Sari la conținut
Home » Cum puteți preveni balonarea la câini? Cele mai predispuse rase de câini

Cum puteți preveni balonarea la câini? Cele mai predispuse rase de câini

sursă foto: descopera.ro

Cel mai valoros instrument pentru a ne păstra câinii fericiți și sănătoși este cunoașterea – atât cunoștințele despre cum să le îmbunătățim viața, cât și despre potențialele riscuri cu care se pot confrunta pe parcurs. O afecțiune gravă pe care fiecare părinte de câine ar trebui să o cunoască este dilatarea gastrică-Volvulus (GDV), cunoscută și sub numele de balonare.

Această afecțiune care poate pune viața în pericol poate lovi rapid și neașteptat, ceea ce ne obligă să fim familiarizați cu primele semne de avertizare și să știm când este necesară o vizită de urgență la medicul veterinar.

În acest articol, vom aprofunda detaliile esențiale ale balonării la câini, inclusiv cauzele posibile, simptomele la care trebuie să fim atenți și măsurile pe care le puteți lua pentru a preveni balonarea la câini.

Ce este balonarea la câini?

GDV, sau balonare, este o afecțiune în care stomacul unui câine se extinde după ce se umple cu mâncare, lichid (cum ar fi apa) sau gaz. Pe măsură ce crește, stomacul fie se rotește, fie se răsucește, blocând intrarea și ieșirea, împiedicând câinele să digere orice fel de mâncare.

În plus, această afecțiune face ca fluxul sanguin către stomac și alte organe vitale să fie restricționat, ceea ce poate duce la deteriorarea rapidă a sănătății câinelui dumneavoastră, ceea ce o transformă într-o urgență medicală care pune în pericol viața.

Care sunt principalele cauze ale balonării la câini?

Deși au existat cercetări considerabile în ceea ce privește dilatarea gastrică-volvulus și cauzele sale, cauza exactă rămâne necunoscută.

Ceea ce înțeleg experții este că există mai mulți factori pe care îi putem lua în considerare atunci când stabilim dacă puiul nostru este în pericol. Înțelegând acești potențiali factori de risc, putem lua măsuri pentru a reduce riscul și pentru a ne păstra câinii în siguranță.

Unele dintre principalele cauze potențiale și factori de risc ai balonării la câini includ următoarele:

Mâncatul prea repede; Mâncatul unei mese prea mari într-o singură ședință
Predispoziție genetică; Rasa; Vârsta; Exerciții fizice imediat după masă

Cu toate acestea, chiar dacă faceți tot posibilul pentru a evita toți factorii de risc controlabili, acest lucru nu garantează că câinele dumneavoastră nu va suferi niciodată de GDV. Urmăriți întotdeauna semnele de avertizare și fiți pregătit să reacționați în consecință.

Ce rase de câini sunt mai susceptibile la balonare?

Orice câine poate suferi de balonare, indiferent de mărime, statură sau rasă. Dar studiile au arătat că unele rase de câini prezintă un risc mai mare de a suferi de balonare decât altele. Rasele care sunt mai predispuse la această afecțiune sunt cele care sunt mai mari, cu o structură corporală cu pieptul adânc.Printre acestea se numără:

Marele Danez; Saint Bernard; Weimaraner; Ciobănescul german; Setter irlandez; Gordon Setter
Caniche standard; Basset Hound; Doberman Pinscher; Ciobănesc englezesc vechi; Câine lup irlandez
Akita; Boxer.

Este, de asemenea, important de reținut că la câini pare să existe o componentă genetică de luat în considerare. Câinii care au rude care au suferit de balonare prezintă un risc mai mare de a dezvolta ei înșiși această afecțiune. Atunci când cumpărați un câine de la un crescător, verificați întotdeauna dacă există un istoric familial de balonare de care ar trebui să fiți conștienți.

Măsuri de prevenție

Unul dintre factorii de risc cunoscuți pentru balonare este mâncatul prea mult dintr-o dată. Bineînțeles, nu vrem nici să ne hrănim insuficient câinii, lăsându-i să sufere de deficiențe nutriționale sau malnutriție. Cea mai bună soluție este să luăm masa zilnică recomandată și să o împărțim în mai multe mese mai mici pe parcursul zilei.

În cazul câinilor noștri, rămânem la 3 mese care coincid cu orele noastre de masă – micul dejun, prânzul și cina. Pentru a ne asigura că nu îi hrănim în exces și nu îi expunem la riscul de obezitate, mesele lor sunt atent măsurate ținând cont de necesarul caloric zilnic total. Cu siguranță nu le-a luat mult timp să se adapteze la această masă, iar acum, băieții se grăbesc să ne amintească dacă este timpul pentru o masă și nu suntem chiar deasupra lor!

Păstrați pungile cu mâncare depozitate în siguranță

Un potențial factor de risc care este adesea trecut cu vederea este rezerva de hrană a câinelui dumneavoastră. Poți fi sârguincios cu măsurarea hranei câinelui tău la fiecare masă, dar dacă intră în punga de mâncare pentru câini și se îndoapă cu mâncarea de acolo, nu va conta!

Atunci când depozitați mâncarea câinelui între mese, luați în considerare posibilitatea de a face acest lucru într-un mod care să o țină în siguranță, departe de labele (și gurile) lor curioase, potrivit petguide.com.