Sari la conținut
Home » Crește numărul delfinilor eșuați pe litoralul românesc. Doar în ultimele două zile patru exemplare au fost descoperite pe litoralul românesc

Crește numărul delfinilor eșuați pe litoralul românesc. Doar în ultimele două zile patru exemplare au fost descoperite pe litoralul românesc

Organizația Mare Nostrum a precizat că numărul delfinilor care au eșuat pe litoralul românesc a crescut cu patru exemplare. Trei mamifere marine au eșuat pe plaja din Eforie de Nord iar un al patrulea în Constanța. Din păcate organizația amintită a precizat că în toate cazurile au fost identificate interacțiuni cu plasele de pescuit.

Costin Timofte, Coordonatorul Departamentului pentru Conservarea Biodiversității a precizat că „Exemplarele de la Eforie aveau urmele de plasă pe suprafața corpului, iar un exemplar avea codala secționată, o practică folosită de pescari de a elibera plasa fără a o strica atunci când un delfin se prinde în ea”.

Indicațiie experților

În privința exemplarului care a eșuat în Constanța biologul a precizat că delfinul respectiv prezenta hemoragii subcutanate. „ În cazul exemplarului de la Constanța, acesta nu avea urme de plasă, în schimb avea diferite hemoragii subcutanate pe partea inferioară, la nivelul maxilarului, înotătoarelor pectorale și ale cavității toracale, fapt ce indică o corelație cu prinderea accidentală în plasa de pescuit” a adăugat Costin Timofte.

Anul trecut în ceea ce privește numărul delfinilor eșuați pe litoralul românesc a înregistrat o creștere cu 80%. „ Dacă la finalul anului trecut ne bucuram că am înregistrat cel mai mic număr de delfini eșuați pe litoralul românesc, din 2010 la momentul respectiv, astăzi avem deja de-a face cu al șaselea caz înregistrat în anul 2022. Avem o creștere cu aproximativ 80% față de eșuările care au avut loc anul trecut”, a declarat un reprezentant al ONG-ului Mare Nostrum.

În aceste, condiții reprezentantul Organizației respective îi îndeamnă pe cei care văd delfini sau marsuae eșuați sau care se află în apropierea ambarcațiunilor să anunțde imediat autoritățile.

Populația de delfini din Marea Neagră este afectată de războiul din Ucraina

Din păcate populația de delfini din Marea Neagră este afectată și de războiul din Ucraina. Înainte de conflictul militar, un studiu cuprinzător al populației de cetacee din Marea Neagră a constatat că în Marea Neagră existau cel puțin 253.000 de delfini, iar populațiile „nu s-au deteriorat în ultimii 20 de ani”.

Însă, Ivan Rusev, șeful departamentului de cercetare de la Parcul Național Natural Tuzly Lagoons din Ucraina, spune că numărul delfinilor a scăzut cu cel puțin 5.000 de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Acesta susține că sonarul militar folosit de navele de război rusești afectează auzul delfinilor și interferează cu utilizarea ecolocației, pe care aceștia se bazează pentru a vâna, a naviga și a evita prădătorii.

„Atunci când rușii folosesc sonarul submarinelor sau al navelor lor de suprafață, acesta perturbă urechea internă a delfinilor și capacitățile lor de a se deplasa”, a declarat Rusev la RFI.

Exemplare decedate au fost identificate și pe litoralul Turciei

Pierderea ecolocației privează efectiv delfinii de vedere, ceea ce îi face deosebit de vulnerabili. „Ei devin complet dezorientați, pierzându-și reperele. Se izbesc de stânci și nu mai pot căuta hrană. Delfinii care nu se mai pot hrăni pierd foarte repede în greutate”, a completat Rusev, citat de rfi.fr.

Bombardamentele și exploziile subacvatice legate de conflict cauzează, de asemenea, mari suferințe delfinilor. Mai mult de o sută de delfini au fost găsiți morți anul trecut  în apropierea plajelor dintre orașul Odessa și Delta Dunării, o zonă care reprezintă doar 2-3% din coasta ucraineană a Mării Negre.

„Este o tragedie uriașă. Oamenii trebuie să realizeze că moartea delfinilor din Marea Neagră semnalează moartea ecosistemului său. Este o tragedie de mediu. Delfinii, cele mai inteligente animale sălbatice  din lume, mor din cauza războiului.” mai precizează Rusev.

Oamenii de știință din domeniul mediului din Turcia, Bulgaria și România au raportat, de asemenea, o creștere semnificativă a numărului de delfini morți eșuați pe țărm. Fundația turcă de cercetare marină (Tudav) a raportat că cel puțin 80 de delfini morți au fost găsiți în partea de vest a Mării Negre începând cu luna mai a anului trecut.