

În cazuri extreme, în care comportamentul persistă și devine preocupant, este indicat să consultați un medic veterinar, care poate efectua teste suplimentare pentru a evalua starea de sănătate a pisicii și poate recomanda, dacă este necesar, medicamente anti-anxietate, conform e-vet.ro.