Sari la conținut
Home » De ce unii câini au limba albastră? Shar Pei și Chow-Chow-ul, campionii absoluți

De ce unii câini au limba albastră? Shar Pei și Chow-Chow-ul, campionii absoluți

Poate că nu v-ați gândit niciodată prea mult la limba câinelui dumneavoastră, dar este un organ vital pentru bunăstarea lui. Nu numai că îi ajută să mănânce și să bea, dar ajută și la reglarea temperaturii, la îngrijirea și, într-o anumită măsură, la comunicare.

Majoritatea stăpânilor s-ar putea aștepta ca limba unui câine să aibă o nuanță roz similară cu a noastră și, în majoritatea cazurilor, acest lucru este adevărat. Dar dacă aveți un câine cu limba albastră, de obicei nu este ceva care să vă panicheze.

De cele mai multe ori, există o explicație genetică pentru acest fenomen, așa cum există și pentru limba albastră a Chow Chow, poate una dintre cele mai faimoase rase de câini cu limba albastră. Dar nu doar Chow Chow Chow are această limbă colorată.

Ce cauzează dezvoltarea limbii albastre la câini?

Dacă aveți un câine cu o limbă albastră, cel mai probabil se reduce la genetică. „Există unii câini care au o limbă albăstruie, de fapt mai mult mov închis, iar acest lucru se poate datora rasei și melaninei, care dă limbii o culoare diferită”, spune Dr. Sarah Carotenuto, DVM și profesor asistent la University of Arizona College of Veterinary Medicine.

Melanina este un pigment natural care colorează pielea, părul și ochii. Este normal ca anumite zone (numite „puncte”) de pe labele, nasul, buzele și din jurul ochilor unui câine să aibă o culoare mai închisă. Atunci când limba câinelui dumneavoastră (și, eventual, gingiile și alte părți ale gurii) este albastră sau neagră, acest lucru tinde să se datoreze faptului că există o supraproducție de melanocite în această zonă, similar cu ceea ce se întâmplă atunci când apar semne din naștere sau pistrui la oameni.

Doar o mână de rase de câini au garantat limba în întregime albastră. Această anomalie genetică misterioasă nu este încă pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, studiile sugerează că fenotipul limbii albastre (caracteristicile observabile care rezultă în urma interacțiunii dintre constituția genetică și mediul înconjurător) se regăsește într-un număr foarte mic de gene.

Unele rase de câini sunt predispuse să dezvolte pete albastre-negre pe limbă

Cercetarea a descoperit semnale puternice la Chow Chows pentru două gene specifice (ASIP și PDPK1) legate de pigmentare, care se regăsesc și la alte specii de animale.

Unele rase de câini sunt predispuse să dezvolte pete albastre-negre pe limbă. Acest lucru se referă tot la o supraacumulare de melanină, dar petele albastre-negre de pe limbă nu sunt un fenomen garantat, așa cum sunt în cazul unui Chow Chow.

Momentul dezvoltării este, de asemenea, mai aleatoriu. Câinele dvs. s-ar putea naște cu aceste tipuri de pete, sau se pot dezvolta mai târziu în viață. Câinele dumneavoastră ar putea avea mai multe șanse de a avea o limbă pătată dacă ambii părinți au așa ceva. Din fericire, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la faptul că această trăsătură inofensivă le afectează sănătatea.

Alte rase de câini cu limba albastră: Shar-Pei

Dacă tocmai ați primit acasă un cățel Chow Chow, este posibil să observați că limba lui este roz. Dar, la fel ca dalmațienii, care își dezvoltă petele abia în jurul vârstei de 3 sau 4 săptămâni, limbile Chow Chow Chow devin de obicei albastre când au între 8 și 10 săptămâni. Poate dura până la șase luni pentru ca transformarea să aibă loc complet.

Nu există niciun motiv de alarmă dacă Chow Chow-ul dumneavoastră în vârstă dezvoltă pete roz pe limbă. Aceasta este o parte obișnuită a procesului lor de îmbătrânire. Câinii cu culori diluate ale blănii (o mutație genetică care duce la culori mai deschise ale blănii), cum ar fi scorțișoara sau albastrul, pot, de asemenea, să experimenteze această pierdere de pigmentare.

Chow Chow ar putea fi cea mai cunoscută rasă de câini cu limba albastră (și una în care această trăsătură face parte din standardul rasei), dar nu sunt singurii. Este, de asemenea, un standard de rasă pentru Shar-Pei-ul chinezesc (cu excepția cazului în care au o pigmentare non-neagră, diluată, pe nas). Eurasier-ul poate avea, de asemenea, o limbă neagră-albastră solidă sau pătată, la fel ca și rase precum Thai Ridgeback.

Ce câini ar putea avea pete albastre pe limbă?

Dacă animalul de companie are pete albastre-negre pe limbă, nu înseamnă neapărat că are Chow Chow în descendența sa. Se poate întâmpla la orice câine, dar, după cum explică Dr. Carotenuto, este mai probabil să fie observate la o rasă cu blana pigmentată, inclusiv la Ciobăneștii australieni și la Blue Heelers.

În esență, orice câine cu orice culoare de blană, alta decât albul solid, poate avea pete albastre pe limbă. O pigmentație ridicată ar putea duce, de asemenea, la apariția unor pete albastre-negre vizibile pe alte zone ale corpului, cum ar fi stomacul sau cerul gurii.

Rasele ale căror limbi pot avea pete albastre-negre includ: Akitas; Cocker Spaniel englezesc; Ciobănești germani; Golden Retriever; Labrador Retriever; Mastiff; Terranova; Pomeraniani; Husky siberian
Nu este neobișnuit să vezi pigmentarea pe limba rasei spitz cu coada creț. Dar, deși aceste rase au adesea strămoși apropiați cu Chow Chow, nu există nimic care să sugereze că aceasta este o legătură definitivă.

Poate fi limba albastră la câini o problemă medicală?

Dacă observați brusc pete pe limba câinelui acolo unde nu existau anterior sau dacă petele de pe limba lor s-au schimbat în mod semnificativ, nu ignorați acest lucru. Cancerele orale, în special melanoamele, sunt frecvente la câini. Indiferent dacă limba este sau nu albastră, dacă vedeți o umflătură care este ridicată, inflamată, sângerândă, decolorată sau nouă, aduceți câinele la veterinar pentru un control.

Acest lucru este deosebit de important în cazul în care câinele dumneavoastră pierde în greutate sau suferă de respirație urât mirositoare, salivare excesivă sau lipsă de apetit. Depistarea timpurie și tratamentul melanoamelor limbii îmbunătățesc semnificativ șansele unui prognostic pozitiv.

Când trebuie sunat medicul veterinar

Și, uneori, o limbă albastră poate indica o urgență medicală. „În calitate de medici veterinari, ne îngrijorăm atunci când un câine a cărui limbă nu a fost niciodată albastră sau purpurie devine brusc de această culoare, mai ales dacă este însoțită de dificultăți de respirație”, explică Dr. Carotenuto.

„Albastrul sau movul în aceste cazuri înseamnă adesea cianoză, ceea ce înseamnă că sângele nu se poate oxigena corespunzător.” Sunați imediat medicul veterinar dacă vedeți brusc o limbă albastră sau purpurie. Cianoza este mai frecvent întâlnită la câinii care suferă de defecte cardiace, boli pulmonare, probleme ale sistemului nervos și muscular și probleme de respirație, cum ar fi colapsul traheal.

„Bineînțeles, dacă animalul dumneavoastră tocmai a înghițit o acadea sau o acadea albastră și are o limbă de culoare albăstrele și este altfel normal, probabil că este în regulă să o monitorizați acasă”, clarifică Dr. Carotenuto citat de akc.org.