Sari la conținut
Home » Chiar și pisicile care sunt ținute doar în casă pot avea purici. Cum să previi apariția acestor paraziți

Chiar și pisicile care sunt ținute doar în casă pot avea purici. Cum să previi apariția acestor paraziți

sursă foto: fanatik.ro

Există numeroși paraziți potențial deranjanți care reprezintă o amenințare pentru iubitele noastre animale de companie, de la acarieni și căpușe la viermi rotunzi și viermi de inimă. Dar dacă o pisică nu pune labuța afară, pot acestea să facă purici? Sigur că pot.

„Am văzut pisici de interior care locuiesc doar la etajele superioare ale clădirilor înalte care tot fac purici”, spune Evans, medic veterinar. Cum pot pisicile să facă purici? În mai multe moduri. Iată care sunt cele mai frecvente moduri în care pisicile de interior prind purici și ce trebuie să faceți dacă observați un musafir neinvitat.

Puricii și ciclul de viață al acestora

Deci, iată veștile proaste: puricii nu sunt speciali în ceea ce privește speciile sau lucrurile pe care se agață și cu care se hrănesc. Ei au patru etape de viață care decurg astfel:

Puricii femele își depun de obicei ouăle pe pielea gazdei. Deoarece nu se lipesc, acestea se rostogolesc în mediul înconjurător al gazdei. Potrivit Universității Cornell, un purice poate depune până la 40 de ouă pe zi. Ouăle au nevoie de aproximativ 12 zile pentru a ecloza. Apoi, larvele eclozate găsesc un loc întunecat și cald pentru a construi un cocon și a crește cum ar fi fibrele de covor.

Până când simt o gazdă în apropiere, ele vor rămâne în siguranță în cocon. Uneori, acest lucru poate dura luni de zile, fără a fi afectate de insecticide, de vremea de iarnă sau de condițiile de secetă. La câteva ore după ce au ieșit, puricii adulți se vor fi hrănit cu gazda lor, iar femelele vor începe să depună mai multe ouă.

Moduri în care un animal de companie capătă purici

Puricii pot sări pe pisica ta în oricare dintre aceste stadii de viață. Iată cum:

Potrivit lui Evans, un purice care face autostopul pe un alt animal de companie, cum ar fi câinele dumneavoastră, este cel mai frecvent mod în care pisicile de interior prind purici. Dacă sunteți de părere că pisica este în siguranță față de purici deoarece câinele ia antipurici, experți precizează că nu este cazul. „Chiar și atunci, unii purici pot sări de la câine la pisica ta înainte de a fi fost uciși de medicamentele pentru purici de pe câinele tău. Așadar, deși este bine că patrupedul tău ia medicamente pentru purici, pisica ta ar putea fi în continuare în pericol.”

Cum să vă tratați câinele și casa pentru purici

Cerându-le oaspeților să își lase pantofii la ușă poate ajuta la oprirea răspândirii autostopiștilor dăunători, cum ar fi ouăle și larvele de purici. Dacă altcineva a fost într-un mediu cu purici, aceștia pot prinde cu plăcere o plimbare pe haine sau alte obiecte.

Există o mulțime de specii diferite de purici, inclusiv purici de câine, purici de pisică și purici de șobolan. În ciuda numelor lor, niciunul dintre acești purici nu este pretențios la mâncare și vor sări de la o specie la alta pentru a se hrăni.

Împărtășirea consumabilelor și a obiectelor de uz casnic

Acești mici și enervanți sugători de sânge se pot ascunde în periile pentru animale de companie sau în noul pulover pe care l-ați găsit la magazinul de vechituri. Înainte de a aduce obiecte la mâna a doua sau de a face schimb de consumabile pentru animale de companie, inspectați-le pentru a vedea dacă sunt murdare de purici, apoi dezinfectați, dezinfectați, dezinfectați.

Punem pariu că pisica ta se aventurează să iasă din casă o dată pe an sau poate chiar de mai  mult ori  pentru a merge la veterinar fie  pentru a călători cu tine sau pentru a sta la o pensiune. Ori de câte ori pisica iese din casă sau se aventurează într-o zonă în care au fost și alte animale de companie, ea poate lua purici.

Ce trebuie să faceți dacă găsiți purici pe pisica dumneavoastră

Vă puteți da seama că pisica are purici dacă are mâncărimi, dacă își pierde blana sau dacă ați observat murdărie de purici. 

„În momentul în care ați observat că animalul dumneavoastră de companie are purici, asta înseamnă că parazițiii au depus deja ouă și vor fi mai mulți purici pe drum”, spune Evans. De aceea, el recomandă nu doar un singur tratament antipurici la fața locului pentru pisica dumneavoastră, ci tratamente lunare pentru toate animalele de companie din casă. Dacă te confrunți cu o infestare activă cu purici, acești pași te pot ajuta să scapi de ei:

Folosiți un produsele de igienă care ucid puricii: Există șampoane dedicate pentru infestările active de purici (mai degrabă decât pentru prevenire). Dacă pisica este dispusă să fie îmbăiată, urmați instrucțiunile șamponului de obicei, lăsați spuma să se așeze pe piele timp de câteva minute, înainte de a spăla acești paraziți enervanți.

Doar asigurați-vă că verificați mai întâi ingredientele. Evitați șamponul pentru purici care conține permetrine, deoarece este toxic pentru pisici.

Medicul veterinar recomandă

Aspirarea zilnică și curățarea zilnică a covoarelor pentru a îndepărta puricii și larvele din fibrele covoarelor. Curățarea în profunzime a lenjeriei de pat, a paturilor pentru animale de companie și a altor țesături

Pentru cazurile severe de infestare cu purici, cel mai bine este să apelați la profesioniști pentru exterminare. Nu uitați să discutați cu medicul veterinar pentru a afla recomandările acestuia cu privire la eliminarea puricilor; acesta ar putea sugera un medicament oral sau tratamente suplimentare.

Cum să preveniți apariția puricilor și căpușelor la pisicile ținute în casă

În cele din urmă, avem parte și de  o veste bună. Puricii și căpușele pot fi prevenite prin simpla aplicare a tratamentelor lunare. De fapt, Evans sugerează un tratament spot-on cu spectru complet care protejează și împotriva viermilor de inimă. Da, chiar și pisicile de interior se pot îmbolnăvi de dirofilarioză, deoarece dirofilariozele sunt purtate de țânțari. „Din nefericire, nu am văzut niciun produs holistic sau de prevenire a puricilor care să fie eficient”, adaugă Evans.