Sari la conținut
Home » Cum poți proteja animalele de companie în zilele caniculare

Cum poți proteja animalele de companie în zilele caniculare

Nu doar oamenii sunt afectați de zilele călduroase, animalele de companie sunt și ele afectate de caniculă și caldura zilelor toride de vară. Acestea trebuie protejate mai mult ca niciodată în zilele în care mercurul din termometre crește simțitor, avertizează medicii veterinari.

Căldura produce suferință și chiar deces în cazul animalelor de companie. Acestea trebuie să stea la umbră, de preferat în interiorul casei și să aibă apă proaspătă la discreție.

„Odată cu venirea verii și creșterea temperaturii, poate să apară insolația la animalele de companie. La fel ca noi, animăluțele au de suferit din cauza caniculei.  Hipertermia poate duce la leziuni celulare grave și ireversibile și la apariția unei străi de șoc care poate continua chiar până la moartea animalului.

Putem să dăm câteva simptome care ne arătă că animalul de companie riscă să facă insolație și că trebuie să intervenim de urgență pentru a schimba aceste lucruri. Gâfâitul puternic, respirația bucală, hipersalivaița, apatia, mucoasele palide, voma, diareea și incoordonarea in mers sunt câteva dintre semnele care apar atunci când animalul este afectat de temperatura ridicată”, a precizat medicul veterinar Ioan Ancuta, pentru adevarul.ro.

„Este important sa le dam animalutelor apa proaspata, la discretie. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei, nu foarte rece si sa fie pusa in recipiente de inox. Totodata, animalele trebuie sa fie plimbate dimineata, intre orele 6 si 8. Trebuie sa evitam sa lasam animalele in masina sau in spatii care nu sunt ventilate corespunzator si sa le oferim adapost la umbra. Totodata, este important sa se evite efortul fizic si animalele sa nu fie tunse foarte scurt. La fel de important este sa utilizam si creme cu protectie solara. Insolatia este o urgenta medicala in aceasta perioada. Daca animalul nu reuseste sa isi echilibreze temperatura prin mijloace naturale, este necesara vizita la medicul veterinar”

In cazul câinilor, stăpâni trebuie să evite plimbările la orele amiezii. Pernițele câinilor pot suferi arsuri cauzate de temperatura ridicată de la nivelul solului, mai ales atunci când suntem în orașe. Căinii trebuie să fie scoșii afară la primele ore ale dimineții și seara, la apus, când temperaturile sunt mai suportabile.

De asemenea, este important ca stăpâni acestora să știe că unele animale (căini și pisici) nu trebuie tunse, deoarece blana le protejează de căldură. In lipsa acesteia, animalele nu își mai pot regla temepratura corpului și pot suferi din cauza căldurii.

De asemenea, în cazul animalelor care sunt ținute doar în interiorul casei medicii recomandă să se folosească aparate de aer condiționat și ventilatoare pentru a le ajuta să se răcorească.