Sari la conținut
Home » Puține viețuitoare sunt capabile de un asemenea lucru. Cufundarul, pasărea care sfidează legea gravitației.

Puține viețuitoare sunt capabile de un asemenea lucru. Cufundarul, pasărea care sfidează legea gravitației.

Cufundarul, pasărea care sfidează legea gravitației, reușește să meargă pe apă cu ajutorul unor lovituri frenetice ale picioarelor mari și cu un pas rapid. Sunt cele mai mari vertebrate care au capacitatea de a merge pe apă, dar nimeni nu a analizat cu adevărat modul în care o fac – până acum.

Cufundarul aleargă până la 20 de metri pe apă

Acest lucru o face să fie singura pasăre și cel mai greu animal de pe Pământ capabil să facă acest lucru. Doar câteva viețuitoare, dintre milioanele care se află pe Terra, sunt capabile de astfel de astfel de performanțe.

Cele mai multe dintre ele sunt foarte ușoare, fiind insecte mici, dar există și o reptilă, poreclită „șopârla Iisus Hristos”, astfel că cele mai mari dintre viețuitoarele care pot merge pe apă sunt cele două specii de cufundari: cei occidentali și cufundarii lui Clark.

Sunt capabile să meargă pe apă timp de până la 7 secunde și pe distanțe de aproximativ 20 de metri, ca parte a unui ritual de împerechere.

Față de alte viețuitoare, care se bazează pe corpurile lor ușoare pentru a sta la suprafața apei, cufundarii dispun de alte calități pentru a alerga pe apă.

Păsările cântăresc între un kilogram și jumătate și patru kilograme

Fapt ce le face cele mai grele animale care sunt capabile să meargă pe apă, o performanță remarcabilă.

Ani la rând, capacitatea cufundarilor de a rămâne la suprafață pe distanțe considerabile în timp ce aleargă le-a scăpat experților.

Apoi, în 2015, o echipă de oameni de știință americani a analizat imagini înregistrate cu ajutorul unor camere de mare viteză, pentru a încerca să înțeleagă cum își mișcă păsările picioarele.

Cufundarul, pasărea care sfidează legea gravitației reușește să alerge pe apă cu ajutorul unei combinații de până la 20 de pași pe secundă, lovituri puternice pe suprafața apei cu picioarele depărtate și un pas neobișnuit îi ajută pe acești cufundari să sfideze gravitația, au raportat cercetătorii în ediția online din 22 aprilie a Journal of Experimental Biology, notează National Geographic.

Cândva considerate aceeași specie, cufundarii occidentali și cufundarii lui Clark sunt aproape identici, iar caracteristicile unice pe care le are fiecare sunt atât de subtile, încât doar pasionații experimentați îi pot deosebi.