Sari la conținut
Home » Curiozități despre vidre. Tu știai?

Curiozități despre vidre. Tu știai?

Curiozități despre vidre

Curiozități despre vidre. Vidrele sunt creaturi remarcabile cu un aspect distinctiv. Ele au o blană lucioasă, cu un păr scurt și dens, care variază în culoare între cenușiu și maro. Adesea, pe gât sau abdomen, se poate observa un guler de blană de o nuanță mai deschisă.

Această blană are un rol esențial în protecția lor, deoarece este acoperită de un strat de aer termoizolant atunci când ele sunt în apă. Vidrele pot rămâne sub apă timp de aproximativ 8 minute, timp în care își blochează orificiile nărilor și urechilor pentru a se deplasa în mod eficient.

Curiozități despre vidre

Habitatul natural al vidrelor este asociat cu zonele de coastă stâncoasă de-a lungul apelor marine și cu zonele de apă dulce curgătoare sau stătătoare. Sunt cunoscute pentru abilitățile lor remarcabile de înot, atingând pe uscat viteze de până la 29 km/h.

Vizuinile lor pot avea mai multe încăperi și sunt de obicei situate la distanțe de cel mult 500 de metri de mal. Teritoriul lor este marcat cu ajutorul glandelor anale, iar masculii au teritorii mai mari decât femelele.

Vidrele trăiesc în întreaga lume, cu excepția Australiei, și sunt strâns legate de disponibilitatea resurselor alimentare. În România, vidrele sunt întâlnite în special în lacuri, văi cu ape mari și în Delta Dunării.

Ele sunt atrase de locurile bogate în pește și pot urca la altitudini de peste 1.500 de metri, în căutarea zonelor prielnice, trecând chiar peste crestele montane.

Vidrele mănâncă pește

Hrana principală a vidrelor este formată din pește de diverse dimensiuni, precum și broaște, crustacee și alte nevertebrate acvatice.

Cantitatea de hrană consumată zilnic poate varia între 15 și 25% din greutatea lor corporală și este influențată de sezon. Aceste creaturi petrec în general între 3 și 5 ore pe zi vânând hrana de care au nevoie.

Vidrele au un comportament interesant. Cum ar fi folosirea pietrelor sau cochiliilor de scoici pentru a se juca sau pentru a face mișcări asemănătoare jongleriei.

Ele sunt animale cu activitate predominant nocturnă și aurorală și se pot reproduce pe tot parcursul anului, cu nașteri atât iarna, cât și vara, conform libertatea.ro.

Etichete: