Sari la conținut
Home » Pisicile se uită la televizor? Da, și chiar le place, dar nu orice!

Pisicile se uită la televizor? Da, și chiar le place, dar nu orice!

Ce animal poate să rezolve problemele în cuplu?

Pisicile se uită la televizor? Pisicile sunt vedetele multor videoclipuri irezistibile de pe internet. Este normal să ne întrebăm dacă și lor le-ar plăcea să vadă astfel de videoclipuri.

Dar se uită pisicile la televizor? Și înțeleg ceea ce văd? Stăpânii pisicilor sunt uneori la fel de curioși animalele lor de companie și vor să știe dacă și de ce prietenul lor blănos este distrat de ecrane și ce este atât de atrăgător la acestea.

Pisicile se uită la televizor?

Răspunsul scurt este „oarecum”. Multe pisici pot urmări ăntr-un fel programele de televiziune. Dar „nu au aceeași perspectivă ca și oamenii”, susțin veterinarii de la VetBabble.

Pisicile sunt atrase de culoare și de mișcare. Deși sunt foarte inteligente, nu au capacitățile cognitive și de raționament pentru a procesa imaginile și sunetele în gânduri mai complicate.

În timp ce privește o pasăre zburând pe o creangă de copac, pisica ta nu se gândește: „Ce pasăre frumoasă!”. În schimb, gândirea ei este mai degrabă de genul „Obiect mic! Mișcare! Trebuie să prind!”

La fel ca oamenii, pisicile folosesc vederea și auzul pentru a se conecta la televizor. Dar sunt, de asemenea, atrase de ecranele electronice care trezesc instinctele înnăscute de vânătoare ale pisicii.

Reacții senzoriale

Vederea este o sursă primară de implicare la televizor. Așa că atunci când vă întrebați dacă pisicile se uită la televizor, este util să vă gândiți la modul în care funcționează ochii lor.

Modul în care pisicile văd lumea începe atunci când lumina atinge retina. Celulele fotoreceptoare transferă lumina în semnale electrice. Aceste semnale electrice sunt trimise la creier, permițând pisicilor să „vadă” imaginile din fața lor.

Pisicile au o acuitate vizuală și o viziune binoculară excelente și capacitatea de a vedea culori diferite. Dar nu pot vedea un spectru complet de culori. Cu toate acestea, pisicile au o vedere mult mai clară decât oamenii în lumină slabă. Chiar de până la șase ori mai bună decât stăpânii lor.

Din cauza structurii ochilor lor, pisicile sunt mai predispuse să se uite la televizor decă văd o combinație de roșu, verde și albastru asociată cu obiecte care se mișcă rapid. O mulțime de emisiuni TV pentru copii îndeplinesc aceste condiții. Așa că nu fiți surprins dacă îi place să urmărească programe pentru copii.

Simțul auditiv al pisicii este unul dintre cele mai puternice atuuri ale sale. Motiv pentru care și sunetul televizorului atrage pisicile.

„O pisică aflată la o distanță de până la un metru și jumătate de la originea unui sunet îl poate localiza cu de câțiva centimetri în doar șase sutimi de secundă”, subliniază Animal Planet.

De asemenea, pisicile pot auzi sunetele la distanțe mari – de patru sau cinci ori mai departe decât oamenii.

Reacții comportamentale

Pisicile se uită la televizor? Pisicile sunt vedetele multor videoclipuri irezistibile de pe internet.

Unele pisici pot manifesta interes pentru programele care prezintă alte pisici. Deși cercetătorii nu au stabilit încă dacă recunosc vizual alte pisici sau chiar pe ele însele.

Văzând o altă pisică pe ecran, probabil că nu le-ar activa oricum instinctul de vânătoare. Deoarece, pe lângă auz, simțul olfactiv al pisicii este unul dintre cele mai puternice avantaje ale sale. Pisicile au peste 200 de milioane de receptori olfactivi. Ceea ce le oferă capacitatea de a detecta prada de la distanțe mari.

Dar chiar dacă pot identifica alte pisici la televizor, este puțin probabil ca pisicilor să se simtă amenințate de acestea. Așa cum ar face-o, de exemplu, cu pisica unui vecin. Și asta deoarece nu le pot detecta mirosul sau alte indicii care să le spună că este o pisică adevărată.

Beneficiile televizorului

Un studiu din 2008, realizat de Universitatea Queen’s din Belfast, arată că timpul petrecut în fața ecranului le ajută într-un fel. În special acele imagini cu elemente care imită mișcarea liniară a pradei. Vizionarea de videoclipuri cu „acțiune în direct” le satisface instinctul de vânătoare, potrivit hillspet.com.

Studiu a relevat că interesul majorității pisicilor scade după trei ore. Este perioadă destul de lungă de timp, având în vedere că pisicile sunt active doar aproximativ șapte ore pe zi.

Dacă v-am convins, nu trebuie să căutați prea departe pentru a găsi programe de televiziune destinate pisicilor. Există opțiuni de streaming dedicate special concepute pentru prietenul tău felin. De asemenea există o mulțime de aplicații de jocuri interactive pentru pisica dvs.