Sari la conținut
Home » Cum să mângâi o pisică. Cele trei lucruri de bază pe care trebuie să le știi

Cum să mângâi o pisică. Cele trei lucruri de bază pe care trebuie să le știi

Ce greșeli fac proprietarii de pisici?

Cum să mângâi o pisică este un lucru pe care trebuie să îl știe orice viitor posesor de mâță. Și asta pentru că nu tuturor pisicilor le place să fie alintate.

Drept dovadă, de multe ori încercările de a o mângâia se soldează cu zgârieturi sau mușcături.

Dacă ați ajuns să vă puneți întrebarea cum să mângâi o pisică, trebuie să știți că acest lucru are de-a face cu socializarea animalului de la o vârstă fragedă, în general sub 8 săptămâni. Adesea însă nici măcar nu ne cunoaștem animalul de companie înainte de această vârstă, darămite cum să o obișnuim cu mângâierea.

Ce trebuie să faci ca să știi cum să mângâi o pisică

Primul lucru este să afli cât mai multe despre istoricul și comportamentul viitorului tău animal de companie. Dacă este prea timidă sau temătoare, este mai puțin probabil să accepte cu ușurință mângâieri.

Dacă a fost mângâiată cu blândețe de la o vârstă fragedă, este mai probabil să se bucure de mângâieri. Iar dacă pisicuța ta are un „tată” prietenos și îndrăzneț, atunci este mai probabil să fie și ea sociabilă.Nu vă așteptați ca pisicile timide sau temătoare să se bucure de mângâieri doar pentru că vreți să fiți amabil cu ele. Este important să vă gândiți la interacțiuni din perspectiva animalului.

Dacă o pisică este temătoare și noi continuăm să încercăm să ne apropiem sau să o mângâiem, chiar și atunci când ne arată că este speriată sau că nu vrea să fie mângâiată, atunci va fi și mai temătoare data viitoare.

Lucrurile se pot schimba

Pisica și fetița care mănâncă un măr; sursă foto: AZ Animals.com
Pisica și fetița care mănâncă un măr împreună

Comportamentul tuturor pisicilor este influențat de fondul genetic, de învățarea anterioară și de circumstanțele actuale. Genetica și experiențele din primii ani de viață influențează comportamentul, așa că este important să țineți cont de experiențele anterioare, fără să neglijați însă ce se întâmplă în prezent.

De exemplu, dacă o pisică este strânsă cu putere în brațe în timpul mângâierii, ne putem aștepta ca ea să fie nervoasă și să vrea să evite din nou această situație.

Dacă acest tipar se repetă la nesfârșit, este și mai probabil să rezulte în comportamente viitoare de frică și agresivitate.

Dacă ne asigurăm că apropierea și interacțiunea este întotdeauna blândă și atentă, ne ajută să evităm anumite situații. Psica ar putea percepe acestea ca fiind neplăcute.

Nu uitați însă că orice pisică poate să nu aibă chef să fie mângâiată în momentul ales de voi, pentru că vrea să facă ceva diferit sau pur și simplu nu are chef.

Cum știm dacă se bucură să fie mângâiată

O pisică căreia îi place să fie mângâiată are mai multe șanse să se apropie de tine și să își frece glandele olfactive de pe fața ei în mâna ta.

Multor pisici le place să fie mângâiate sub bărbie și în alte zone din jurul boticului. Semnul cel mai sigur este atunci când toarce. Uneori, se pot întoarce pentru mângâieri lungi de-a lungul spatelui sau lângă baza cozii.

Primele semne că evită interacțiunea cu oamenii sunt comportamentul agitat sau manifestările agresive directe. Trebuie să înțelegeți atunci că pisica pur și simplu nu vrea să fie mângâiată în acel moment.

Printre factorii care afectează comportamentul unei pisici se numără faptul că îi este prea cald. Printre acestea se mai numără și: că se află într-un mediu zgomotos, că îi este foame sau sete. De asemenea, aceasta poate nu se simte bine, are dureri sau că este obosită și vrea să doarmă.

De aceea, recomandarea cea mai bună este să fii atent la limbajul corporal al pisicii tale. Aceasta este cea mai precisă informație pentru a ști dacă pisica ta are chef sau nu să fie mângâiată.

Prin urmare, nu vă forțați pisica să vă accepte mângâierile. Acest lucru se va sfârși prost și poate stabili un model de acțiune pentru viitor, iar mâța ta va fi și mai precaută când te vei apropia de ea, potrivit cats.